Rusia construiește așa-numite „coridoare anti-drone” acoperite cu plase pentru a proteja echipamentele militare, însă Ucraina susține că trupele sale continuă să distrugă vehiculele, echipamentele și grupurile care le folosesc.
Rusia instalează aceste „coridoare anti-drone” de-a lungul liniei frontului în încercarea de a-și proteja forțele și echipamentele de atacurile ucrainene cu drone, potrivit lui Andrii Demcenko, purtător de cuvânt al Serviciului Grăniceresc de Stat al Ucrainei, citat de Kyiv Post.
„Cele mai multe sunt observate de grăniceri în regiunea Kursk, în special în zonele unde inamicul continuă acțiunile împotriva Forțelor de Apărare ale Ucrainei,” a declarat Demcenko la televiziunea națională.
Coridoarele sunt acoperite cu plase pentru a bloca dronele, oferind astfel o rută relativ sigură pentru deplasarea echipamentelor.
Însă Demcenko afirmă că, în ciuda acestor eforturi, soldații ucraineni reușesc în continuare să lovească cu succes atât echipamentele, cât și trupele care folosesc coridoarele.
„De nenumărate ori, ai noștri – care au fost instruiți să piloteze drone – distrug echipamentele care se deplasează prin aceste coridoare, precum și grupurile care le operează,” a adăugat el.
Tuneluri improvizate
Conceptul apărării cu plase a atras atenția în februarie, când specialistul ucrainean în tehnologie Serhii Beskrestnov, cunoscut sub numele de „Flash”, a publicat un videoclip cu un „tunel” lung de 2 kilometri acoperit cu plase în apropiere de Chasiv Yar, în regiunea Donețk, construit de forțele ruse.
Potrivit unui comandant al unui batalion de genişti ruși, plasele au fost montate deasupra drumurilor expuse pentru a opri dronele de tip FPV, care ar putea să nu le detecteze din cauza calității slabe a imaginii analog.
Chiar și atunci când sunt observate, plasele sunt concepute pentru a îngreuna atingerea țintelor.
Deși relativ ieftine, aceste instalații necesită muncă intensă și sunt dificil de construit în zonele de front, dar în zonele din spate pot oferi o protecție eficientă pentru echipamente și logistică.
Rusia a început să experimenteze acest concept în 2023, lângă Bahmut, urmat de încercări suplimentare folosind plase de pescuit industrial în zona Kupiansk, până la mijlocul lui 2024.
- Ziua 1153. Atac de proporții al Rusiei, după armistițiu. Trump vrea o decizie săptămâna asta și promite „afaceri mari” Moscovei și Kievului. Putin îi răspunde lui Zelenski
Și forțele ucrainene utilizează plase de pescuit pentru a intercepta dronele FPV și Lancet, pe care militarul ucrainean Mihailo Ardașîn, din Brigada Separată de Artilerie, le-a numit „o salvare” într-un interviu pentru Kyiv Post.
„Este destul de greu să interceptezi un Lancet. Ai nevoie de măsuri pasive de protecție.” a spus el.
Tot el a explicat că plasele sunt folosite pentru a acoperi poziții de artilerie permanente sau temporare, unde pot declanșa prematur funcționarea dronelor explozive și pot proteja personalul. „Sunt foarte multe drone, și căutăm constant mai multe plase,” a adăugat.
Între timp, în regiunea Belgorod, autoritățile ruse au început să acopere blocuri întregi de apartamente cu plase anti-drone. Guvernatorul Viaceslav Gladkov a anunțat în ianuarie că 60 de clădiri din Șebekino vor fi acoperite, peste 40 fiind deja finalizate.
Presa rusă susține că plasele pot prinde dronele și minimiza daunele explozive, deși până acum nu s-au înregistrat lovituri asupra clădirilor protejate.
Prilej de glume
Fotografii ale acestor instalații au circulat pe canalele ucrainene de Telegram la începutul lunii aprilie, stârnind largă ironie:
„Asta e ca să-i apere de țânțarii infectați.”
„Rusia e varză și porumbeii fericiți – nici nu mai trebuie să-și facă cuib.”
„Asta e protecție? E doar un nou mod de a fura bani.”
Criticii pun sub semnul întrebării eficiența reală a acestor plase, considerându-le mai degrabă o acțiune de imagine sau o posibilă schemă de corupție, decât o măsură defensivă eficientă.
G.P.