Shinzo Abe a fost asasinat cu un pistol făcut din țevi de oțel legate cu scotch

Shinzo Abe a fost asasinat cu un pistol făcut din țevi de oțel legate cu scotch
Foto: captură video

Fostul premier japonez Shinzo Abe a fost asasinat vineri de către un bărbat în vârstă de 41 de ani cu un pistol artizanal.

Este vorba de o armă confecționată de asasin, din ţevi de oţel şi un dispozitiv electric de tras. În imagini cu arma asasinatului se vede că este un dispozitiv artizanal cu ţevi legate cu un fel de scotch negru.

Cel mai probabil, criminalul a apelat la o armă artizanală făcută chiar de el, din cauza regimului strict al deținerii de arme de foc din Japonia.

Atacul asupra fostului premier al Japoniei, Shinzo Abe, a șocat țara care are una dintre cele mai scăzute rate de violență armată din lume.

ADVERTISING

Japonia are toleranță aproape zero față de deținerea armelor de foc, astfel că împușcarea lui Abe a fost descrisă ca un act de violență deosebit de grav, scrie The Guardian.

O lege din 1958 prevede că „nimeni nu poate deține arme de foc sau săbii”. Există mici excepții, printre ele numărând-se puștile pentru vânătoare și sport.

Dar și pentru a deține o astfel de armă este necesar să fie parcurși 13 pași. În primul rând, potențialii proprietari de arme trebuie să se alăture unui club de vânătoare sau de tir.

ADVERTISING

Apoi, trebuie să urmeze un curs teoretic de arme de foc și să treacă de un examen scris, înainte de a-i cere unui medic să declare că sunt apți mintal și nu au antecedente de dependență de droguri.

Ulterior, ei trebuie să solicite să urmeze un curs practic de o zi întreagă despre cum să tragă cu arma și cum să o depoziteze în siguranță.

Poliția îi chestionează apoi cu privire la motivul pentru care doresc să dețină arma și efectuează o verificare aprofundată care implică intervievarea membrilor familiei, relația lor cu vecinii, istoricul profesional și situația lor financiară.

ADVERTISING

Dacă trec de acești pași, pot aplica pentru a primi un permis de port-armă. Apoi trebuie să cumpere un dulap special pentru muniții și un seif pentru armă, care sunt inspectate de poliție, care apoi face o altă verificare a antecedentelor.

În Japonia este complet interzis ca oamenii să dețină arme de mână. Nici olițiștii nu au voie să poarte arma în afara serviciului. Puținele încălcări ale legii raportate în presă implică de obicei membri ai mafiei Yakuza.

De aceea, violenţele cu arme de foc sunt foarte rare. În 2020 s-au înregistrat zece infracţiuni de acest fel şi un mort.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇