Uniunea Europeană a cerut miercuri plecarea navei turce Yavuz, efectuând activităţi de foraj în apele maritime ale Ciprului, pentru a pune capăt tensiunilor din Mediterana de Est.
„Recenta retragere a navei de cercetări seismice Oruc Reis este o etapă importantă care deschide calea spre un dialog semnificativ între Grecia şi Turcia. UE lansează un apel la o decizie similară în ce priveşte Ciprul”, a anunţat purtătorul de cuvânt al şefului diplomaţiei europene Josep Borrell, notează AFP.
Continuarea misiunii navei de de foraj Yavuz "va alimenta tensiunile şi lipsa de securitate în Mediterana de Est într-un moment în care este posibilă detensionarea imediată şi reluarea dialogului şi negocierilor, singura cale spre soluţii durabile", a subliniat purtătorul de cuvânt, Peter Stano.
Criza din Mediterana de Est se află pe agenda summitului european de la 24 şi 25 septembrie de la Bruxelles, unde se vor discuta şi eventuale sancţiuni împotriva Turciei.
"Trebuie să fim fermi când vine vorba despre a apăra drepturile tuturor statelor membre UE, inclusiv ale Ciprului", a declarat miercuri preşedintele Consiliului European, Charles Michel, după o întrevedere la Nicosia cu preşedintele Nicos Anastasiades.
Turcia revendică dreptul de a exploata zăcăminte de hidrocarburi în zone maritime care ţin de suveranitatea Greciei şi Ciprului, insulă divizată după invadarea treimii sale de nord de către armata turcă în 1974.