Mai multe trasee turistice din Făgăraș și din Bucegi au fost închise, din cauza condițiilor meteo extreme, în timp ce gradul de avalanșă a fost ridicat la 3 din 5 la altitudini de peste 1.800 de metri.
Risc de avalanșă
Gradul de avalanşă a atins nivelul 3 din 5 la altitudini de peste 1.800 de metri în masivul Făgăraş, a informat duminică Salvamont Sibiu, precizând și că a închis traseele aflate peste această altitudine.
"Având în vedere această situaţie, am luat decizia de a declara momentan închise traseele aflate peste această altitudine. Siguranţa voastră este prioritatea noastră, iar această măsură este luată pentru a preveni riscurile asociate cu avalanşele.
Echipa SPJ Salvamont Sibiu este pregătită să vă asiste şi să răspundă la orice situaţie de urgenţă din zona montană a Judeţului Sibiu. În continuare, vă încurajăm să vă bucuraţi de frumuseţea munţilor, dar cu o atenţie sporită la condiţiile meteo şi avertizările emise", avertizează Salvamont Sibiu.
Trasee închise în Bucegi
Drumul care urcă din staţiunea Sinaia spre Cota 1400 din Masivul Bucegi a fost închis, duminică. Din cauza viscolului. Nici telegondola şi telecabina din Sinaia nu funcţionează, din cauză rafalelor de vânt.
Tronsonul din Sinaia spre Cota 1400 se află în administrarea autorităţilor locale din Sinaia şi este adeseori închis în condiţii de viscol din cauză că, atunci când vântul suflă cu putere, aduce înapoi zăpada pe drum imediat ce utilajele de deszăpezite au curăţat carosabilul.
Tot din cauza vântului puternic, care la Cota 1000 din Bucegi atinge viteze de peste 75 de kilometri pe oră, instalaţiile de transport pe cablu care urcă din Sinaia la Cota 1400 şi apoi la Cota 2000 din Bucegi nu au fost pornite. Decizia a fost luată întrucât acestea nu pot funcţiona în siguranţă, în astfel de condiţii, a anunţat administraţia firmei care operează instalaţiile.
Tot pe Valea Prahovei, duminică, pe drumul naţional 1, un brad s-a prăbuşit pe sensul de mers Braşov către Bucureşti, în zona Izvorul Rece. În urma evenimentului nu au fost înregistrate victime sau pagube materiale.
Pentru practicanţii sporturilor de iarnă în zonele de off-piste, Salvamont Sibiu recomandă să fie complet echipaţi cu Echipament de Detecţie şi Salvare: DVA, sondă, lopată şi rucsac pentru avalanşă.
62 de persoane salvate de salvamontiști
Dispeceratul Naţional Salvamont informează, duminică dimineaţă, că în ultimele 24 de ore s-au primit 9 apeluri prin care se solicita intervenţia de urgenţă a salvamontiştilor, în Prahova, Neamţ, Gorj, Maramureş, Caraş Severin, Braşov, Salvamont Hunedoara, Bihor.
În cazul intervenţiilor au fost salvate 62 de persoane, dintre acestea o persoană a fost predată Serviciului de Ambulanţă sau SMURD pentru transport la spital, iar o persoană a fost găsită decedată.
În aceeaşi perioadă, s-au primit şi 21 apeluri prin care se solicitau sfaturi şi informaţii despre diferite trasee turistice din zona montană.
Foto: Facebook Salvamont România