Operațiunile din nordul Gazei sunt aproape gata, așa că Israelul a intrat cu tancurile în sud. Vești proaste pentru Netanyahu și acuzații de genocid la ONU

Operațiunile din nordul Gazei sunt aproape gata, așa că Israelul a intrat cu tancurile în sud. Vești proaste pentru Netanyahu și acuzații de genocid la ONU

Începând de azi, armata israeliană îşi extinde operaţiunile în Gaza, unde numărul morţilor civili continuă să crească.

Zeci de tancuri, transportoare de trupe şi buldozere israeliene au intrat în sudul Fâşiei Gaza, în apropiere de marele oraş Khan Younes.

Asta în timp ce operațiunile din nord sunt „aproape finalizate”, susţine generalul de brigadă Hisham Ibrahim, care conduce corpul de vehicule blindate al armatei.

Totuşi, în cursul nopţii, un atac asupra unei intrări a spitalului Kamal Adwan din nordul Gazei s-a soldat cu moartea mai multor persoane. Guvernul Hamas a acuzat armata israeliană de o "încălcare gravă" a dreptului umanitar internaţional.

Forţele de apărare israeliene (IDF) au lansat circa 10.000 de lovituri aeriene asupra ţintelor din Gaza de la începutul războiului. Şi un nou bilanț al Ministerului Sănătăţii din Gaza arată că aproape 16.000 de palestinieni au fost ucişi în urma atacurilor israeliene în ultimele două luni. 70% erau femei şi copii.

Acasă premierul Benjamin Netanyahu are parte de veşti proaste. Procesul său pentru corupţie s-a reluat, luni, la Ierusalim, la circa două luni după suspendarea din cauza atacului Hamas. În plus, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan consideră că Netanyahu va fi judecat la un moment dat ca criminal de război pentru ofensiva din Gaza.

ADVERTISING

Iar la ONU reprezentantele israeliană şi palestiniană s-au acuzat reciproc de ”genocid” în războiul din Gaza.

Iată cele mai importante evenimente de luni, 4 decembrie, în războiul dintre Israel și Hamas, care a ajuns în ziua 59:

  • Acuzaţii de ”genocid” la ONU - Reprezentantele israeliană şi palestiniană la ONU s-au acuzat reciproc, luni, în Consiliul Drepturilor Omului, la Geneva, de ”genocid” în războiul din Gaza. "Atacurile Hamas din 7 octombrie au fost motivate de o ideologie genocidară”, a acuzat Yeela Cytrin, o consilieră juridică a Misiunii israeliene la Geneva, în faţa diplomaţilor reuniţi la sediul european al ONU. Reprezentanta palestiniană Dima Asfour a apreciat că bombardamentele masive au provocat o ”catastrofă de origine umană”, care constituie ”un caz de genocid ca la carte”.
  • Comunicațiile au fost întrerupte în nordul Gazei. "Regretăm să anunțăm că toate serviciile de telecomunicații (telefon fix, celular și internet) din orașul Gaza și nordul Fâșiei Gaza au fost pierdute din cauza deconectarii principalelor elemente ale rețelei noastre ca urmare a agresiunii în curs. Echipele noastre tehnice lucrează fără încetare prin toate mijloacele disponibile pentru a restabili serviciile", scrie compania de telecomunicații PalTel pe Facebook.
  • DJ ostatic ucis - Jonathan Samerano, DJ-ul de 21 de ani luat ostatic de Hamas, a murit: "Voia doar să facă muzică, să fie fericit și să călătorească”. Anunțul morții băiatului din Tel Aviv a fost dat de autoritățile israeliene. Băiatul cânta la o petrecere rave lângă Re'im când a fost mai întâi rănit și apoi răpit. El încerca să se salveze și se afla în kibuţul Be'eri după ce teroriștii au atacat festivalul Nova, pe 7 octombrie.
  • Operațiunile din nordul Fâșiei Gaza sunt „aproape finalizate”, susţine generalul de brigadă Hisham Ibrahim, care conduce corpul de vehicule blindate al armatei. „Obiectivele din secțiunea de nord au fost aproape îndeplinite”, a declarat generalul pentru Radioul Armatei Israelului. „Începem să extindem manevra la sol în alte părți ale Fâșiei Gaza, cu un singur scop, să răsturnăm gruparea teroristă Hamas”, a mai spus generalul.
  • Se reia procesul pentru corupţie împotriva lui Netanyahu - Procesul pentru corupţie al premierului israelian Benjamin Netanyahu s-a reluat, luni, la Ierusalim, la circa două luni după suspendarea sa, din cauza atacului Hamas. Netanyahu e bănuit că a primit de la o serie de persoane ultrabogate un important volum de cadouri în valoare de circa 700.000 de şekeli (176.000 de euro), sub formă de trabucuri, sticle de şampanie şi bijuterii, între 2007 şi 2016. Premierul este acuzat de corupţie, fraudă şi abuz de încredere. Premierul susţine că a acceptat doar cadouri de la prieteni, fără să le fi cerut, şi că este victima unei vânători de vrăjitoare. Procesul început în 2020 este o premieră în Israel pentru un prim-ministru în exerciţiu.
  • Netanyahu, criminal de război? - Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan consideră că premierul israelian Benjamin Netanyahu va fi judecat la un moment dat ca criminal de război pentru ofensiva din Fâşia Gaza. Liderul de la Ankara a condamnat în acelaşi timp Occidentul pentru sprijinul acordat statului evreu. Turcia susţine rezolvarea conflictului de decenii între palestinieni şi israelieni prin soluţia cu două state.
  • Atac cu rachete în Israel - Hamas susține că aripa sa armată, Brigăzile al Qassam, a lansat un „baraj de rachete” asupra orașului Așkelon, din apropierea graniței cu Gaza. „Brigăzile al Qassam bombardează Aşkelon cu un baraj de rachete ca răspuns la masacrele sioniste împotriva civililor”, se arată într-un comunicat al Hamas. IDF a confirmat că sirenele antiaeriene au pornit în oraș la ora locală 13:00. Ulterior, nu au fost oferite detalii despre atac sau despre eventualele daune.
  • Zeci de tancuri au intrat în sudul Gazei - Zeci de tancuri, transportoare de trupe şi buldozere israeliene au intrat în sudul Fâşiei Gaza, în apropiere de marele oraş Khan Younes, au declarat martori oculari pentru AFP. Armata israeliană şi-a intensificat raidurile aeriene în sud de la reluarea luptelor, la 1 decembrie, după un armistiţiu de şapte zile, anunţând că îşi extinde acum operaţiunile "în întreaga Fâşie Gaza". "Armata operează acolo unde Hamas are bastioane", a declarat purtătorul de cuvânt Daniel Hagari.
  • Mişcarea Hamas nu e înfrântă total - Campania armatei israeliene în nordul Fâşiei Gaza continuă simultan cu avansarea către sudul enclavei palestiniene, în scopul distrugerii poziţiilor Hamas, spune alt purtător de cuvânt al IDF, Jonathan Conricus. ''Nu i-am înfrânt total din punct de vedere militar în nord, dar am făcut progrese. Le-am spus de la început civililor israelieni şi oricui din lume ne asculta că lupta contra Hamas va dura, din păcate. Este o operaţiune dificilă pe un teren dificil unde luptăm contra unui inamic foarte hotărât care nu are nicio problemă să sacrifice civili pentru cauza sa militară'', a adăugat el.
  • 10.000 de lovituri aeriene - Forţele de apărare israeliene (IDF) au anunţat că au lansat circa 10.000 de lovituri aeriene asupra ţintelor din Gaza de la începutul războiului în urmă cu aproape două luni. IDF a afirmat că ţintele includ centre de comandă, tuneluri şi depozite de arme aparţinând organizaţiilor teroriste palestiniene. Informaţiile nu au putut fi verificate din surse independente.
  • Nou bilanț în Gaza - Ministerul Sănătății din Gaza a publicat un nou bilanţ al victimelor, spunând că 15.899 de palestinieni au fost uciși de campania militară a Israelului începută pe 7 octombrie. 70% dintre cei care au fost uciși sunt femei și copii, adaugă sursa citată, care nu face distincție între civili și combatanți.
  • Comandant Hamas ucis - Israelul l-a „eliminat” duminică pe comandantul Batalionului Shati al Hamas, într-un atac aerian al unui avion de luptă, a declarat Daniel Hagari. Comandantul ar fi fost responsabil pentru efectuarea raidurilor pe teritoriul israelian în atacul din 7 octombrie, a spus Hagari. „În urma informaţiilor IDF şi ISA, un avion de luptă IDF l-a lovit şi ucis pe Haitham Khuwajari, comandantul batalionului Shati al Hamas. Sub comanda sa, teroriştii Hamas au efectuat raiduri în teritoriul israelian pe 7 octombrie, în timpul invaziei şi masacrului din sudul Israelului”, conform unei declaraţii comune a IDF şi a Agenţiei de Securitate din Israel care a urmat conferinţei de presă.
  • Israelul îşi extinde operaţiunile - Armata israeliană îşi extinde de azi operaţiunile în Gaza, unde numărul morţilor din rândul civililor palestinieni este în creştere şi sunt noi semne ale unui conflict care se extinde în întreaga regiune. "Armata israeliană continuă să îşi extindă operaţiunea terestră împotriva Hamas în întreaga Fâşie Gaza. Armata acţionează acolo unde Hamas are bastioane", a declarat Daniel Hagari. De la reluarea luptelor, vineri, la sfârşitul unui armistiţiu de o săptămână cu Hamas, armata s-a concentrat în principal pe raiduri aeriene. În cursul nopţii, un atac asupra unei intrări a spitalului Kamal Adwan din nordul Gaza s-a soldat cu moartea mai multor persoane, potrivit agenţiei palestiniene Wafa.
  • Hamas va fi vânat şi în străinătate - Israelul va urmări Hamas în Liban, Turcia şi Qatar, chiar dacă va dura ani de zile, a declarat şeful agenţiei de securitate internă din Israel, Shin Bet, într-o înregistrare difuzată duminică de postul public israelian Kan. Nu este clar când sau cui a făcut aceste declaraţii şeful Shin Bet, Ronen Bar. Agenţia de securitate israeliană a refuzat să comenteze informaţiile. "Cabinetul ne-a stabilit drept obiectiv, ca să folosim un limbaj popular, să eliminăm Hamas. Vom face asta peste tot, în Gaza, în Cisiordania, în Liban, în Turcia, în Qatar. Va dura câţiva ani, dar vom fi acolo pentru a o face", a spus el.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇