"Sfânta Maria" începe să foreze la metroul spre Otopeni. Cum se va lucra și când e gata (Video)

"Sfânta Maria" începe să foreze la metroul spre Otopeni. Cum se va lucra și când e gata (Video)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Au început miercuri lucrările la tunelul magistralei de metrou M6, ocazie cu care s-au dus să ţină discursuri premierul Marcel Ciolacu, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, dar şi şefa Metrorex, Mariana Miclăuș.

Vorbim despre linia de metrou de la 1 Mai la Aeroportul Henri Coandă, care ar trebui să fie gata în 2027 – 2028.

Staţia Tokyo (unde începe forajul) va face legătura cu 1 Mai într-o parte şi cu Aeroportul Henri Coandă în partea cealaltă.

După finalizarea lucrărilor, ministrul Grindeanu doreşte să dea M6 în administrarea Primăriei Capitalei, cu tot cu sursa de finanţare şi subvenţii.

Banii vin de la bugetul de stat, din fonduri europene şi fonduri externe rambursabile JICA.

Ce am aflat despre cum se va lucra:

  • Pe acest tronson vor fi şase staţii, pe 6,6 kilometri
  • Vor fi două utilaje destinate să excaveze tunelurile, care se cheamă Sfânta Maria şi Sfânta Ana. Vorbim de nişte TBM (Tunnel Boring Machines).
  • Sfânta Maria are o lungime de 97 de metri, cântăreşte aproximativ 600 de tone, iar capul de foraj are 6,60 metri.
  • Viteza medie de înaintare a TBM este de 1,5 m pe oră, parcurs în care excavează circa 60 mc de pământ.
  • Pe măsură ce excavează şi îndepărtează solul excavat, TBM-ul montează inelele de tunel.
  • Media de montaj este de 13 - 14 inele per tunel, în 24 de ore, iar personalul care operează TBM-ul lucrează 24 de ore, în trei schimburi. Cu excepţia pauzelor necesare pentru mentenanţă, TBM-ul funcţionează continuu.
Alocuțiunile premierului Marcel Ciolacu și ministrului transporturilor, Sorin Grindeanu, la ceremonia de lansare a forajului operațional pe Secțiunea Sud (1 Mai-Tokyo) a Magistralei de Metrou M6, care va lega Gara de Nord de Aeroportul Henri Coandă

Încep astăzi lucrările propriu-zise la galeriile de metrou ale primei secțiuni (1 Mai-Tokyo) a M6. Primul TBM este deja amplasat în galerie la Băneasa, pe amplasamentul viitoarei stații de metrou “Tokyo”, pentru a începe forajul.Magistrala 6 (M6)-un proiect în valoare totală de 7,8 miliarde de lei (fără TVA)- are o lungime de 14,2 km și va avea 12 stații (între 1 Mai și Aeroportul Otopeni). Magistrala va fi deservită de 12 trenuri noi și este formată din două secțiuni.Prima secțiune (1 Mai-Tokio), la care încep astăzi lucrările de forare a galeriilor, are o lungime de aproximativ 7 km, iar pe traseu vor fi amplasate 6 stații (Pajura, Expoziției, Piața Montreal, Gara Băneasa, Aeroport Băneasa, Tokyo).Asocierea de constructori turci a ajuns la un stadiu fizic în șantier de peste 27% și trebuie să finalizeze lucrările pentru structura de rezistență în anul 2028. A doua secțiune (Tokyo – Aeroport Otopeni) are o lungime de 7,6 km și de asemenea 6 stații (Washington, Paris, Bruxelles, Otopeni, Ion I.C. Brătianu, Aeroport Otopeni).Și aici lucrează o asociere de constructori turci, care trebuie să finalizeze construcția structurii de rezistență la sfârșitul anului 2027. În paralel cu lucrările de infrastructură se vor desfășura lucrări pentru finisaje, căi de rulare și instalații necesare operării, pentru care a fost deja semnat luna trecută un contract în valoare de 1,7 miliarde lei (fără TVA). În ansamblu, finanțarea construcției și dotării (inclusiv cu trenuri noi de metrou) a Magistralei 6 este asigurată prin PNRR, fonduri JICA (împrumut de la Guvernul japonez) și Bugetul de Stat.

Publicată de Sorin Grindeanu pe Marţi, 8 aprilie 2025

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇