Secret Service a folosit un avion-momeală pentru a evita o nouă tentativă de asasinare a lui Trump

Secret Service a folosit un avion-momeală pentru a evita o nouă tentativă de asasinare a lui Trump
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Echipa de securitate a lui Donald Trump a luat măsuri extreme de precauție în timpul campaniei prezidențiale din 2024, după ce a aflat că Iranul avea agenți secreți infiltrați în Statele Unite, iar aceștia obținuseră acces la rachete sol-aer.

La scurt timp după a doua tentativă de asasinat care îl viza pe Trump, pe 15 septembrie 2024, în Florida, Secret Service a decis să folosească un avion-momeală, adică o aeronavă la bordul căreia nu se afla candidatul republican.

Echipa de securitate se temea că iranienii ar putea încerca să doboare avionul său privat, ușor de recunoscut, cunoscut sub numele de Trump Force One, în timpul decolării sau la aterizare.

Dezvăluirile au fost făcute de mai mulți consilieri ai lui Trump, scrie jurnalistul Alex Eisenstadt în cartea sa, "Revenge: The Inside Story of Trump’s Return to Power" ("Răzbunare: povestea din interior a revenirii la putere a lui Trump"), care va fi lansată pe 18 martie.

Revenge
Sursa: Amazon

Secret Service a decis să formeze în aceeași zi două coloane auto speciale: într-una se afla mașina cu care era transportat Trump, iar în cealaltă erau doar membrii echipei sale.

Altădată, agenții serviciului au folosit un tun electromagnetic pentru a neutraliza o dronă care urmărea coloana lui Trump, menționează autorul.

Cei mai mulți dintre consilierii lui Trump au zburat la următorul eveniment de campanie cu Trump Force One, în timp ce candidatul republican a zburat cu un avion care îi aparține prietenului său Steve Witkoff, în prezent trimisul special al lui Trump în Orientul Mijlociu.

Mulți consilieri au aflat despre planul secret abia înainte de decolare, când și-au dat seama că locul lui Trump era gol. Unii dintre membrii echipei au fost furioși, pentru că se temeau că vor deveni "carne de tun" dacă avionul ar fi fost atacat, scrie Eisenstadt.

Liderii echipei de campanie au încercat să-i asigure că nu sunt folosiți ca momeală, dar asistenții lui Trump s-au întrebat de ce au fost urcați în avion, dacă se știa că agenții iranieni dețineau rachete sol-aer.

New York Times și Washington Post au scris în octombrie 2024 că echipa de campanie a lui Trump a solicitat fonduri din bugetul Apărării pentru a-l proteja din cauza amenințărilor Iranului. Ei au cerut avioane militare, sticlă antiglonț și restricții extinse asupra zborurilor din zona reședinței lui Trump și a mitingurilor sale.

Cel de-al 46-lea președinte al Statelor Unite, Joe Biden, a dat dispoziții ca Donald Trump să beneficieze de aceleași măsuri de securitate aplicate unui președinte în exercițiu, pentru protecția lui în timpul campaniei electorale.

Iranul a amenințat anterior că se va răzbuna pe Donald Trump pentru că a ordonat uciderea comandantului Corpului Gărzii Revoluționare Islamice (IRGC) al Iranului, generalul Qassem Soleimani, în ianuarie 2020, în timpul primului său mandat de președinte.

Departamentul de Justiție al SUA a anunțat pe 8 noiembrie că membrii Gărzii Revoluționare se pregăteau să-l asasineze pe Trump, dar FBI a împiedicat aceste planuri.

FBI investighează două atentate la viața lui Donald Trump. Primul a avut loc pe 13 iulie 2024, în Butler, Pennsylvania, când Donald Trump a fost rănit la ureche de un glonț tras de pe acoperișul unei clădiri în timp ce ținea un discurs la un miting electoral.

A doua încercare a avut loc pe 15 septembrie în Palm Beach, Florida, lângă clubul de golf în care se afla Trump, dar acesta nu a fost rănit.

După cum scrie Alex Eisenstadt, Iranul nu a avut legătură cu aceste asasinate.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇