SUA acordă un nou ajutor Republicii Moldova și acuză Moscova că vrea să instaleze un guvern prorus

SUA acordă un nou ajutor Republicii Moldova și acuză Moscova că vrea să instaleze un guvern prorus
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Administraţia preşedintelui american Joe Biden va oferi Republicii Moldova 300 de milioane de dolari ca asistenţă în sectorul energetic şi va împărtăşi informaţii cu această ţară pe care Rusia încearcă să o destabilizeze.

Anunțul a fost făcut vineri de Casa Albă, transmit agenţiile Reuters şi AFP.

Purtătorul de cuvânt pentru securitate naţională al Casei Albe, John Kirby, a declarat presei că, deşi Statele Unite nu observă vreo ameninţare imediată la adresa Republicii Moldova, administraţia americană crede că Rusia caută să slăbească această mică ţară, să orchestreze acolo o insurecţie şi să instaleze un guvern mai favorabil Moscovei.

ADVERTISING

"Noi credem că Rusia caută să slăbească guvernul (Republicii) Moldova, cu siguranţă cu obiectivul final de a vedea o administraţie mai favorabilă" la conducerea acestei ţări, a indicat el.

Kirby a mai spus că Statele Unite au indicii conform cărora actori aflaţi în legătură cu guvernul rus ar putea instrui manifestanţii antiguvernamentali din Republica Moldova.

"Actori ruşi, aflaţi cu siguranţă în legătură cu serviciile de informaţii ruse, încearcă să orchestreze manifestaţii în (Republica) Moldova şi să se folosească de acestea pentru a instiga la o insurecţie împotriva guvernului" de la Chişinău, a continuat purtătorul de cuvânt al Casei Albe.

ADVERTISING

Dar "avem încredere în instituţiile democratice şi economice moldovene şi în capacitatea lor de a răspunde acestor ameninţări şi, în mod evident, vom continua să le furnizăm un sprijin important", a adăugat el.

Astfel, a precizat Kirby, Statele Unite şi-au consolidat comunicarea de informaţii cu liderii Republicii Moldova asupra activităţilor ruse în această ţară pentru "ca ei să poată ancheta mai mult" şi "să contracareze planurile ruse".

Proteste antiguvernamentale şi împotriva preşedintei Maia Sandu, organizate în special de partidul prorus Şor, au loc periodic la Chişinău de mai multe săptămâni.

ADVERTISING

Administraţia preşedintelui Biden crede în plus că Rusia încearcă să răspândească dezinformări despre stabilitatea de ansamblu a Republicii Moldova, cum ar fi de exemplu declaraţiile Moscovei conform cărora Ucraina s-ar pregăti să invadeze regiunea separatistă pro-rusă Transnistria pentru a captura depozitul de muniţii de la Cobasna, relatează CNN.

Într-un interviu acordat mai devreme vineri televiziunii publice ruse, ministru rus de externe Serghei Lavrov a remarcat abordarea diferită a Occidentului faţă de protestele din Georgia şi din Republica Moldova, întrucât opoziţia (prorusă n. red.) din Republica Moldova nu corespunde intereselor occidentale.

"Opoziţia georgiană nu doar că este autorizată, dar este chiar obligată să facă tot ce vrea, în timp ce în (Republica) Moldova protestele împotriva actualului guvern sunt condamnate, pentru că în timp ce opoziţia georgiană reflectă interesele Occidentului, opoziţia din (Republica) Moldova reflectă interese diferite şi interesele occidentale sunt reprezentate de guvern şi de preşedinte", a explicat ministrul rus, potrivit agenţiei TASS.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇