Război în Gaza Impas total: Israelul s-a retras, Hamas nu mai vrea deloc. Atac și în Liban. Un ostatic cu cetățenie română a murit

<span style="color:#990000;">Război în Gaza</span> Impas total: Israelul s-a retras, Hamas nu mai vrea deloc. Atac și în Liban. Un ostatic cu cetățenie română a murit
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Luptele în Gaza au continuat sâmbătă. Sute de ținte au fost atacate în Gaza, iar ultimul bilanț al zilelor de după încetarea armistițiului indică peste 240 de morți și 650 de răniți.

Autorităţile israeliene au informat cu privire la decesul unei persoane cu dublă cetăţenie, israeliană şi română, care a fost răpită în Fâşia Gaza, a anunțat astăzi MAE român. În prezent, trei persoane cu dublă cetăţenie, israeliană şi română, se mai află ostatice în Fâşia Gaza.

În ce privește negocierile pentru un nou armistițiu, acestea sunt blocate, după ce Israelul a decis să își retragă negociatorii de la Doha, Qatar. Negociatorii care erau din Mossad au fost retrași de șeful agenției la cererea premierului Benjamin Netanyahu. Motivul invocat este că s-a ajuns la un punct mort în discuții, după ce Hamas nu și-a respectat partea de înțelegere privind eliberarea ostaticilor. Ulterior, Hamas a anunțat că nu va mai face niciun schimb de ostatici până la încheierea războiului.

Tot astăzi, Israelul a bombardat sudul Libanului, ucigând un luptător Hezbollah. Bombardamentul a fost un avertisment după ce armata israeliană a observat o „activitate neobișnuită” în zonă.

ADVERTISING

Iată cele mai importante evenimente de sâmbătă, 2 decembrie, în războiul dintre Israel și Hamas, care a ajuns în ziua 57:

  • Marea Britanie survolează Gaza - Marea Britanie va efectua zboruri de supraveghere deasupra Israelului și Gaza, ca parte a eforturilor de salvare a ostaticilor, relatează skynews.com. Ministerul Apărării al marii Britanii a transmis că aeronava de supraveghere „va fi neînarmată, nu va avea rol de luptă și va fi însărcinată doar să localizeze ostatici”. Zborurile vor avea loc peste estul Mediteranei, inclusiv în spațiul aerian deasupra Israelului și Gaza.
  • Hamas nu mai eliberează deloc ostatici - Hamas a anunţat sâmbătă că nu va mai face schimburi de prizonieri cu Israelul până la încheierea războiului, transmite Reuters. Saleh Al-Arouri, adjunct al şefului grupării islamiste palestiniene, a declarat televiziunii Al Jazeera că ostaticii pe care îi mai deţine Hamas în Fâşia Gaza sunt doar militari israelieni şi civili care au satisfăcut stagiul militar în forţele armate ale Israelului.
  • SUA exclud strămutarea forțată a palestinienilor - Vicepreşedinta americană Kamala Harris i-a declarat sâmbătă preşedintelui egiptean Abdel Fattah al-Sisi că "Statele Unite nu vor permite în niciun caz strămutarea forţată a palestinienilor din Gaza sau Cisiordania", arată un comunicat al Casei Albe preluat de Reuters. Harris şi Sisi s-au întâlnit la Abu Dhabi, cu ocazia summitului pentru climă COP28, şi au discutat despre reconstrucţia, securitatea şi guvernarea Fâşiei Gaza. Vicepreşedinta SUA a arătat că aceste obiective pot fi atinse doar "în contextul unui orizont politic clar pentru poporul palestinian către un stat propriu, condus de o Autoritate Palestiniană revitalizată".
  • Negocierile, blocate - Israelul și-a rechemat echipa de negociatori din Qatar, potrivit unui comunicat emis de cabinetul Netanyahu citat de CNN. Negociatorii israelieni de la Doha, care erau din Mossad, au fost retrași de șeful agenției, la cererea premierului Benjamin Netanyahu. Motivul invocat în comunicat este că a fost atins „un punct mort al discuțiilor”. Mai exact, Hamas nu și-a îndeplinit partea de acord, care presupunea eliberarea tuturor femeilor și copiilor ținuți ostatici. Mai devreme, în cursul zilei, reprezentanții Mosad negociaseră reluarea armistițiului din Gaza, cu noi condiții, fiind discutată și posibilitatea eliberării unor noi categorii de ostatici israelieni, pe lângă copii și femei.
  • Erdogan nu se leapădă de Hamas - Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a respins sâmbătă apelurile administraţiei americane care presează Ankara să rupă legăturile cu mişcarea palestiniană Hamas, transmite AFP. În cursul unei vizite în Turcia în această săptămână, Brian Nelson, subsecretar pentru terorism şi infracţiuni financiare în cadrul Trezoreriei SUA, exprimase „profunda” îngrijorare faţă de legăturile întreţinute de Ankara cu Hamas. Sâmbătă, preşedintele Erdogan a spus că „trebuie să ne concentrăm pe soluţia cu două state. Excluderea Hamas sau distrugerea Hamas nu constituie un scenariu optimist”.
  • Ajutoare pentru Gaza - Primele camioane cu ajutoare pentru Fâșia Gaza de la încetarea armistițiului dintre Israel și Hamas au intrat sâmbătă prin partea egipteană a punctului de trecere Rafah, în drum spre punctul de trecere Awja, au arătat surse egiptene de securitate și din Semiluna Roșie. Este vorba de două camioane cu combustibil și 50 de camioane cu ajutoare umanitare.
  • Israelul a bombardat Libanul - Israelul a bombardat sâmbătă sudul Libanului în a doua zi de violenţe după eşecul prelungirii armistiţiului cu Hamas, Hezbollah anunţând că unul dintre luptătorii a fost ucis, transmite Reuters. Un purtător de cuvânt al UNIFIL, Forţa interimară a ONU în Liban, a declarat pentru Reuters că lovituri trase din Israel sâmbătă dimineaţa au căzut aproape de sediile sale în apropierea oraşului de coastă Naqoura şi în jurul satului de frontieră Rmaych. Armata israeliană a transmis că bombardamentul a fost un avertisment după ce a observat o „activitate neobişnuită” în zonă.
  • Bilanțul primei zile - În prima zi de după reluarea luptelor, zonele estice din Khan Younis, în sudul Fâșiei Gaza, au fost supuse unor bombardamente intense. Localnicii au pornit la drum cu bunurile lor, căutând adăpost mai la vest. Potrivit France 24, armata israeliană a atacat peste 400 de ținte, atacurile ucigând 240 de oameni și rănind 650. Reprezentanți ai ONU avertizează că femeile, bărbații și copiii din Gaza nu au "niciun loc sigur unde să se ducă și foarte puțin cu ce să supraviețuiască".
  • Trei ostatici au murit - Trei cetățeni israelieni care au fost răpiţi de Hamas în timpul atacurilor din 7 octombrie au murit, decesele fiind confirmate vineri de familiile lor, relatează CNN.. Este vorba de Ofrei Keidar, în vârstă de 70 de ani, care a fost răpită când a ieşit la plimbarea de dimineaţă în Kibbutzul Be’eri pe 7 octombrie. Al doilea este Guy Illouz, de 26 de ani, răpit de la festivalul în aer liber din Re’im. Al treilea este Eliyahu (Churchill) Margalit, de 76 de ani, a cărui fiică de 41 de ani a fost și ea răpită, dar a fost eliberată joi.
  • Un ostatic român a murit - Autorităţile israeliene au informat cu privire la decesul unei persoane cu dublă cetăţenie, israeliană şi română, care a fost răpită în Fâşia Gaza, anunţă sâmbătă dimineaţă MAE. Ministerul român nu a precizat numele și vârsta victimei. În prezent, trei persoane cu dublă cetăţenie, israeliană şi română, se mai află ostatice în Fâşia Gaza. Ambasada României la Tel Aviv menţine contactul cu autorităţile israeliene.
  • Eforturi pentru reluarea armistițiului - De vineri seară, negociatorii încearcă să reia armistiţiul. Hamas a spus că nu mai are femei şi copii de eliberat, dar Israelul nu crede acest lucru, potrivit unor surse familiare cu discuţiile. Atât administrația SUA, cât și oficiali israelieni cred că Hamas continuă să ţină ostatice în Gaza mai multe femei cu vârste între 20 şi 30 de ani – multe dintre ele răpite de la festivalul de muzică Nova. Hamas insistă că nu mai are de eliberat nicio femeie care nu e militar, susţinând că unele dintre femeile rămase sunt considerate parte a Forţelor de Apărare Israelului.
  • Conflict cu ONU - Israelul a informat Naţiunile Unite că nu va reînnoi viza pentru principalul oficial ONU care coordonează ajutorul umanitar în Fâşia Gaza şi Cisiordania, Lynn Hastings, a declarat vineri un purtător de cuvânt al ONU, relatează Reuters. Lynn Hastings, de origine canadiană, un oficial ONU cu vechime, a ocupat timp de aproape trei ani funcţia de coordonator special adjunct pentru procesul de pace din Orientul Mijlociu şi coordonator umanitar al ONU pentru Teritoriile Palestiniene Ocupate. La sfârşitul lunii octombrie, Ministerul israelian de Externe a acuzat-o pe Hastings - într-o postare pe reţelele sociale - că nu a reuşit să fie imparţială şi obiectivă, acuzaţii respinse de ONU.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇