Regele Spaniei a fost huiduit când a vizitat zonele inundate. Unii protestatari au aruncat cu noroi (Video)

Regele Spaniei a fost huiduit când a vizitat zonele inundate. Unii protestatari au aruncat cu noroi (Video)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Sute de locuitori ai unei suburbii din Valencia, grav afectată de inundaţiile mortale recente, au protestat duminică în timpul unei vizite a regelui Felipe al VI-lea al Spaniei şi a premierului Pedro Sanchez, unii dintre cei prezenţi huiduind și aruncând cu noroi în oficialităţi.

Scandând „Criminalilor, criminalilor!”, cei prezenţi şi-au exprimat furia reprimată faţă de alertele emise asupra pericolelor furtunii de marţi, considerate de locuitori tardive, dar şi faţă de reacţia ulterioară a serviciilor de urgenţă, după ce dezastrul a lovit, relatează Reuters.

„Se ştia şi nimeni n-a făcut nimic pentru a se evita asta”, i-a spus un tânăr regelui, care a insistat să rămână pentru a discuta cu oamenii în ciuda protestelor, în timp ce prim-ministrul s-a retras.

ADVERTISING

La un moment dat, în timpul vizitei în suburbia calamitată Paiporta, regele Felipe l-a susţinut pe un bărbat care a plâns pe umărul lui.

Guvernul central a declarat că emiterea alertelor către populaţie este responsabilitatea autorităţilor regionale. Autorităţile din Valencia au declarat că au acţionat cât de bine au putut pe baza informaţiilor pe care le-au avut la dispoziţie.

Premierul Pedro Sanchez a declarat sâmbătă că orice posibilă neglijenţă va fi investigată ulterior.

ADVERTISING

Bilanţul celor mai grave inundaţii din istoria modernă a ţării a crescut duminică la 217 de morţi - aproape toate decesele au fost înregistrate în regiunea Valencia, cu peste 60 dintre acestea numai în Paiporta.

Zeci de persoane sunt în continuare date dispărute, în timp ce aproximativ 3.000 de gospodării nu aveau încă electricitate, au declarat oficialii.

Alte câteva mii de soldaţi şi poliţişti s-au alăturat operaţiunilor de intervenţie în caz de dezastru în acest weekend, în cadrul celei mai ample operaţiuni de acest gen desfăşurată pe timp de pace în Spania.

ADVERTISING

Inundaţiile şi valurile de noroi au înghiţit străzi şi etajele inferioare ale clădirilor şi au măturat maşini şi bucăţi de zidărie.

Tragedia este deja cel mai grav dezastru provocat de inundaţii într-o singură ţară din Europa după anul 1967, când cel puţin 500 de persoane au murit în Portugalia.

Oamenii de ştiinţă susţin că fenomenele meteorologice extreme devin din ce în ce mai frecvente în Europa şi în alte regiuni pe fondul schimbărilor climatice. Potrivit meteorologilor, încălzirea Mediteranei, care amplifică evaporarea apei, joacă un rol-cheie în intensificarea ploilor torenţiale.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇