Reportaj din Viena asediată: Agresorii au profitat de dorința austriecilor de a-și trage sufletul înainte de lockdown şi au atacat în ”Triunghiul Bermudelor”

Reportaj din Viena asediată: Agresorii au profitat de dorința austriecilor de a-și trage sufletul înainte de lockdown şi au atacat în ”Triunghiul Bermudelor”
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

După atacul de luni seară din centrul Vienei, căutarea altor potențiali făptași este în plină desfășurare. Atacul terorist a alungat pandemia de pe prima pagină a ziarelor.

Luni seara, ZDF a difuzat un thriller fictiv a cărui acțiune se desfășoară la Viena. Filmul prezintă povestea unei procuroare a cărei fiică ajunge în ghearele islamiștilor.

Producția, plină de momente tensionate, s-a transformat într-o macabră coincidență, căci în același timp în capitala austriacă se fac auzite împușcături.  

”Am auzit focuri de armă”, spune rabinul Schlomo Hofmeister la ORF (televiziunea publică austriacă).

”La început am crezut că este vorba de artificii”. Când a deschis fereastra apartamentului său din centrul Vienei, Hofmeister a văzut ”un atentator înarmat până în dinți care a luat la țintă clienții barurilor de peste drum”.

Rabinul sună la poliție. Un apel de urgență este primit în jurul orei 20:00.

”A fost cu siguranță un atac împotriva păcii în orașul nostru”, a spus rabinul dimineața.

ADVERTISING

Scenariu de groază

Cartierul din jurul sinagogii situate pe Siebenstettengasse în centrul vechi este numit de vienezi ”Triunghiul Bermudelor” și este o zonă foarte frecventată a orașului.

Chiar și în această seară blândă de toamnă, mulți oameni sunt afară și vor să stea din nou la terasă, socializând și simțindu-se bine, cu puțin timp înainte ca barurile și restaurantele să fie din nou închise pe motiv de coronavirus. 

Însă această seară se transformă într-un scenariu de groază. ”Am vrut să merg la stația de metrou Schwedenplatz”, a declarat pentru ORF martorul ocular Florian L.

”La Ruprechtskirche cineva a fugit pe scări și a început să tragă spre mine”.

Filmările arată lumini intermitente în jurul Schwedenplatz pe Canalul Dunării, forțe speciale de poliție care intră în baruri puternic înarmate și îi încurajează pe petrecăreți să rămână înăuntru.

Unele hoteluri îi alungă pe cei care caută protecție în holurile lor, alții le oferă cazare, relatează ORF.

Bateristul Martin Grubinger oferă bis după bis, astfel încât cei 1.000 de spectatori ai concertului său să nu fie nevoiți să iasă pe stradă.

ADVERTISING

La cea mai veche biserică din Viena, Sankt Ruprechts-Kirche, un atentator este împușcat de poliție.

Ministrul de Interne al Austriei, Karl Nehammer, a confirmat informațiile din ”Bild” într-o conferință de presă susținută în cursul dimineții: ”Atacatorul era un simpatizant al miliției teroriste Statul Islamic”.

Asasinul ucis nu avea doar o pușcă de asalt la el, ci și o pungă plină de muniție. Și poartă o centură de explozivi, care în cele din urmă „se dovedește a fi falsă”, a spus ministrul de Interne.

Descinderi în casa atacatorului

Atentatorul ucis se pare că are un apartament în Viena, ce a fost luat cu asalt de polițiști chiar în aceeași seară. Forțele de ordine au aruncat ușa în aer, a relatat Franz Ruf, directorul general pentru securitate publică.

Mai multe persoane au fost arestate. În imaginile care circulă în presa tabloidă, pot fi observați patru bărbați îngenuncheați și cu piepturile goale, care sunt păziți de ofițeri de poliție. Indivizii sunt arestați și țin brațele încrucișate după gât.

În total circa 1.000 de polițiști sunt implicați în această operațiune nocturnă. Cel puțin un alt atentator este căutat.

ADVERTISING

Cancelarul federal conservator Sebastian Kurz nu exclude o ”motivație antisemită”, deoarece atacul a început în apropierea sinagogii de pe Seitenstettengasse.

”Cea mai grea zi pentru Austria din ultimii mulți ani”

Atentatori palestinieni au efectuat ultima dată un atac acolo în 1981, motiv pentru care ministrul de Interne Nehammer vorbește despre ”cea mai grea zi pentru Austria din ultimii mulți ani”.

Situația actuală ”trezește amintiri”, spune rabinul comunității.

În seara atacului, serviciul de salvare apelează la forțele de ajutor prin intermediul Internetului, rugându-le să fie gata de acțiune.

Lumini albastre la tot pasul, poliția este peste tot, centrul orașului este înconjurat, ministrul de Interne apelează la cetățeni: ”Evitați centrul orașului!” Poliția roagă oamenii pe Twitter să ”evite transportul public”.

Mulți oameni sunt blocați în centrul orașului, iar unii caută un adăpost peste noapte pe Twitter.

Bilanțul nopții: cel puțin 18 persoane au fost rănite în atacul terorist, șapte dintre ele grav, șeful Securității profesionale din Viena vorbește la ORF despre ”răni prin împușcare și înjunghiere”, asasinul ucis având la el și un pistol. 

Cel puțin patru persoane, doi bărbați și două femei, au murit în timpul nopții după ce au fost împușcate. Una dintre femei era chelneriță, relatează ORF.

Critici la adresa presei tabloide

Radiodifuzorul public din Viena transmite în buclă, permanent, informații și imagini din Viena. Reporterii ORF sunt pretutindeni în centrul orașului.

Unele echipe de televiziune se aflau deja la fața locului pentru a capta starea de spirit înainte de intrarea în vigoare a măsurilor contra coronavirusului.

Situația nu este simplă. În vâltoarea transmisiunilor live apar adesea defecțiuni tehnice. Postul de televiziune încearcă permanent să țină oamenii la curent.

Apare și dezinformarea. Florian Klenk, redactor-șef al ziarului vienez ”Falter”, răspândește zvonul despre luarea de ostatici, pentru care ulterior s-a scuzat public.

”În stresul nopții și pe fondul șocului produs de evenimente am răspândit vestea pe care mi-a transmis-o o polițistă. Sursa a fost serioasă și știrea, din fericire, falsă”, a scris el pe Twitter.

Seara este confuză. Cancelarul Kurz a vorbit despre o ”situație tensionată”. Relatările din presa tabloidă, care în Austria este subvenționată cu generozitate de politicieni, provoacă critici.

Radiodifuzorul oe24 și ediția online a Kronen-Zeitung publică filmulețe în care apare un atentator împușcând un trecător întins pe jos. Ziarul ”Bild” cel puțin a pixelat fața victimei.

Consiliul de presă austriac a primit aproximativ 300 de plângeri în timpul nopții, în care era acuzată încălcarea ”demnității victimelor”.

”Cred că este important să vorbim despre felul în care evenimentul a fost relatat la oe24, care a depășit limite”, a scris pe Twitter cunoscuta jurnalistă Ingrid Brodnig.

Elevii pot rămâne acasă

Situația a fost neclară și dimineața. Nu se știe câți atentatori au fost implicați în atacurile petrecute în șase zone ale centrului vechi al orașului și câți dintre ei sunt fugari.

”Triunghiul Bermudelor” a fost redus la tăcere, ministrul de Interne îndemnând oamenii să rămână în case. 

Din motive de precauție granițele sunt închise, iar armata preia paza anumitor obiective, pentru ca polițiștii să se poată concentra asupra identificării suspecților.

Școlile își sistează activitatea, copiii fiind nevoiți să învețe de acasă. Cine poate lucra de acasă să lucreze de acasă, a mai recomandat ministrul de Interne. 

Dimineața, una dintre fiicele mele primește un e-mail de la profesorul ei: ”Rămâi acasă”. Două fiice stau acasă. Soția și fiica mea de 18 ani pleacă de acasă pentru a merge la muncă la spital și în centrul de îngrijire a vârstnicilor.

Restul familiei rămâne acasă însoțită de un sentiment de neliniște.

La scurt timp după ora șase dimineața, după o noapte nedormită, ministrul de Interne a apărut din nou în fața presei: ”Nu permitem ca astfel de atacuri să ne priveze în niciun fel de drepturile și libertățile noastre de bază”, subliniază Nehammer.

Atacatorii de la Viena au profitat de dorința vienezilor de a-și trage sufletul în pandemie.

Dacă atacatorii ar fi lovit o zi mai târziu, ”lockdown”-ul ar fi fost deja în vigoare.

Începând de marți, restaurantele, barurile și instituțiile culturale s-au închis. Între timp, atacul terorist de la Viena a alungat pandemia de pe primele pagine ale ziarelor și din desfășurătorul emisiunilor de televiziune.

Stephan Ozsváth

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇