Trump, lovit unde îl doare mai tare. Războiul tarifelor a devenit o armă cu două tăișuri

Trump, lovit unde îl doare mai tare. Războiul tarifelor a devenit o armă cu două tăișuri
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Doar jumătate dintre alegătorii lui Trump cred că tarifele impuse Chinei vor aduce beneficii companiilor americane – o idee centrală din agenda sa protecționistă de politică comercială.

Acesta este un semnal de avertizare pentru republicani, având în vedere cât de mult s-a concentrat Trump pe comerț și pe promisiunile de a aduce industriile înapoi în SUA, arată o analiză Politico.

Președintele a reaprins recent tensiunile comerciale globale, lansând o serie de scrisori cu ton agresiv către alte state și amenințând cu impunerea unor noi taxe vamale.

Însă chiar înainte de aceste măsuri, un sondaj realizat la mijlocul lunii iunie de publicația citată arată că Trump riscă să piardă sprijinul unora dintre susținători din cauza politicii sale tarifare.

Un sfert dintre alegătorii lui Trump cred că tarifele dăunează SUA

În campania sa din 2024, a promis ieftinirea bunurilor de consum, dar incertitudinile legate de războaiele comerciale riscă să destabilizeze economia mondială și să alimenteze inflația, după ani în care l-a criticat pe Joe Biden tocmai pentru acest lucru.

De pildă, aproximativ 1 din 4 votanți ai lui Trump recunoaște că tarifele sale afectează negativ capacitatea SUA de a încheia acorduri comerciale mai bune.

Aceștia sunt, de asemenea, împărțiți în ceea ce privește autoritatea unilaterală a președintelui: 45% cred că Trump ar trebui să poată impune singur tarife, în timp ce 44% consideră că ar trebui să obțină aprobarea Congresului.

Trump promite bani, alegătorii văd scumpiri

Trump a amenințat cu un nou val de tarife de la 1 august și deja a început să dicteze condiții partenerilor comerciali prin scrisori publicate pe platforma sa Truth Social. El promite că noile taxe vor aduce „mulți bani” Americii, dar acestea sunt plătite de companiile și persoanele care importă bunurile - costuri care sunt, de regulă, transferate către consumatori.

Mai puțin de jumătate dintre alegătorii săi, 46%, spun că susțin tarifele impuse Chinei „chiar dacă acestea vor crește prețurile în țară”. O treime (32%) le susțin doar dacă nu duc la scumpiri, în timp ce 9% se opun total, iar 13% nu sunt siguri.

Americanii iubesc China… la raft

Deși Trump a desemnat China drept principal rival economic, alegătorii din toate taberele politice văd această țară ca pe un partener comercial important. În sondaj, o pluralitate de 34% - inclusiv 30% dintre susținătorii lui Trump - au indicat China ca fiind țara cu care SUA ar trebui să aibă o relație comercială prioritară.

Cu toate acestea, votanții lui Trump sunt divizați în privința tarifelor pe care le susține. În timp ce aproximativ jumătate consideră că ele aduc beneficii companiilor americane, un sfert spun că le fac mai mult rău. Restul nu văd niciun efect sau nu sunt siguri.

Deși susțin în general demersurile președintelui față de China, acești alegători trimit un mesaj clar: nu vor să plătească mai mult din cauza lor. De altfel, deși economiștii avertizează că războiul comercial va duce la scumpiri, mulți consumatori nu au simțit încă impactul direct asupra portofelului - lucru pe care administrația Trump îl invocă drept dovadă a eficienței tarifelor.

Scepticism față de tarifele anti-China

Totuși, anumite produse s-au scumpit. Costul electrocasnicelor importate din China a crescut cu 4% între aprilie și mai, după primele runde de tarife. Unii retaileri au pus scumpirile la jucării și încălțăminte pe seama acestor taxe.

Abordarea dură a lui Trump față de comerțul cu China a fost criticată de multă vreme, mai ales de democrați, care avertizează că tarifele vor lovi în clasa muncitoare americană - inclusiv în fermieri și lucrători din industria auto - prin scumpirea produselor de zi cu zi.

Totuși, alegătorii lui Trump încă au încredere că acesta va reuși să încheie un acord comercial cu China. 55% cred că „va fi dificil”, dar se așteaptă ca „Trump să reușească”, în timp ce 18% spun că acordul va fi ușor de obținut. Doar 12% dintre susținătorii săi cred că nu va reuși – față de 47% dintre votanții fostei vicepreședinte Kamala Harris care sunt de această părere.

Democrații sunt mult mai critici. 86% dintre votanții lui Harris cred că tarifele lui Trump afectează negativ capacitatea SUA de a negocia acorduri comerciale avantajoase.

Sondajul a fost realizat de firma britanică Public First între 10 și 20 iunie pe un eșantion de 2.276 de adulți americani. Marja de eroare este de 2% la nivel general și de 3% pentru întrebările distribuite doar unei părți a eșantionului. Pentru subgrupul votanților lui Trump, marja de eroare este de 5%.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇