Primarul liberal al Varșoviei, Rafał Trzaskowski, a câștigat duminică la un scor strâns primul tur al alegerilor prezidențiale din Polonia împotriva rivalului său de dreapta Karol Nawrocki, astfel că se anunță un tur doi foarte dificil pentru cei doi, pe 1 iunie.
Rafal Trzaskowski, în vârstă de 53 de ani, reprezentant al partidului Platforma Civică a premierului Donald Tusk, a câștigat 30,8% din voturi, în timp ce Nawrocki, susținut de partidul populist de dreapta Lege și Justiție (PiS), a obținut 29,1%, potrivit unui sondaj la ieșire din sondaj realizat de Ipsos, publicat duminică seară, după închiderea urnelor, relatează Politico.
Acestea sunt doar rezultate exit poll, nu sunt rezultate oficiale, care vor începe să ajungă de la autoritatea electorală din Polonia în următoarele ore, precizează publicația.
Favoritul nu a confirmat estimările sondajelor
Marja de victorie a lui Trzaskowski a fost mai mică decât anunțau sondajele preelectorale, ceea ce îi va da lui Nawrocki un impuls înaintea turului doi. Un sondaj realizat de Politico a prezis că Trzaskowski va obține 31% din voturi, iar Nawrocki - 26%.
Primarul Varșoviei se confruntă acum cu presiuni imediate pentru a-și extinde discursul la un electorat mai larg, a declarat Bartosz Rydliński, politolog la Universitatea Cardinal Stefan Wyszyński din Varșovia.
"Vom vedea semnale destul de ciudate către toți alegătorii posibili ai altor candidați, cu excepția lui Nawrocki”, a spus Rydliński.
Trzaskowski e sigur că va câștiga
„Vom învinge”, le-a spus Trzaskowski susținătorilor săi la un miting de la Sandomierz, în sudul Poloniei, precizând însă că va fi nevoie de multă muncă și „de mare determinare” pentru a câștiga în turul doi. „Sunt convins că toată Polonia va câștiga”, a spus el, potrivit BBC.
El s-a angajat să coopereze cu guvernul de coaliție al prim-ministrului Donald Tusk pentru a liberaliza legea strictă a avortului din țară și pentru a accelera reforma justiției poloneze, care a fost considerată ca politizată de guvernul anterior condus de PiS.
Președintele Poloniei are în mare parte puteri ceremoniale, dar poate să se opună legislației adoptate de guvern. Coaliția premierului Donald Tusk nu are acum o majoritate parlamentară suficient de mare pentru a anula vetoul prezidențial.
Tusk nu și-a îndeplinit multe dintre promisiunile sale de campanie, în parte pentru că actualul președinte conservator Andrzej Duda a respins legislația guvernului său.
O victorie pentru Trzaskowski ar înlătura această barieră, dar dacă Nawrocki va câștiga, va continua să folosească dreptul de veto împotriva guvernului.
Nawrocki (42 de ani), care afirmă că îl admiră pe Donald Trump, susţine că preşedintele american i-a spus „Vei câştiga” atunci când s-au întâlnit la Casa Albă la începutul lunii mai.
Nawrocki le-a spus susținătorilor săi din Gdansk că Tusk trebuie oprit să câștige puterea totală în Polonia. El a făcut apel la susținătorii candidaților de extremă dreaptă, Slawomir Mentzen, care s-a clasat pe locul al treilea cu 15,4%, conform sondajului exit poll, și cei ai lui Grzegorz Braun, clasat pe locul patru, cu 6,2%, să „saleze Polonia” de Tusk.
În total, 13 candidaţi au intrat în cursă.
Rezultatul final al alegerilor prezidenţiale va depinde, așadar, în mare măsură de votul din turul al doilea al susţinătorilor lui Slawomir Mentzen. Acesta e un libertarian eurosceptic, care se opune ferm avortului şi migranţilor şi care acuză cei aproximativ un milion de refugiaţi ucraineni că profită de Polonia.
Context
Polonia merge la urne într-un scrutin prezidențial cu miză uriașă, care ar putea decide nu doar direcția internă a țării în privința drepturilor civile și a echilibrului politic, ci și poziția sa în Europa.
Confruntarea dintre liberalul pro-european Rafal Trzaskowski și naționalistul conservator Karol Nawrocki reflectă polarizarea profundă a societății poloneze și ar putea relansa sau bloca reformele guvernului condus de Donald Tusk, potrivit AFP.
Într-un context european marcat de ascensiunea populismului și de războiul din Ucraina, alegerile de duminică din Polonia, la fel ca cele din România, sunt atent urmărite la Bruxelles și Washington.
Partidul Lege şi Justiţie (PiS), care îl susţine pe naţionalistul Karol Nawrocki, a rămas adesea în dezacord cu aliaţii occidentali ai Poloniei şi cu Bruxelles-ul în ceea ce priveşte respectarea statului de drept, până când a pierdut puterea în 2023.