Șapte membri ai CSM cer plenului intrarea în legalitate a președintelui. Mateescu e interimar de o lună

Șapte membri ai CSM cer plenului intrarea în legalitate a președintelui. Mateescu e  interimar de o lună

Șapte membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) solicită plenului rezolvarea de urgență a situației în care se află președintele interimar, Bogdan Mateescu (foto), apreciată ca fiind o ”nelegalitate”.

Aceștia contestă Hotărârea plenului CSM nr. 211/16.12.2021, adoptată, în opinia lor, ”cu încălcarea flagrantă și evidentă a Constituției României și a Legii nr. 317/2004”, conform cererii înregistrate oficial.

Semnatarii solicitării spun că a fost generat astfel ”un blocaj instituțional, atât prin prelungirea mandatului fostului preşedinte al Consiliului, cât şi prin ducerea la extrem şi perpetuarea unui mod de luare a deciziilor la nivel instituţional de către o majoritate fragilă, la limită, de multe ori cu un singur vot diferență, în care părerile exprimate de ceilalți membri, reprezentanți a mai mult de jumătate din numărul total al magistraților din instanţe şi parchete, sunt complet desconsiderate”.

ADVERTISING

Problema legalității președinției actuale a Consiliului Superior al Magistraturii reprezintă o chestiune esențială pentru buna organizare și desfășurare a activității sistemului judiciar, sens în care ea trebuie să constituie o preocupare pentru toți membrii Consiliului.

Orice tergiversare a soluționării acestei problematici nu poate avea decât consecințe negative asupra bunei funcţionări a Consiliului, ceea ce reclamă o abordare responsabilă, corectă și neîntârziată”, mai arată semnatarii solicitării.

Soluțiile posibile vizează fie o revenire a plenului asupra deciziei de numire interimară a lui Bogdan Mateescu, fie soluționarea de urgență a plângerii prealabile depusă de ei în data de 13 ianuarie, astfel încât cei care contestă interimatul să se poată adresa mai departe instanței de contencios administrativ competente să anuleze hotărârea contestată.

ADVERTISING

”Prin urmare, facem un apel la responsabilitatea colegilor noștri din Consiliu, judecători, procurori și reprezentanți ai societății civile și îi invităm la un dialog real, în care toți să contribuim cu adevărat la rezolvarea acestei probleme și în care să fie arătat respectul datorat fiecăruia dintre noi, în calitate de reprezentanți ai judecătorilor și procurorilor”, se arată la finalul solicitării.

Documentul oficial, semnat de cei 7 membri ai CSM:

O lună de interimat la șefia CSM, deși Constituția spune că mandatul ține un an și nu poate fi reînnoit

La jumătatea lunii decembrie, plenul CSM a respins ambele candidaturi la șefia consiliului și a decis ca Bogdan Mateescu, fostul președinte, să rămână interimar începând din 6 ianuarie, când i s-a terminat mandatul de drept.

ADVERTISING

În data de 3 ianuarie, judecătoarea Mariana Ghena, care reprezenta Înalta Curte de Casație și Justiție în CSM, s-a pensionat, iar locul ei în consiliu a fost luat, prin decret semnat de președintele Iohannis, de judecătorul Marian Buda, preşedintele Secţiei a II-a civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care va putea candida și câștiga eventual șefia Consiliului, ținând cont de taberele din CSM.

Marian Buda este un apropiat al taberei Liei Savonea, membru al Asociației Magistraților din România, organism ce a susținut modificările din justiție făcute de PSD. El și-a trecut în declarația de avere date care arată că este mason, membru al asociației L.R. (Loja regulară) Cetatea Băniei Craiova, potrivit G4Media.

După expirarea mandatului de drept al lui Mateescu, cei care contestă legalitatea interimatului au boicotat una dintre ședințe, argumentându-și decizia, iar în data de 13 ianuarie, judecătorii și procurorii respectivi au atacat în instanță interimatul lui Bogdan Mateescu.

Potrivit art. 133 din Constituție, ”preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii este ales pentru un mandat de un an, ce nu poate fi reînnoit”, iar președintele României poate participa la lucrările CSM, caz în care ”le prezidează”, ceea ce s-a mai întâmplat în mandatele lui Klaus Iohannis.

Printre cei 19 membri actuali ai CSM se află și ministrul Justiției, Cătălin Predoiu.

C.B.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇