Bombardamentele continuă în ziua 66 de război, dar experții militari remarcă avansul greoi al rușilor, devenind tot mai puțin probabil să-i ofere lui Putin o victorie până pe 9 mai, așa cum își dorește liderul de la Kremlin.
Ucraina acuză Rusia că a capturat și deportat civili ucraineni și acum încearcă să îi folosească pentru a face schimb cu soldați ruși, ceea ce este interzis de tratatele internaționale. Lavrov spune că peste 1 milion de persoane din Ucraina au fost evacuate în Rusia, de la începutul invaziei.
Rusia susține că forțele sale armate au lovit sâmbătă 17 unități militare ucrainene cu rachete de înaltă precizie, ucigând peste 200 de soldați ucraineni și distrugând 23 de vehicule blindate. De cealaltă parte, Garda Națională a Ucrainei a difuzat imagini care arată atacuri efectuate împotriva unui convoi de tancuri și transportoare blindate ale Rusiei în apropiere de Izium, precizând că au fost distruse „mai mult de 30 de echipamente rusești”.
Presa britanică a avertizat că președintele rus Vladimir Putin va declara „război total” Ucrainei în scurt timp, deoarece este frustrat că a intrat în a treia lună de război. Informația a fost citată pe surse oficiale de trei publicații din UK.
Între timp, 14 ucraineni au fost eliberaţi în urma unui nou schimb de prizonieri cu Rusia, între care și o femeie însărcinată, și (în sfârșit) o parte dintre civilii din uzina Azovstal din Mariupol au fost evacuați, după un acord de încetare a focului.
Azi am mai avut parte și de o temperare a declarațiilor referitoare la posibilitatea unui război nuclear, escaladate zilele trecute de ministrul de externe rus, Serghei Lavrov. Un alt oficial din cadrul acestei instituții a transmis că Rusia crede că riscurile unui război nuclear trebuie menţinute la minimum şi că orice conflict armat între puteri nucleare trebuie prevenit.
spotmedia.ro v-a prezentat în format LIVE TEXT evenimentele din 30 aprilie 2022, a 66-a zi de război în Ucraina:
23:02 - Presa britanică avertizează că președintele rus Vladimir Putin va declara ”război total” Ucrainei în ”câteva zile”, frustrat fiind că a intrat în a treia lună de război. Informația a fost citată pe surse oficiale de Daily Mail, The Telegraph și The Independent, fiind publicată aproximativ în același timp.
22:15 - A început evacuarea civililor din uzina Azovstal din Mariupol. Căpitanul Sviatoslav Palamar, comandantul adjunct al Regimentului Azov, a precizat pentru CNN: "Am adus 20 de civili la punctul de întâlnire convenit, pe care am reușit să-i salvăm de sub dărâmături. Sunt femei și copii. Sperăm că acești oameni vor merge la destinația convenită, care este Zaporojie, teritoriul controlat de Ucraina".
22:13 - Actrița Angelina Jolie, aflată în vizită umanitară în Liov, a fost escortată într-un adăpost subteran, după ce alarmele care avertizează asupra atacurilor aeriene au început să sune în oraș.
22:10 - „Un avion cu elice rusesc AN-30 a violat, vineri seară, spaţiul aerian suedez, pentru scurt timp”, a transmis Ministerul Apărării din Suedia într-un comunicat, precizând că echipele sale au urmărit incidentul integral şi l-au fotografiat.
21:48 - Ministerul rus al Apărării a transmis că forțele ruse au lovit sâmbătă 17 unități militare ucrainene cu rachete de înaltă precizie, ucigând peste 200 de soldați ucraineni și distrugând 23 de vehicule blindate, potrivit Reuters.
21:17 - Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, susține că ridicarea sancțiunilor impuse împotriva Rusiei face parte din negocierile de pace cu Ucraina, însă principalul negociator din partea Kievului, Mihailo Podoliak, neagă acest lucru, relatează Reuters.
21:13 - Grupul de hackeri Anonymous România susține că a reacționat imediat la acțiunile grupării ruse Killnet, care a atacat mai multe site-uri ale instituțiilor publice din țara noastră. Cum? Atacând și ei, la rândul lor, un site guvernamental din Rusia. „Am lansat un contraatac doar pentru a le arăta că țara noastră nu este neajutorată. Nu intenționăm să mai răspundem atacurilor, pentru a nu atrage altele”, spun hackerii români într-o discuție purtată cu Digi24.
21:02 - Garda Națională a Ucrainei a difuzat imagini care arată atacuri efectuate împotriva unui convoi de tancuri și transportoare blindate ale Rusiei în apropiere de Izium. Astfel, au fost distruse „mai mult de 30 de echipamente rusești”.
20:47 - Aeroportul din Odesa a fost lovit de un tir rusesc cu rachetă, care a distrus pista, fără a provoca victime, a anunţat guvernatorul regiunii, Maksim Marcenko, relatează AFP.
19:51 - 14 ucraineni au fost eliberaţi în urma unui nou schimb de prizonieri cu Rusia, a anunţat, sâmbătă, Kievul, potrivit Le Figaro.
“Astăzi s-a făcut un nou schimb de prizonieri. 14 oameni de-ai noştri revin acasă, şapte militari şi şapte civili. Una dintre femeile militari este însărcinată în cinci luni”, a precizat vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk, pe Telegram.
19:31 - Armată rusă a avut parte de un avans limitat la vest de Severodonetsk ieri, 29 aprilie, dar rămână blocată la sud de Izium. Pe de altă parte, contraatacurile ucrainenilor în jurul orașului Harkiv ar putea forța trupele ruse să redistribuie unități destinate axei Izium pentru a meține aceste poziții, arată un raport al Institutului American pentru Analiza Războiului.
19:10 - UE ar urma să propună interzicerea petrolului rusesc până la finalului anului, iar până atunci vor fi introduse restricţii graduale la importuri, au declarat pentru Bloomberg surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul. De asemenea, UE face presiuni pentru ca mai multe bănci din Rusia şi Belarus să fie excluse din sistemul internaţional de plăţi SWIFT, inclusiv Sberbank PJSC, mai susţin sursele.
18:58 - Muncitorii portuari olandezi au refuzat să descarce la Amsterdam petrolierul Sunny Liger, de 42.000 de tone, care conține o încărcătură de motorină rusească, la o zi după ce o acțiune similară a împiedicat acostarea navei de 42.000 de tone la Rotterdam.
18:34 - Actrița Angelina Jolie, care este ambasadoarea ONU pentru refugiați, a vizitat gara centrală din Liov, pentru a-i întâmpina pe refugiaţii care soseau cu un tren de la Pokrovsk, din zona Doneţk.
18:13 - Rusia crede că riscurile unui război nuclear trebuie menţinute la minimum şi că orice conflict armat între puteri nucleare trebuie prevenit, a declarat Vladimir Iermakov, şeful departamentului de neproliferare nucleară din cadrul MAE rus, citat de agenţia TASS, potrivit Agerpres.
18:00 - CFR anunţă, sâmbătă, prelungirea perioadei de gratuitate a biletelor ”Help Ukraine” până la final de mai. Astfel, cetățenii din țara vecină care fug de război pot călători gratuit cu trenurile CFR și luna viitoare.
17:16 - Comisia Europeană i-a lăudat pe români, într-o postare pe Facebook, pentru modul în care i-au primit pe refugiații ucraineni, evidențiind „podul jucăriilor” din Sighetu Marmației, un proiect realizat de voluntari, ONG-uri și autorități locale pentru a le mai ușura puțin tragedia copiilor care fug de război.
16:53 - Trei trupuri cu urme vizibile de tortură au fost găsite sâmbătă într-o groapă comună în apropiere de Bucea. Bărbații au fost împușcați și aveau mâinile legate şi ochii acoperiţi, a anunţat Poliţia din Kiev.
16:18 - Două autobuze trimise pentru a salva civili dintr-un oraş ucrainean atacat intens de forţele armate ruse au fost date dispărute. Un oficial militar din Popasna, din regiunea Donbas, a spus că asupra unuia dintre autobuzele conduse de voluntari s-a tras. Mikola Hanatov a precizat că nu sunt veşti despre cel de-al doilea autobuz, folosit în mod normal pentru transportul elevilor, la volanul căruia se afla un profesor de istorie, informează News.ro care citează bbc.com.
16:14 - Zelenski susţine că forţele ruseşti încearcă să elimine viaţa din Donbas, estul ţării, relatează DPA.
„În Donbas, ocupanţii fac tot posibilul pentru a elimina orice viaţă din acest teritoriu. Bombardamentele brutale constante, atacurile ruseşti constante asupra infrastructurii şi cartierelor rezidenţiale sunt dovada faptului că Rusia vrea ca acest teritoriu să fie pustiu", a afirmat el într-un mesaj video transmis la primele ore ale dimineţii de sâmbătă.
16:12 - Rusia se confruntă în continuare cu provocări considerabile şi „a fost forţată să îşi unească şi să îşi reorganizeze unităţile epuizate şi disparate în urma încercărilor eşuate de a avansa în nord-estul Ucrainei", susţin analiştii Ministerului britanic al Apărării, într-o analiză citată de DPA și preluată de Agerpres. Multe dintre aceste unităţi „au cel mai probabil un moral scăzut", se mai arată în raport.
Rusia speră „să corecteze lucrurile care i-au limitat anterior invazia printr-o concentrare geografică de forţe de luptă, prin scurtarea liniilor de alimentare şi prin simplificarea mecanismelor de comandă şi control", se precizează în analiză. În ciuda unor îmbunătăţiri locale, "lipsa competenţelor la nivel de unitate şi sprijinul aerian inconstant au făcut ca Rusia să nu îşi poată folosi pe deplin capacitatea de luptă", au adăugat serviciile secrete britanice.
16:05 - Hackerii pro-ruşi Killnet ameninţă că vor ataca aproape 300 de site-uri din România, pe listă fiind mai multe ministere, redacţii de presă, instituţii publice, site-uri de turism şi hoteluri. În context, specialiştii în securitate cibernetică au transmis o serie de recomandări pentru toţi cei vizaţi, pe care le puteți citi AICI.
15:47 - Dialogul între Moscova şi Washington privind stabilitatea strategică este oficial „îngheţat", a declarat Vladimir Iermakov, şeful departamentului de neproliferare nucleară din cadrul MAE rus, citat de agenţia TASS. Acesta a mai spus că Moscova crede că SUA intenţionează să finalizeze proiecte pentru desfăşurarea de rachete cu rază scurtă şi medie în Europa şi în regiunea Asia-Pacific. El nu a prezentat însă dovezi pentru a-şi susţine afirmaţia.
15:32 - Numeroși refugiați ucraineni, aflați în Mexic, nu pot intra în SUA din cauza unei modificări a regulilor care a fost impusă de autorități, astfel că nu pot trece granița, anunță Sky News. Acum câteva luni, preşedintele american Joe Biden a anunţat că va garanta intrarea în ţară a 100.000 de ucraineni.
15:14 - În timpul unei discuţii telefonice de aproximativ o oră, președintele francez Emmanuel Macron i-a promis omologului său ucrainean Volodimir Zelenski „că va consolida sprijinul pentru Ucraina în ceea ce priveşte armele de apărare şi ajutorul umanitar”, potrivit BFMTV.
15:06 - Un spital și mai multe apartamente din Harkov au fost lovite noaptea trecută, anunță serviciile de urgență ucrainene, potrivit BBC. Un bărbat a fost rănit și transportat la spita.
14:11 - MInistrul german de Finanțe spune că Germania nu va mai plăti în ruble livrările de gaze din Rusia.
14:08 - Putin a respins propunerea Papei Francisc de a crea cordoane umanitare în Mariupol, susținând că Kremlinul nu poate garanta securitatea acestora.
13:58 - Statul Major General al Ucrainei a transmis sâmbătă că Rusia a lansat noi atacuri asupra regiunilor de est, dar fără succes pentru Moscova, relatează DPA, citat de Agerpres.
"Luptele continuă", se arată într-un raport al Statul Major General. Rusia continuă să trimită trupe în apropiere de oraşul Izium din regiunea Harkov. Forţele ruse încearcă să avanseze în mai multe locuri, dar trupele ucrainene resping atacurile, se precizează în raport.
În regiunea Dnipropetrovsk, unităţi ruseşti au tras în ţinte cu rachete şi artilerie. Forţele armate ruse se regrupează parţial şi îşi consolidează trupele, mai atrage atenţia raportul.
În regiunile estice contestate Lugansk şi Doneţk, au fost respinse 14 atacuri. Forţele ucrainene susţin că au distrus 11 tancuri, nouă drone şi şapte sisteme de artilerie.
13:57 - Situaţia din jurul uzinei de oţel Azovstal din oraşul-port Mariupol din sudul Ucrainei rămâne neclară. Potrivit unor surse ruseşti, aproximativ 2.500 de luptători ucraineni şi mercenari străini sunt izolaţi în buncăre din zona industrială. Conform Ucrainei, 1.000 de civili, printre care şi copii, aşteaptă să fie salvaţi din zonă.
Kievul şi Moscova au convenit să creeze un coridor umanitar pentru civilii prinşi în uzină, în urma unei medieri a secretarului general al ONU, Antonio Guterres. Este însă neclar dacă acest coridor va putea fi creat cu succes, notează DPA.
13:14 - Cum arăta Mariupolul în urmă cu trei luni.
12:52 - Rusia susține că unităţile sale de artilerie au lovit peste noapte 389 de ţinte ucrainene, inclusiv 35 de puncte de control, 15 depozite de arme şi muniţii şi mai multe zone în care erau concentrate trupele şi echipamentele ucrainene.
12:34 - Autoritățile din Mariupol îi acuză pe ruși că au furat peste 60 de ventilatoare din spitalele din oraș care erau „extrem de necesare în tratamentul pacienților grav bolnavi", potrivit Sky News, citat de Mediafax.
12:32 - Un bloc de locuințe a fost bombardat în Harkov.
12:27 - Ultimul raport al autorităților britanice arată că trupele ruse sunt epuizate și au probleme cu moralul, după insuccesul din nord-estul Ucrainei și repoziționarea lor.
11:49 - Pierderile suferite de ruși de la începutul invaziei, potrivit Statului Major al forțelor ucrainene:
11:24 - Ministerul ucrainean de Interne informează că 219 copii au fost uciși și peste 398 au fost răniți de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina. De asemenea, ministerul spune că a primit peste 7.000 de rapoarte de persoane dispărute de la începutul războiului, din care jumătate au fost găsite și mai există aproximativ 2.000 de cadavre neidentificate, în cazul cărora se fac teste ADN.
11:22 - Organizații caritabile trimit pilule contraceptive în Ucraina ca urmare a înmulțirii acuzațiilor de viol, anunță BBC. Federația Internațională Planned Parenthood a trimis circa 3.000 de pachete cu pilule în zonele din Ucraina cele mai afectate de invazia rușilor.
10:06 - Conform Ucrainei, opt reprezentanţi ai Rosenergoatom, o unitate a companiei nucleare ruse de stat Rosatom, au fost trimişi la centrala de la Zaporojie, care este sub control rusesc, dar operată de angajați ucraineni, potrivit DPA. Ei ar fi cerut rapoarte zilnice de la conducerea centralei despre "aspecte confidenţiale" ale funcţionării uzinei, iar angajații ucraineni lucrează "sub o presiunea incredibilă". Forţele ruse au ocupat centrala pe 4 martie.
08:57 - În Ucraina sunt cozi și creșteri de prețuri la benzinării, după ce forțele ruse au distrus o serie de depozite petroliere. Președintele Zelenski dă asigurări că într-o săptămâmă, maxim două, criza de combustibili va fi rezolvată, potrivit Reuters.
08:53 - Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a cerut NATO şi SUA să înceteze să mai livreze arme Kievului, relatează AFP. "Dacă SUA şi NATO sunt cu adevărat interesate să rezolve criza ucraineană, atunci, înainte de orice, ele trebuie să se trezească şi să nu mai livreze arme şi muniţii regimului de la Kiev", a adăugat el. î
De asemenea, Lavrov a dat asigurări că ofensiva se derulează cum a fost prevăzută: "Operaţiunea militară specială care a început la 24 februarie se derulează în conformitate strictă cu planul. Toate obiectivele operaţiunii militare speciale vor fi atinse, în ciuda obstrucţionării adversarilor noştri".
08:04 - Ucraina îi caută pe cei 10 militari ruși acuzați de crime de război la Bucea, orașul din afara capitalei Kiev, unde civili au fost torturați și uciși. Ministerul Apărăriia distribuit fotografii ale soldaților, iar procuorii spun că sunt anchetați pentru „crimă cu premeditare".
07:54 - Președintele Zelenski a avertizat că negocierile de pace cu Moscova sunt în pericol să eșueze, din cauza atrocităților descoperite în regiunile ocupate de ruși. Ucraina și Rusia nu au mai purtat discuții de pace față în față din 29 martie.
07:00 - Rusia pare să fi evitat vineri un default suveran istoric, exploatându-şi rezervele interne şi încercând să facă plăţi restante în dolari pentru obligaţiile sale internaţionale, transmite CNBC. Ar fi vorba despre două plăți, una de 564,8 milioane de dolari și alta de 84,4 milioane de dolari. Se pare că fondurile au fost direcţionate către filiala din Londra a Citibank, dar nu este clar dacă vor ajunge la destinatarii lor. Plăţile urmau să fie efectuate în aprilie şi au intrat într-o perioadă de graţie de 30 de zile, până pe 4 mai.
05:58 - Moscova a încercat să facă schimb de civili ucraineni pentru prizonieri militari ruşi, potrivit vicepremierului Ucrainei Irina Vereşciuk, un gest interzis de Convenţia de la Geneva, relatează BBC. Ucraina a refuzat și a cerut Rusiei să elibereze civilii ucraineni pe care i-a capturat. Vereșciuk spune că sunt peste 1000 de ostatici civili, din care aproximativ 500 femei, ucraineni pe care Rusia i-a deportat cu forța pentru a-i folosi la negocieri.
05:43 - Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, spune că peste un milion de persoane au fost evacuate din Ucraina în Rusia începând cu 24 februarie, potrivit Reuters. Cele 1,02 milioane includ 120.000 de străini şi persoane evacuate din regiunile separatiste din Ucraina susţinute de ruşi. Potrivit ONU, peste 5,4 milioane de persoane au fugit din Ucraina de la începutul invaziei ruse.
02:13 - Ministrul de externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Rusia nu se consideră a fi în război cu NATO din cauza Ucrainei deoarece o astfel de evoluţie ar creşte riscurile unui război nuclear, transmite Reuters citând agenţia rusă de presă RIA. Moscova susţine că a lansat invazia în parte din cauza temerilor că Ucraina s-ar putea alătura NATO.
01:01 - Pentagonul l-a acuzat vineri pe Vladimir Putin de depravare şi cruzime pentru modul în care forţele ruse se comportă în Ucraina, unde sunt acuzate că au ucis civili, inclusiv copii, transmite AFP, citată de Agerpres.
Întrebat în cadrul unui briefing de presă despre starea psihologică a preşedintelui rus în această etapă a conflictului, purtătorul de cuvânt al Departamentului Apărării, John Kirby, a părut să fie în pragul lacrimilor când a făcut referire la atrocităţile atribuite forţelor ruse. "Este greu să te uiţi la nişte filmări şi să îţi imaginezi că un lider serios ar putea face asta", a spus Kirby, cunoscut de obicei pentru stăpânirea de sine în faţa camerelor şi pentru calmul de care dovadă.
"Nu îi cunosc starea psihologică, dar cred că putem vorbi despre corupţia sa morală", a adăugat el.
00:07 - Franţa şi Germania sunt determinate să susţină Republica Moldova, în contextul "riscurilor destabilizării", au anunţat vineri seară miniştrii de Externe francez şi german, Jean-Yves Le Drian şi Annalena Baerbock.