Țara care riscă să rămână fără apă potabilă. La robinet curge apă sărată

Țara care riscă să rămână fără apă potabilă. La robinet curge apă sărată

Mai mult de jumătate din populația Uruguayului nu mai are acces la apă potabilă, iar experții spun că situația ar putea continua luni de zile.

Mai mulți specialiști au prezis criza cu ani în urmă și au atras atenția asupra vulnerabilitații rezervorului unic care furnizează apă în zona metropolitană din jurul capitalei, Montevideo, scrie The Guardian.

Uruguay este considerată o țară cu venituri mari și resurse abundente de apă. Cei care au avertizat despre scăderea rezervei de apă au fost ignorați, iar investițiile au fost amânate.

ADVERTISING

Trei ani consecutivi de secetă aproape că au golit rezervorul de apă potabilă, iar pentru a evita penuria, furnizorul de apă administrat de stat, OSE, a adăugat treptat de la începutul anului apă sărată din rezervorul Rio de la Plata.

La începutul lunii mai, amestecul de apă a atins nivelurile maxime de sodiu și cloruri recomandate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), iar acum are dublul acestor niveluri. Apa are un gust respingător și ridică semne de întrebare cu privire la posibile efecte asupra sănătății oamenilor.

ADVERTISING

Autoritățile susțin însă că substanțele chimice afectează doar gustul și mirosul apei și nu reprezintă neapărat un risc pentru sănătate.

Unele categorii vulnerabile, cum ar fi bebelușii, femeile însărcinate și persoanele cu afecțiuni de sănătate, au fost avertizate cu privire la consumul de apă, dar au existat afirmații contradictorii cu privire la siguranța acesteia pentru populația mai largă.

Álvaro Mombrú, decanul facultății de chimie de la Universidad de la República, a declarat că nu va recomanda consumul apei în acest moment, în timp ce colegul său Arturo Briva, decanul Facultății de Medicină, a spus că apa este considerată în continuare sigură. El a avertizat însă că „pe măsură ce nivelurile de sodiu și cloruri cresc, pot apărea unele probleme”.

ADVERTISING

Experții au sfătuit oamenii să facă dușuri mai scurte. Un sondaj din luna mai a arătat că aproximativ jumătate dintre oamenii din zona afectată și-au redus consumul de apă de la robinet și 35% au încetat complet să o bea.

Guvernul a eliminat taxele la apa îmbuteliată și a anunțat că o va oferi gratuit pentru peste 500.000 de persoane.

Mulți uruguaieni spun că administrația de centru-dreapta a președintelui Luis Lacalle Pou, care a fost lăudată în țară și în străinătate pentru gestionarea pandemiei de Covid-19, a răspuns prea lent la această criză și s-a bazat prea mult pe speranța ploilor de toamnă.

Dar meteorologul Mario Bidegain a declarat că este dificil de prognozat cât de mult va ploua în lunile următoare.

Guvernul spune că administrațiile anterioare nu au investit în mod adecvat în infrastructura de apă.

Înainte de criză, administrația lui Lacalle Pou anunțase un proiect de 210 de milioane de dolari pentru a scoate apă potabilă din Rio de la Plata.

José Mujica, președintele între 2010 și 2015, și-a recunoscut o parte din vină. „Am adormit cu toții”, a spus el când a fost întrebat despre criza apei.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇