Suspiciuni de utilizare a unui tun acustic în Serbia: 600.000 de semnături pentru a cere o anchetă a ONU

Suspiciuni de utilizare a unui tun acustic în Serbia: 600.000 de semnături pentru a cere o anchetă a ONU
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

O petiție cu aproape 600.000 de semnături a fost transmisă marți biroului ONU din Belgrad pentru a cere o anchetă internațională asupra presupusei utilizări de către poliție a unei arme acustice în timpul unei manifestații luna trecută.

La 15 martie, puțin după ora locală 19:00, în timp ce sute de mii de persoane manifestau la Belgrad împotriva corupției și pentru un stat de drept, o parte din mulțime a fost cuprinsă de o stare de panică, provocată – conform mai multor martori – de un zgomot necunoscut, relatează AFP.

În timp ce manifestanții păstrau un moment de reculegere, mulțimea s-a împrăștiat brusc, fără niciun motiv aparent pe un bulevard din centrul Belgradului. Opoziția și manifestanții acuză de atunci poliția de utilizarea unui tun sonic (LRAD - Long Range Acoustic Device), un dispozitiv militar utilizat pentru dispersarea mulțimilor, sau a unui dispozitiv similar.

Unii manifestanți au relatat că au avut impresia că aud un sunet asemănător celui al unui avion pe cale să se prăbușească, iar alții l-au comparat cu zgomotul unei mașini care se îndrepta spre ei în mare viteză.

Petiția transmisă marți ONU, la inițiativa mișcării politice KreniPromeni (Go for Change), cere deschiderea unei anchete internaționale independente asupra incidentului, inclusiv impactul său medical, și solicită de asemenea ca cei care au ordonat, permis și utilizat o astfel de armă să fie deferiți justiției.

Numărul de semnături este o ”dovadă a gradului de conștiință” al societății sârbe, a salutat președintele KreniPrmeni, Savo Manojlovic, care a predat petiția.

Autoritățile sârbe au negat la început că ar deține o armă acustică, dar fotografii publicate a doua zi după manifestație, care arătau un vehicul al poliției echipat cu un aparat asemănător cu un dispozitiv acustic LRAD 450, le-au forțat să-și schimbe discursul.

Ministrul de Interne sârb Ivica Dacic a confirmat apoi că poliția dispune de un astfel de echipament, dar a negat utilizarea sa, în timp ce președintele Aleksandar Vucic a denunțat ”minciuni”.

Speculațiile în jurul acestui tip de dispozitiv au fost reluate luni, după ce fostul vicepremier sârb Cedomir Jovanovic (2003-2004), neștiind că vorbește în direct, a explicat pe un platou de televiziune că într-adevăr a fost utilizată o armă acustică.

”Ceva a scos un sunet ca de tunet. Indiferent dacă era zgomotul unui camion sau al unui avion, nu conta. Nu era menit să rănească, ci doar să sperie - ca o mașină care vine în mare viteză spre tine”, a spus el, crezând că microfonul este oprit.

Serbia se confruntă cu mișcări de protest în masă după accidentul de la Novi Sad din noiembrie trecut când cel puțin 15 persoane au murit în urma prăbușirii unei părți a acoperișului gării feroviare, recent renovat.

Mii de oameni, în special studenți, au ieșit de atunci periodic în stradă cerând autorităților ca cei care se fac vinovați de tragedie să fie trași la răspundere, denunțând gradul înalt de corupție la vârful clasei politice de la guvernare.

În același timp, autoritățile de la Belgrad - susținute de Moscova - au acuzat forțe din exterior care ar instrumenta protestele pentru schimbarea puterii în Serbia.

Președintele Aleksandar Vucic, care a fost forțat la schimbări la vârful guvernului, a declarat marți că Serbia a fost condusă ”de frică și teroare în ultimele cinci luni, dar că, indiferent de circumstanțe, statul nu trebuie să cadă și nu va cădea”, invitându-i pe sârbi să se adune în fața clădirii Adunării Naționale (parlamentul) din Belgrad sâmbătă, potrivit Tanjug.

Conform mai multor media sârbe, Vucic a convocat pentru această dată o mare adunare în capitala țării cu ocazia înființării unei noi mișcări politice proprezidențiale intitulate ”Pentru popor și stat”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇