Reformă constituțională controversată în Italia: Prim-ministrul va fi ales direct și va avea majoritatea asigurată în Parlament

Reformă constituțională controversată în Italia: Prim-ministrul va fi ales direct și va avea majoritatea asigurată în Parlament

Senatul Italiei a aprobat o reformă constituţională controversată promovată de guvernul condus de Giorgia Meloni.

Principala prevedere nouă este că prim-ministrul va fi ales direct pentru un mandat de cinci ani, iar coaliţia care susţine candidatul câştigător va primi cel puţin 55% din locuri în ambele camere ale Parlamentului, pentru a se asigura o majoritate funcţională, transmite dpa.

Numărul de voturi întrunite în Senat nu este suficient pentru majoritatea de două treimi necesară în vederea amendamentelor constituţionale în ambele camere ale Parlamentului şi nu se aşteaptă o astfel de majoritate nici în Camera Deputaţilor. Va fi, aşadar, necesar un referendum.

Cu toate acestea, partidele din coaliţia guvernamentală de dreapta au salutat rezultatul. Opoziţia a protestat, ridicând simbolic exemplare ale Constituţiei.

Guvernul Meloni intenţionează să combată prin reforma legii fundamentale instabilitatea politică cronică de la Roma. De la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial până acum, Italia a avut 70 de guverne.

De aceea, mulţi italieni sunt de acord că sistemul politic trebuie revizuit. Modalitatea propusă de Executiv a fost însă criticată vehement de Opoziţie, care se teme că Meloni ar putea prelua prerogative importante ale Parlamentului şi ale preşedintelui republicii.

Liderul opoziţiei social-democrate, Elly Schlein, a susţinut că reforma va răsturna structura guvernamentală şi va concentra puterea în mâinile unei singure persoane.

ADVERTISING

Opoziţia şi-a anunţat deja intenţia de a acţiona împotriva planurilor respective.

La ultimul referendum similar din Italia, în 2016, premierul de atunci, Matteo Renzi, a pierdut şi a fost nevoit să demisioneze.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇