Top Gun Ucraina: Cel mai decorat pilot american vrea să lupte împotriva Rusiei

Top Gun Ucraina: Cel mai decorat pilot american vrea să lupte împotriva Rusiei

Un veteran american, considerat „cel mai letal pilot de F-16” al US Air Force, este gata să se alăture aviației Ucrainei.

Locotenent-colonel în rezervă Dan Hampton a petrecut 20 de ani în forțele aeriene ale armatei americane, timp în care a luptat în Golful Persic, Kosovo și în războaiele din Irak. Este considerat „cel mai letal pilot de F-16” al US Air Force și a fost inclus de New York Times printre autorii de volume bestseller pentru memoriile sale în care povestește experiențele din armată.

Hampton, în vârstă de 58 de ani, a efectuat 151 de zboruri în cariera sa remarcabilă, între anii 1986 și 2006. Este cel mai decorat pilot de după Războiul din Vietnam, iar palmaresul său include 18 medalii, între care:

ADVERTISING
  • Purple Heart - decorație militară SUA acordată în numele președintelui SUA pentru cei care au fost răniți sau uciși în serviciu militar;
  • Crucea pentru Distincție în Zbor - acordată de patru ori pentru eroism extraordinar;
  • Air Medal - medalie acordată de opt ori de US Air Force pentru vitejie în timpul operațiunilor de luptă în aer.

Într-un interviu acordat dintr-o bază aeriană din Arizona, cel mai decorat pilot al aviației militare americane a vorbit despre programul de pregătire a piloților ucraineni pentru avioanele F-16, despre avantajele folosirii avioanelor în războiul din Ucraina și a spus că Ucraina ar trebui să angajeze pe bază de contract piloți experimentați, relatează Insider.

Piloții ucraineni au fost trimiși recent în Arizona la instruire, unde aviația americană îi va evalua pentru a stabili în cât timp pot fi antrenați ca să piloteze avioane F-16 și să-și îmbunătățească aptitudinile, potrivit NBC News. Însă locotenent-colonelul consideră că pentru Ucraina ar fi mai eficient să recruteze piloți care știu deja să zboare decât să trimită oameni în SUA pentru programe de pregătire.

ADVERTISING

Hampton a precizat că recurgerea la serviciile unor contractori privați care știu să piloteze avioane F-16 ar permite Ucrainei să câștige timp. În plus, acești piloți experimentați "te ajută să câștigi războiul", a spus el pentru Voice of America.

"Mă voi duce și eu. Voi fi primul. Puteți conta pe mine", a adăugat Hampton, oferindu-se pentru recrutare dacă Kievul ar decide să înroleze piloți din afara armatei ucrainene.

"Nimeni nu a câștigat vreodată un război fără aviație. Nu poți să câștigi un război doar din spațiul aerian, dar poți să pierzi un război dacă nu controlezi spațiul aerian", a subliniat el.

ADVERTISING

Avioanele F-16, aparate multirol cu un singur post de comandă care pot ataca aer-sol și aer-aer, au intrat în centrul atenției după ce președintele SUA Joe Biden a declarat că nu va trimite astfel de aparate de luptă Ucrainei. Atât senatorii democrați cât și cei republicani au făcut, însă, presiuni asupra Pentagonului să trimită avioanele "care ar putea schimba cursul războiului", notează Politico.

F-16 Fighting Falcon - Living Legend

Polonia a devenit, la începutul săptămânii, prima țară din NATO care a confirmat că va trimite Ucrainei avioane, chiar dacă acestea sunt MiG-29.

Hampton consideră că invazia Rusiei în Ucraina este o chestiune care trebuie tratată doar "în alb sau negru" sau "binele împotriva răului", iar guvernele care pot ajuta să o facă.

Intervenția lui survine după ce oficiali din cadrul US Air Force au declarat recent că avioanele de luptă nu contează în Ucraina, întrucât ambele tabere dețin o apărare cu rachete cu rază lungă de acțiune, astfel că cele două armate s-au limitat la atacuri mai puțin precise cu rachete cu rază lungă ca să evite pierderea aparatelor de luptă.

"Problema e că atât succesul rușilor cât și cel al ucrainenilor în integrarea rachetelor în apărare au făcut inutile aceste avioane. Nu fac mare lucru, fiindcă nu pot să treacă și să asigure sprijin aerian apropiat", a declarat generalul James Hecker, comandantul forțelor aeriene americane din Europa.

Pentagonul a furnizat armatei ucrainene rachete antiradiații pe care inginerii americani le-au modificat pentru a fi folosite pe avioanele ucrainene proiectate de sovietici. Acestea le permit piloților ucraineni să țintească radarele și bateriile antiaeriene ale rușilor, iar kiturile speciale livrate recent le dau posibilitatea să lanseze bombe gravitaționale de la distanță mai mare.

Cu aceste dotări, aviația ucraineană duce zilnic la îndeplinire câteva atacuri cu rază un pic mai mare decât o poate face HIMARS acum, "dar nu chiar atât de departe", a explicat generalul american.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇