Reacția Alinei Gorghiu, după ce ÎCCJ a atacat la CCR Legea fugarilor

Reacția Alinei Gorghiu, după ce ÎCCJ a atacat la CCR Legea fugarilor
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Alina Gorghiu, ministrul Justiţiei, a declarat miercuri, după ce ÎCCJ a atacat la CCR Legea fugarilor, că din punctul ei de vedere, rămâne o lege bună şi necesară, mai ales în contextul în care diverşi condamnaţi părăsesc ţara cu scopul de a se sustrage justiţiei din România şi de a nu executa pedepsele în penitenciarele româneşti.

”N-am apucat să văd sesizarea, este un demers pe care legea îl prevede, ce pot să vă spun din perspectiva Ministerului de Justiţie este că susţinem această lege care a fost trecută prin Guvernul României, dezbătută foarte mult timp de specialiştii din Ministerul de Justiţie, votată de un număr extrem de mare de parlamentari, 230 de deputaţi din 235, o majoritate covârşitoare în Camera Deputaţilor, care este camera decizională”, a spus ministrul Alina Gorghiu, întrebată cum vede faptul că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a atacat la CCR legea fugarului.

ADVERTISING

Ministrul Justiției a subliniat că legea arată că statul român este hotărât să aducă toți fugarii înapoi în țară.

”Această lege a arătat şi a fost practic semnalul pe care eu, ca ministru, Ministerul Justiţiei, statul român l-a dat că suntem determinaţi să aducem toţi fugarii înapoi în ţară. Aceasta a fost pârghia pe care noi am identificat-o în sensul pedepsirii suplimentare a celor care decid că sunt mai presus de lege şi acesta este felul nostru de a arăta că fugarii pentru noi sunt o prioritate.

ADVERTISING

Dacă există şi alte sugestii pe care magistraţii le au, judecătorii de la ÎCCJ, cei din sistem, cei din societatea civilă, cred că pot fi de folos în îmbunătăţirea legislaţiei, credeţi-mă că sunt cel mai deschis om să recepteze aceste mesaje, să le preiau, să le găsim o formă de pus în legislaţie astfel încât să avem un fenomen al fugarilor din ce mai redus”, a spus Gorghiu.

Ministrul a precizat că CCR va decide care este soluţia pe această lege, însă ea crede că ”sunt obligaţi în continuare să găsească pârghii şi soluţii pentru ca persoanele condamnate să nu mai găsească tot felul de tertipuri de a părăsi teritoriul României şi a încerca să-şi găsească salvarea în alte jurisdicţii”.

ADVERTISING

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie susţine că ”Legea fugarilor” este neconstituţională în ansamblul său şi a trimis o sesizare în acest sens la Curtea Constituţională.

Decizia a fost luată marţi, în urma convocării Secţiilor Unite de la instanţa supremă, cu participarea a 88 de judecători.

Pe 29 noiembrie, plenul Camerei Deputaţilor a adoptat un proiect de lege iniţiat de Ministerul Justiţiei, potrivit căruia persoanele condamnate definitiv, care nu se prezintă în termen de şapte zile la Poliţie pentru a fi încarcerate, vor fi considerate evadate şi riscă o pedeapsă între 6 luni şi 3 ani.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇