Alegeri prezidențiale 2025: A început votul în diaspora

Alegeri prezidențiale 2025: A început votul în diaspora
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Românii din diaspora au început să voteze în turul al doilea al alegerilor prezidențiale încă de joi, 15 mai, în Auckland, Noua Zeelandă, la ora 7:00 (ora locală), ora 22:00 (ora României).

Conform site-ului AEP, prezenta.roaep.ro, în prima oră de la începerea votării și-au exprimat opțiunea electorală la urne șase alegători. Acestora li se adaugă 3139 de alegători care au votat prin corespondenţă.

Primul votant în turul 2 al alegerilor prezidenţiale a fost un român aflat de opt ani în Noua Zeelandă, unde lucrează ca Business Intelligence Analyst.

Românii din afara granițelor au la dispoziție trei zile pentru a vota: vineri, sâmbătă și duminică.

Cele 965 de secții de votare organizate în străinătate se deschid zilnic la ora 07:00 (ora locală) și se închid la ora 21:00.

Lista sediilor celor 965 de secții de votare din străinătate poate fi accesată AICI.

În ziua de duminică, votarea se încheie la ora 21:00, ora României, atât în țară, cât și în străinătate. Alegătorii care se află în secție sau la coadă la acea oră pot vota până cel târziu la ora 23:59.

Prezență record așteptată și în turul doi

În primul tur, pe 4 mai, peste 973.000 de români din diaspora au votat, depășind cu circa 30.000 participarea din turul I al alegerilor prezidențiale din 2019.

Sunt șanse mari ca în turul al doilea să fie depășit pragul de un milion de voturi din diaspora.

Potrivit datelor oficiale, 1.016.327 de cetățeni români cu domiciliul în străinătate figurează cu drept de vot la acest scrutin. În realitate, numărul românilor din diaspora este mult mai mare.

Peste 6.000 de români au optat pentru votul prin corespondență.

Cele mai mari comunități de votanți în primul tur au fost în Italia, Germania, Marea Britanie, Spania și Republica Moldova.

Ce acte sunt necesare pentru a vota în străinătate

Românii din diaspora pot vota la orice secție de votare organizată în afara țării, în baza unui document de identitate valabil în ziua votării:

  • Cartea de identitate (inclusiv electronică sau provizorie)
  • Buletinul de identitate
  • Pașaportul diplomatic sau de serviciu (inclusiv electronic)
  • Carnetul de serviciu militar (pentru elevii din școlile militare)
  • Pașaportul simplu (electronic sau temporar) – valabil doar pentru votul în străinătate sau pentru românii cu domiciliul în străinătate care votează în România

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇