Soldații ruși au plecat din Kazahstan, cetățenii pregătesc din nou proteste

Soldații ruși au plecat din Kazahstan, cetățenii pregătesc din nou proteste

Forţele militare conduse de Rusia şi-au încheiat miercuri retragerea din Kazahstan, unde au fost trimise pentru a susţine puterea locală în faţa revoltelor fără precedent declanşate la începutul anului.

„Operaţiunea de menţinere a păcii (…) de pe teritoriul Republicii Kazahstan s-a încheiat”, a declarat Andrei Serdiukov, comandantul acestei misiuni a Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), alianţă militară condusă de Moscova.

Forţele de securitate kazahe sunt însă în alertă și au blocat miercuri mai multe străzi şi au înconjurat o piaţă din Almatî, după ce s-a aflat că un grup de opoziţie intenţionează să organizeze noi proteste, a relatat miercuri de la faţa locului un corespondent al agenţiei Reuters.

Poliţia a afirmat că desfăşoară o „operaţiune antiteroristă”.

O grupare condusă de fostul bancher Muhtar Abliazov, în prezent critic din exil al guvernului condus de preşedintele Kasîm-Jomart Tokaev, a anunţat în aceeaşi zi că va protesta în faţa sediilor autorităţilor din principalele oraşe din întreaga ţară.

Justiţia kazahă a decis că mişcarea politică a lui Abliazov, Opţiunea Democratică a Kazahstanului, este extremistă.

Luna aceasta au avut loc cele mai violente manifestaţii din istoria post-sovietică a Kazahstanului, stat din centrul Asiei, bogat în resurse petroliere, cu o populaţie de 19 milioane. Şi-au pierdut viaţa cel puţin 255 de oameni, majoritatea la Almatî.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇