România intră în parteneriat cu SpaceX a lui Elon Musk pentru noile tehnologii de sateliți

România intră în parteneriat cu SpaceX a lui Elon Musk pentru noile tehnologii de sateliți
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat miercuri, în debutul ședinței de guvern, intrarea României într-un parteneriat oficial cu compania americană SpaceX, deținută de Elon Musk, pentru dezvoltarea unor noi tehnologii avansate de sateliți.

„Mă bucur că suntem parteneri cu o companie americană de top, SpaceX, deţinută de Elon Musk, pentru dezvoltarea unei noi tehnologii de sateliţi. Acum, acest parteneriat intră într-o nouă etapă după rezultatele favorabile ale testelor făcute de companie în România”, a declarat șeful Executivului.

Test istoric realizat de SpaceX în România

Anunțul vine la o zi după ce premierul a postat pe rețeaua X un mesaj prin care a exprimat sprijinul Guvernului pentru noile sisteme de sateliți NGSO (Non-Geostationary Satellite Orbit), în contextul unor teste reușite derulate recent în România.

„În lumina rezultatelor pozitive ale primului test de acest fel din lume, efectuat de SpaceX în România, Guvernul susţine pe deplin dezvoltarea noilor tehnologii de sateliţi NGSO şi mandatează ANCOM să analizeze şi să promoveze activ revizuirea reglementărilor internaţionale curente referitoare la limitele EPFD”, a scris Marcel Ciolacu pe platforma socială.

Reacția SpaceX: „Un pas incredibil”

Declarațiile oficiale ale Guvernului român au fost urmate de o reacție din partea SpaceX. Sarah Spangelo, directoarea diviziei Starlink, a transmis la rândul său un mesaj de apreciere tot pe rețeaua X:

„Mulțumim! Acesta este un pas incredibil pentru a ajuta la conectarea tuturor românilor cu o conexiune cu adevărat rapidă și fără întârzieri. ANCOM face lucruri extraordinare”.

Un proiect strategic cu implicații globale

Primul test real care a demonstrat funcționarea sistemelor de sateliți NGSO ale rețelei Starlink fără a interfera cu rețelele geostaționare (GSO) a fost realizat în România în octombrie 2024.

Testul a fost organizat de Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), în colaborare cu Ministerul Apărării Naţionale și compania SpaceX.

Sateliții NGSO orbitează Pământul la altitudini și viteze diferite față de sateliții aflați pe orbita geostaționară (GEO), ceea ce le oferă avantaje în ceea ce privește acoperirea și latența redusă a conexiunilor, fiind ideali pentru zone greu accesibile sau slab conectate la infrastructura tradițională.

Această colaborare cu SpaceX deschide noi perspective pentru integrarea tehnologiilor de ultimă generație în infrastructura digitală a României și plasează țara noastră pe harta inovației globale în domeniul comunicațiilor prin satelit.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇