O știre scurtă, publicată în ziarul Pravda de duminică seară, informează că deputatul Viktor Sobolev, membru al Comisiei pentru Apărare în Duma de Stat, a propus ca, după încheierea Operațiunii Militare Speciale – denumirea oficială a războiului din Ucraina – capitala Federației Ruse să fie mutată din Moscova.
Noul amplasament, propus de deputat pentru viitoarea capitală a țării, este orașul Kiev, actuala capitală a Ucrainei, țară care, în viziunea liderilor de la Kremlin, ar trebui desființată ca stat. Ar trebui, firește, în varianta câștigării războiului, ceea ce deocamdată nu știe nimeni nici când, nici dacă.
Motivația prezentată este aceea că, procedând astfel, „se va finaliza denazificarea Ucrainei și se va pune capăt fascismului”. Argumentându-și în continuare ideea, Sobolev detaliază astfel:
"Înainte de toate, va trebui să învingem, iar apoi să ne ocupăm de aceia care încă nu s-au confruntat cu ceea ce întâmpinăm noi astăzi: vom porni cu copiii, chiar cu cei de la gădiniță. Suntem un singur popor și asta va trebui să înțeleagă toată lumea. Reeducarea trebuie demarată începând cu tânăra generație”.
Conform spuselor ziarului, deputatul susține că tocmai așa au procedat, la timpul său, autoritățile de la Kiev, încă din 2004, dar în avantajul lor. Când copiii aveau vreo 10 anișori, li s-au administrat idei în care cred tinerii care astăzi sunt adulți. Ei și-au asumat faptul că Ucraina este un stat, iar ucrainenii sunt un popor.
Acum, autoritățile ruse vor trebui, în viziunea deputatului, să procedeze asemănător, dar în sens invers, cu noua generație, cu copiii de la grădiniță, ceea ce nu este deloc ușor.
În prezentarea sa, deputatul anticipează că după ce Federația Rusă va obține victoria în respectiva ”Operațiune Specială”, va urma o perioadă anevoioasă, care însă trebuie asumată, întrucât aceasta este singura cale pentru ca Federația Rusă să obțină ceea ce și-a propus de la început: totala denazificare a teritoriilor „eliberate”.
Deputatul insistă în ideea sa privind mutarea capitalei Rusiei înapoi la Kiev, așa cum a mai fost cândva, în depărtate vremuri istorice. El reamintește că Rusia și-a mutat de mai multe ori capitala. Inițial de la Kiev la Novgorod, apoi la Moscova, de aici la Sankt Petersburg, de unde iarăși înapoi la Moscova și de unde condiții de oportunitate recomandă revenirea acum la vechea capitală, așa cum a fost ea de la început, respectiv la Kiev.
Deocamdată, ideea este în fază de propunere, dar ziarul Pravda informează că Sobolev are susținători, ceea ce sugerează că șanse de reușită există.
Există, dar, așa cum spuneam mai devreme, nu se știe nici când, nici dacă…