Ciclonul Chido, însoţit de rafale de vânt de peste 220 de km/h, a lovit sâmbătă cel mai sărac departament francez de peste mări, Mayotte, un arhipelag situat în Oceanul Indian, între nordul Mozambicului şi nordul Madagascarului.
UPDATE: În jur de 1.000 de persoane este posibil să fi murit în teritoriul francez Mayotte. Chido a provocat, de asemenea, pagube importante în insulele vecine Comore şi Madagascar, precum şi în Mozambic, relatează Sky News. „Cred că sunt câteva sute de morţi, poate ne vom apropia de o mie, chiar mii, dată fiind violenţa acestui eveniment”, a declarat la postul local de televiziune prefectul aripelagului Mayotte din Oceanul Indian, Francois-Xavier Bieuville. El a spus că în prezent este „extrem de dificil” să stabilească un număr exact al victimelor.
Ciclonul tropical a avut o intensitate excepţională. Cu rafale de peste 220 km/h, ciclonul Chido este cel mai intens care a lovit Mayotte în peste 90 de ani, potrivit Météo France.
Vântul extrem de violent a devastat arhipelagul, doborând stâlpi de electricitate, dezrădăcinând copaci şi spulberând acoperişuri şi pereţi metalici într-o zonă în care cel puţin o treime din populaţie trăieşte în locuinţe precare, relatează AFP.
Ministrul francez de interne, Bruno Retailleau, a declarat sâmbătă seara, la finalul unei reuniuni interministeriale de criză, că „probabil va dura câteva zile” pentru a „preciza” bilanţul uman.
Dar „ne temem că va fi greu”, a avertizat el, vorbind despre o „situaţie dramatică”. El este aşteptat luni la faţa locului, însoţit de omologul său din departamentele şi teritoriile franceze de peste mări, François-Noël Buffet.
Prefectul de La Réunion, care răspunde de zona de apărare şi securitate din sudul Oceanului Indian, a organizat duminică dimineaţa o reuniune de gestionare a crizei pentru a coordona eforturile de ajutorare.
Situaţia indică probleme grave de aprovizionare cu apă într-un arhipelag deja supus unor întreruperi de apă. În Kawéni, un cartier situat în comuna Mamoudzou, „capitala” arhipelagului, „totul a fost măturat, totul a fost ras de pe faţa pământului”, a declarat sâmbătă pentru AFP Mounira, o locuitoare a cărei casă a fost distrusă.
Peste 15 000 de locuinţe au rămas fără electricitate, potrivit ministrului pentru tranziţie ecologică, Agnès Pannier-Runacher. Apelurile telefonice, inclusiv cele de urgenţă, au fost restricţionate drastic.
Închis până la noi ordine pentru zborurile comerciale, aeroportul, unde rafalele au atins 226 km/h potrivit Météo-France, a suferit daune importante, în special la turnul său de control.
François Gourand, meteorolog la Météo-France, a declarat pentru AFP că ciclonul Chido a fost „excepţional” deoarece a lovit direct arhipelagul, în timp ce puterea sa a fost amplificată de apele deosebit de calde din Oceanul Indian, fenomen legat de schimbările climatice.
Nivelul de alertă a fost coborât de la violet la roşu în cursul zilei de sâmbătă pentru a permite serviciilor de urgenţă să plece, însă prefectul a făcut apel la cei aproximativ 320.000 de locuitori din Mayotte să rămână „închişi” şi „solidari” în „această încercare”.
Aproximativ 100.000 de persoane care trăiesc în „locuinţe fragile”, în special în colibe de tablă, au fost identificate de autorităţile din arhipelag ca având nevoie de adăpost în peste 70 de centre de cazare de urgenţă.
Distrugeri și în Mozambic
Ciclonul Chido a ajuns acum în Mozambic, pe continentul african, unde Fondul Naţiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) a declarat că provincia Cabo Delgado, unde locuiesc aproximativ două milioane de oameni, a fost grav afectată.
„Multe case, şcoli şi facilităţi de sănătate au fost parţial sau complet distruse şi lucrăm îndeaproape cu guvernul pentru a asigura continuitatea serviciilor de bază esenţiale”, a declarat organizaţia.
„În timp ce facem tot ce putem, este nevoie urgentă de sprijin suplimentar”, a transmis UNICEF. Comunităţile se confruntă acum cu perspectiva de a fi izolate în şcoli şi unităţi sanitare timp de săptămâni.
Malawi şi Zimbabwe au întocmit, de asemenea, planuri de urgenţă, ambele ţări avertizând că ar putea fi nevoite să evacueze oamenii din zonele joase din cauza inundaţiilor.
Din decembrie până în martie este sezonul cicloanelor în sud-estul Oceanului Indian, iar sudul Africii a fost lovit de o serie de cicloane puternice în ultimii ani.
Ciclonul Idai din 2019 a ucis peste 1.300 de persoane în Mozambic, Malawi şi Zimbabwe, în timp ce ciclonul Freddy a făcut peste 1.000 de morţi în mai multe ţări anul trecut.
Cicloanele aduc riscul de inundaţii şi alunecări de teren, dar şi bălţi de apă stagnantă care pot declanşa mai târziu epidemii mortale de holeră, o boală transmisă prin apă, precum şi febră dengue şi malarie.
Conform studiilor, cicloanele se înrăutăţesc din cauza schimbărilor climatice. Acestea pot face ca ţările sărace din sudul Africii, care contribuie într-o măsură infimă la încălzirea globală, să fie nevoite să facă faţă unor crize umanitare de amploare - ceea ce subliniază apelul acestora la mai mult ajutor din partea ţărilor bogate pentru a face faţă impactului schimbărilor climatice.