Salariații din Asistență Socială protestează marți. Reclamă că iau mai puțini bani după ce li s-au majorat salariile în ianuarie

Salariații din Asistență Socială protestează marți. Reclamă că iau mai puțini bani după ce li s-au majorat salariile în ianuarie

Federaţia Naţională Sindicală din Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului FNS ”Pro.Asist” organizează, marţi, protest la Ministerul Muncii. Sindicaliştii reclamă că majorarea salariilor de bază cu 5% din ianuarie a dus la diminuarea venitului net în loc să-l crească.

”Federaţia Naţională Sindicală din Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului FNS Pro.Asist, federaţie reprezentativă pentru sectorul de activitate „Asistenţă Socială”, declanşează acţiunile de protest privind salarizarea personalului din asistenţă socială ca urmare a lipsei de reacţie a guvernanţilor!

ADVERTISING

Marţi, 20 februarie 2024, ora 10.00, în faţa Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale membrii Federaţiei FNS PRO.SIST îşi exprimă nemulţumirea faţă de politica salarială a guvernanţilor privind salariaţii din asistenţă socială”, au transmis sindicaliştii într-un comunicat de presă.

Potrivit acestora, majorarea salariilor de bază cu 5% din ianuarie 2024 a dus la diminuarea venitului net în loc să crească.

”70% din salariaţii sistemului de asistenţă socială, indiferent de vechime, erau încadraţi în decembrie 2023 cu salariul minim garantat în plată, în ianuarie 2024, prin majorarea salariului de bază cu 5%, au pierdut din facilităţile fiscale, astfel că venitul lor net (în mână) a fost între -60 lei şi +80 lei, mai bine de jumătate "beneficiind" de diminuare în loc de majorare”, au transmis sindicaliştii.

ADVERTISING

Aceştia afirmă, de asemenea, că, pentru al 3-lea an consecutiv, nu se aplică Legea salarizării nr. 153/2017, iar inflaţia de 14,5% este suportată cu greu de salariaţii care sunt la limita sărăciei.

”Cerem aplicarea legii salarizării în integralitatea ei cu celeritate, pentru că, doar aplicarea articolului 12 din Legea 153/2017 respectiv, calcularea coeficienţilor din grilele de salarizare la salariul minim acordat în prezent ar aduce echitate, ar duce la dispariţia discriminărilor şi discrepanţelor majore între salariile din întreg sistemul bugetar şi în special în sistemul de asistenţă socială unde asistenţii maternali profesionişti, asistenţii personali care îngrijesc persoane cu handicap grav, părintele social, îngrijitorii şi personalul de îngrijire a beneficiarilor servicii sociale, au pierdut gradaţia de vechime, fiind inclusă în salariul minim garantat în plată”, au mai transmis sindicaliştii.

ADVERTISING

Organizaţia reprezentativă a salariaţilor reckamă că menţinerea sporurilor la nivelul lunii decembrie 2018 reprezintă practic "furt" din buzunarul salariatului, acest furt ajungând la sute de lei lunar pe care salariatul nu îl va recupera niciodată de la angajator.

Sindicaliştii afirmă, în plus, că ”lipsa de personal duce la situaţii extreme prin încărcarea personalul existent cu atribuţii suplimentare ajungându-se la suprasolicitare, surmenaj, burnout, cu implicaţii majore pentru sănătatea salariaţilor dar şi a serviciilor oferite beneficiarilor de servicii sociale”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇