Statele Unite au confirmat miercuri că au primit despăgubiri în valoare de 335 de milioane de dolari de la Sudan, destinate victimelor atentatelor comise în 1998 de către Al-Qaida, şi au anunţat că vor acum ”să deschidă un nou capitol” în relaţile cu Khartoumul.
Guvernul sudanez a acceptat să plătească – în cadrul unui acord care s-a concretizat la sfârşitul lui 2020, după ani de conflict diplomatic şi în urma unor lungi proceduri judiciare – aceste despăgubiri victimelor atentatelor vizând ambasadele Statelor Unite în Kenya şi Tanzania şi nava militară americană USS Cole în Yemen, în 2000, soldate în total cu 200 de morţi, , relatează AFP.
Aceşti bani au fost puşi într-un cont blocat, până când Statele Unite aveau să retragă Sudanul de pe lista neagră a statelor care susţin terorismul, sinonimă cu sancţiuni şi obstacole în calea investiţiilor, şi până când aveau să-i acorde imunitate legală în cazuri cu privire la aceste atentate,
Sudanul a fost retras de pe lista neagră în decembrie, iar Departamentul de Stat american a notificat săptămâna trecută Congresul Statelor Unite cu privire la restabilirea ”imunităţilor suverane ale Sudanului, conform” unei legi adoptate în 2020, a anunţat miercuri, într-un comunicat, şeful diplomaţiei americane Antony Blinken.
Astfel, banii compensaţiilor au fost deblocaţi, anunţă el.
Sudanul a fost găsit vinovat de către justiţia americană de faptul că l-a găzduit, pe teritoriul său, în anii '90, pe liderul Al-Qaida Osama bin Laden.
Acesta este motivul pentru care Sudanul a fost înscris pe lista neagră americană, în 1993.
”Aprecim eforturile constructive ale Sudanului din ultimii doi ani în care a căutat împreună cu noi o soluţie”, afirmă Blinken.
”Acum, că acest proces dificil a rămas în urmă, relaţiile americano-sudaneze pot deschide un nou capitol”, anunţă el.
În cadrul compromisului negociat de către Guvernul fostului preşedinte american Donald Trump, autorităţile de tranziţie sudaneze au acceptat să recunoască Israelul.
Citește și: