Tehnologia și industria armelor: Noii stăpâni ai războiului

Tehnologia și industria armelor: Noii stăpâni ai războiului

Trupele ucrainene se confruntă cu deficit de obuze de artilerie, înarmându-se astfel cu drone. Apărarea Kievului se bazează pe accesul la sistemul civil de comunicații Starlink al SpaceX și alte tehnologii bazate pe inteligență artificială.

Între timp, rebelii houthi trag cu drone de 2.000 de dolari în navele occidentale din Marea Roșie, care la rândul lor folosesc rachete de 2 milioane de dolari pentru a le doborî.

În trecut, cercetătorii militari au fost pionieri în diverse tehnologii, care mai târziu și-au găsit și utilizări civile. Acum, există un cerc complet: generalii din armate achiziționează tehnologie dezvoltată de companii civile, scrie Politico.

Această revoluție a tehnologiei va fi în centrul atenției la Conferința anuală de securitate de la München (MSC). Pe parcursul a trei zile, începând de azi, directorii executivi din domeniul tehnologiei vor discuta cu producătorii de arme militare.

ADVERTISING

„Ajungem încet într-un moment în care există o conștientizare tot mai mare că atât tehnologia, cât și industria armelor sunt necesare. Marile companii de apărare înțeleg că trebuie să încorporeze aceste inovații în sistemele lor și că nu le pot dezvolta singure”, a declarat David van Weel, secretarul general adjunct al NATO pentru inovare și cibernetică.

Guvernele au devenit dependente de firmele de tehnologie pentru apărarea lor și sunt tot mai interesate de informații precum câștigarea unei bătălii cu drone, sau dezvoltarea de aplicații pentru a sprijini operațiunile militare.

Este o recunoaștere a faptului că, oricât de mare ar fi bugetul național de apărare al unei țări, sistemele moderne de arme pot fi construite doar împreună cu tehnologia civilă.

„Este o realizare uriașă să construiești un avion, dar nu poți să construiești și cel mai bun software pentru el”, a spus van Weel.

ADVERTISING

MSC din acest an nu este „o conferință normală” de securitate, a spus Nico Lange, fost șef la Ministerul Apărării din Germania. Cu războiul din Ucraina care se apropie de al doilea an, conflictul care explodează în Orientul Mijlociu și China care provoacă în mod regulat Taiwan, războiul „nu mai este o chestiune abstractă”, a spus Lange.

În 2023, atât Google, cât și Microsoft au arătat cum au sprijinit Ucraina în războiul cu Rusia, inclusiv prin partajarea informațiilor cibernetice.

La conferința din acest weekend, Kent Walker, președintele Google pentru afaceri globale, va discuta cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și cu directorul general al producătorului de arme Rheinmetall, Armin Papperger. Microsoft și Meta trimit și ei numeroși reprezentanți pentru a participa la eveniment.

Firmele participante vin și cu angajamente precum noul „Tech Accord” pentru a crea sisteme care să împiedice potențialul inteligenței artificiale de a perturba alegerile democratice care au loc în întreaga lume în 2024.

ADVERTISING

Militarizarea tehnologiei

Dar chiar mai mult decât integritatea alegerilor, conferința din acest an se va concentra pe implicațiile inovației militare.

Bătălia de-a lungul a 1.000 de kilometri de linie de front în Ucraina îmbină „obuzele și noroiul” cu „dronele și sateliții”, a spus Dan Smith, directorul Institutului Internațional de Cercetare pentru Pace din Stockholm.

Aceasta este o problemă pentru modelul de achiziții publice al guvernelor occidentale, care încă se bazează pe proiecte de dezvoltare costisitoare și lente.

„Există multă mișcare în jurul militarizării tehnologiilor comerciale ieftine”, a spus Lange.

El a precizat că există pericolul ca țările, în ciuda cheltuielilor mai mari pentru apărare, să continue să cumpere echipamentele cu care ar fi trebuit să se aprovizioneze acum un deceniu „fără să se uite la tehnologiile viitoare de care au nevoie de fapt”.

Aceasta este o greșeală pe care a făcut-o Rusia, bazându-se pe puterea maritimă de modă veche în utilizarea flotei sale de la Marea Neagră pentru a opri accesul Ucrainei. Dar folosind un amestec de drone maritime și rachete, Ucraina a distrus aproape o treime din flotă și și-a redeschis porturile.

Amestecul de tehnologie veche și nouă vine pe măsură ce banii pentru apărare sunt tot mai mulți. Cheltuielile militare globale au crescut cu 9%, până la un record istoric de 2,2 trilioane de dolari anul trecut, potrivit Institutului Internațional de Studii Strategice.

Riscuri

Deși asocierea cu proiectele militare le poate aduce mulți bani, aceasta implică și riscuri mari pentru firmele de tehnologie. Pentru mulți din industria tehnologică, asocierea a ridicat numeroase întrebări.

Google și Amazon s-au confruntat cu revolte interne în ultimii ani, angajații protestând față de proiecte precum Project Maven și Project Nimbus pentru serviciile de apărare din SUA și Israel.

Unele companii de tehnologie au devenit „destul de preocupate” de care ar putea fi responsabilitățile lor într-un conflict și dacă angajații ar putea fi ei înșiși ținte legitime în temeiul legilor războiului.

Dar puternicul sector tehnologic a devenit o necesitate pentru armate pe fondul tensiunilor militare în creștere.

„Am văzut în Ucraina cât de mare este rolul marilor companii de tehnologie. Îți poate plăcea sau nu. Dar este o realitate”, a spus van Weel.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇