Donald Trump a sosit la Washington și s-a prezentat în faţa unui judecător federal pentru a-i fi prezentate formal acuzaţiile privind presupuse acţiuni de blocare a validării rezultatelor scrutinului prezidenţial desfăşurat în anul 2020.
În cursul procedurii judiciare din instanţa federală, Donald Trump va fi identificat formal, va fi plasat scurt timp în custodia poliţiei, îi vor fi prezentate acuzaţiile şi va fi întrebat dacă îşi recunoaşte sau nu vinovăţia.
"Merg spre Washington D.C., pentru a fi arestat din cauza faptului că am contestat un scrutin corupt, aranjat şi furat. Este o mare onoare, sunt arestat pentru dumneavoastră. Să facem America măreaţă din nou!", a declarat Trump într-un mesaj postat pe platforma Truth Social, înainte de a merge la tribunat, potrivit postului CNBC.
UPDATE: Trump a pledat nevionovat. El a răspuns, înainte să pledeze nevionovat, întrebărilor judecătorilor şi a fost informat de acuzaţiile formulate împotriva sa şi de eventualele pedepse penale. În cel mai grav capăt de acuzare, fostul şef de stat riscă 20 de ani de închisoare.
E vizat de patru capete de acuzare
Donald Trump, favorit pentru a fi candidatul Partidului Republican în scrutinul prezidenţial din 2024, a fost inculpat, marţi, în investigaţia privind presupuse acţiuni de blocare a validării rezultatelor scrutinului prezidenţial desfăşurat în anul 2020.
Trump este vizat de patru capete de acuzare privind conspiraţie pentru comiterea de fraude împotriva instituţiilor guvernamentale, obstrucţionarea unei proceduri formale, tentativă de obstrucţionare a unei proceduri formale şi conspiraţie împotriva respectării unor drepturi.
Procurorul general din SUA, Merrick Garland, i-a încredinţat anul trecut procurorului special Jack Smith investigaţia privind presupuse acţiuni ale lui Donald Trump şi ale colaboratorilor acestuia de a obstrucţiona transferul constituţional de putere după scrutinul prezidenţial din 2020, câştigat de Joe Biden. Ancheta vizează presupuse acţiuni de blocare a procedurilor de validare a rezultatului scrutinului prezidenţial în Colegiul Electoral Federal şi în Congresul SUA, inclusiv prin violenţele produse pe 6 ianuarie 2021 la Capitoliu.
John Lauro, unul dintre avocaţii lui Donald Trump, a declarat miercuri că echipa de apărare legală va încerca să amâne cât mai mult începerea procesului. El a încercat să demonteze acuzaţiile formulate împotriva lui Trump, subliniind că eforturile fostului preşedinte de a contesta validarea rezultatului scrutinului prezidenţial din 2020 s-au bazat pe indicaţiile consilierilor juridici.
"Preşedintele Trump a primit avizul unui consilier care l-a asigurat că solicitarea adresată vicepreşedintelui Mike Pence era absolut legală şi constituţională", a argumentat avocatul, referindu-se la o cerere prin care vicepreşedintele de la acea vreme era îndemnat să nu lanseze procedura de validare a rezultatului scrutinului.
"Eşti îndreptăţit să ai încredere în avizul unui consilier juridic. Este unul dintre principalii specialişti în drept constituţional din SUA, John Eastman, care i-a spus preşedintelui Trump că acesta este protocolul de urmat. Acest lucru elimină intenţia penală. Preşedintele doar a încercat să afle adevărul", a subliniat John Lauro.
Conform presei americane, consilierul respectiv este vizat de acuzaţii privind complicitate, în procesul care îl vizează pe Trump.
Fostul preşedinte a declarat, acum câteva zile, că nu intenţionează să se retragă din cursa electorală prezidenţială nici măcar dacă va fi condamnat în diversele procese penale care îl vizează. Trump este vizat de acuzaţii suplimentare şi în procesul privind gestionarea documentelor clasificate în reşedinţa sa din statul Florida.
Trump este inculpat şi într-un dosar separat, în statul New York, privind presupuse fraude cu fonduri electorale, inclusiv prin efectuarea de plăţi ilegale către o actriţă de filme pentru adulţi în campania electorală din 2016. Trump a pledat nevinovat şi în acest caz.