Război în Gaza Liderii lumii salută armistițiul, Crucea Roșie vizitează ostaticii. Erdogan: Trebuie să ne debarasăm de Netanyahu

<span style="color:#990000;">Război în Gaza</span> Liderii lumii salută armistițiul, Crucea Roșie vizitează ostaticii. Erdogan: Trebuie să ne debarasăm de Netanyahu
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

După ore întregi de negocieri, Guvernul israelian şi Hamas au convenit asupra unei pauze de patru zile a luptelor pentru a permite eliberarea a 50 de ostatici deţinuţi în Gaza în schimbul a 150 de palestinieni încarceraţi în Israel. Totodată, va fi permisă intrarea ajutorului umanitar în fâşia asediată.

Oficialul Hamas Moussa Abu Marzouk a afirmat că armistiţiul va intra în vigoare joi, la ora locală 10:00 (şi a României).

Liderii întregii lumi au salutat pauza umanitară, în timp ce ONG-urile au avertizat că 4 zile nu vor fi de ajuns pentru a putea oferi în Gaza ajutorul de care e nevoie. Preşedintele american Joe Biden s-a declarat „extrem de satisfăcut” de viitoarea eliberare a unor ostatici, între care s-ar putea afla trei americani, în timp ce de la Moscova, Maria Zaharova a spus că această pauză umanitară „este exact lucrul la care a îndemnat Rusia încă de la începutul escaladării conflictului”, iar președintele turc Recep Tayyip Erdogan a condamnat în continuare „terorismul de stat și genocidul” comis de Israel și și-a exprimat speranța că Benjamin Netanyahu își va face cât mai repede bagajele.

ADVERTISING

Israelul a publicat deja numele deţinuţilor palestinieni care ar putea fi eliberaţi în cadrul acordului. Majoritatea sunt bărbaţi până la 18 ani - deţinuţi pentru revolte şi aruncarea de pietre în Cisiordania sau în Ierusalimul de Est. Ceilalţi sunt femei adulte, majoritatea condamnate pentru tentative de înjunghiere teroristă.

Între timp, Forţele de Apărare Israeliene (IDF) au declarat că vor continua să opereze din aer, de la sol şi de pe mare în Fâşia Gaza înainte de a intra în vigoare oficial acordul.

Noaptea trecută, armata israeliană a anunţat că a spart uşa sigilată de la capătul unui presupus tunel Hamas aflat sub spitalul Al-Shifa. Armata a publicat două imagini pe platforma de socializare X, arătând uşa deschisă a unui tunel.

Iată cele mai importante evenimente de miercuri, 22 noiembrie, în războiul dintre Israel și Hamas, care a ajuns în ziua 47:

  • Acord pentru încetarea temporară a luptelor - Guvernul israelian şi Hamas au convenit, miercuri, asupra unei pauze de patru zile a luptelor pentru a permite eliberarea a 50 de ostatici deţinuţi în Gaza în schimbul a 150 de palestinieni încarceraţi în Israel, precum şi intrarea ajutorului umanitar în enclava asediată. Conform acordului de armistiţiu, Israelul va elibera "până la" 150 de deţinuţi închişi pe motive de securitate în schimbul a "până la" 50 de ostatici în primele 4 zile, la care se vor adăuga alţi prizonieri care vor fi eliberaţi, în acelaşi raport de trei la unu, din lista de 300 de prizonieri, dacă vor fi eliberaţi şi alţi ostatici. Detalii AICI.
  • Când începe armistiţiul - Oficialul Hamas Moussa Abu Marzouk a afirmat într-un interviu acordat postului de televiziune Al Jazeera că armistiţiul va intra în vigoare joi, la ora locală 10:00 (şi a României). Marzouk a declarat că majoritatea ostaticilor care urmează să fie eliberaţi au cetăţenie străină, fără a preciza dacă aceştia deţin şi paşapoarte israeliene.
  • Crucea Roșie vizitează ostaticii - Premierul israelian Benjamin Netanyu anunţă miercuri seara că a „obţinut vizite ale Crucii Roşii la ostatici, pentru a le aduce medicamente”: „Noi am operat neîncetat pentru a aduce ostaticii acasă. Vom continua acest război până când ne vom atinge toate obiectivele. Fâşia Gaza nu va mai fi o ameninţare pentru Israel”.
  • Lovituri în Siria şi Liban - Armata siriană susține că Israelul a lovit o zonă din jurul capitalei sale, Damasc, cu o serie de lovituri aeriene. În declarație se arată că rachetele au fost lansate din Înălțimile Golan și au vizat avanposturilor de la periferia orașului. Nu au fost raportate victime și nu au fost comunicate alte detalii. Armata israeliană nu a comentat informațiile. Separat, IDF a anunțat că a lovit ținte din Liban. „Un tanc al IDF a lovit un post militar aparținând organizației teroriste Hezbollah", a anunțat armata.
  • Rachetă de croazieră interceptată - Armata israeliană a afirmat miercuri că a interceptat cu un avion de vânătoare o „rachetă de croazieră" care se îndrepta spre sudul ţării, după informaţii despre o intruziune în spaţiul aerian în apropiere de Eilat (sud), împotriva căruia rebelii houthi din Yemen au lansat anterior rachete, dintre care niciuna nu a atins teritoriul israelian.
  • Tunel sub Al-Shifa - Armata israeliană a anunţat că a spart uşa sigilată de la capătul unui presupus tunel Hamas aflat sub spitalul Al-Shifa. Armata a publicat două imagini pe platforma de socializare X, arătând uşa deschisă a unui tunel. Ce se află exact în spatele uşii este neclar deocamdată. "Chiar prin această uşă, sub spitalul Al-Shifa, sunt tunelurile teroriştilor Hamas. Iată dovada că terorismul Hamas supurează sub spitale", a transmis IDF în postarea de pe X. Cu toate acestea, fotografiile au fost publicate fără context şi nu au putut fi verificate în mod independent.
  • Operaţiunea Israelului în Gaza continuă - Forţele de Apărare Israeliene (IDF) au declarat că vor continua să opereze din aer, de la sol şi de pe mare în Fâşia Gaza înainte de a intra în vigoare oficial pauza de patru zile anunţată prin acordul de armistiţiu la care a ajuns cu Hamas. Armata israeliană a oferit miercuri detalii despre loviturile avioanelor sale, schimburile de focuri cu atacatorii Hamas şi distrugerea presupusei infrastructuri Hamas. Khan Younis, în sudul Fâşiei Gaza, a fost unul dintre locurile vizate de atacuri.
  • Pe cine va elibera Israelul - Guvernul israelian a publicat numele a 300 de deţinuţi palestinieni care ar putea fi eliberaţi în cadrul acordului de eliberare a ostaticilor din Gaza. Lista include detalii suplimentare, inclusiv vârsta şi motivul arestării lor. Majoritatea deţinuţilor de pe listă, mai precis 287 dintre cei 300 care ar putea fi eliberaţi, sunt bărbaţi de până la 18 ani - deţinuţi pentru revolte şi aruncarea de pietre în Cisiordania sau în Ierusalimul de Est. Ceilalţi 13 deţinuţi sunt femei adulte, majoritatea condamnate pentru tentative de înjunghiere teroristă. Detalii AICI.
  • Reacții după acord - Statele Unite, Rusia, China şi Uniunea Europeană (UE) au salutat, între alţii, anunţarea unui acord între Israel şi Hamas care prevede eliberarea a cel puţin 50 de ostatici în schimbul eliberării a 150 de de deţinuţi palestinieni şi unei încetări a focului timp de patru zile. Preşedintele american Joe Biden s-a declarat „extrem de satisfăcut” de viitoarea eliberare a unor ostatici, între care s-ar putea afla trei americani - inclusiv o fată în vârstă de trei ani. De la Moscova, Maria Zaharova a spus că această pauză umanitară „este exact lucrul la care a îndemnat Rusia încă de la începutul escaladării confloictului”. La rândul său, şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a salutat acordul încheiat între Israel şi Hamas: „Comisia Europeană va face tot ce îi stă în putinţă pentru a folosi această pauză pentru a-şi spori ajutorul umanitar pentru Gaza".
  • 4 zile nu sunt de ajuns - Mai multe ONG-uri, printre care Amnesty International, Handicap International, Oxfam, Medici Fără Frontiere, Medicii Lumii şi Salvaţi Copiii, au transmis un punct de vedere în care subliniază că un armistițiu de 4 zile este insuficient pentru a aduce ajutorul necesar în Fâşia Gaza: „Este insuficient şi cu siguranţă nu este suficient în ceea ce priveşte drepturile omului".
  • Nu toată lumea vrea armistițiu - Asociaţia Almagor, înfiinţată în 1986 să reprezinte victime ale terorismului, a cerut Curții Supreme din Israel să anuleze decizia Guvernului Netanyahu de a accepta armistițiul, considerând că asta „creşte riscul unor acte grave de terorism la care sunt expuşi toţi cetăţenii şi rezidenţii ţării”. Magistrații au respins în întregime cererea, spunând că „este o problemă politică clară în care această Curte consideră că implicarea sa nu este necesară”.
  • „Trebuie să ne debarasăm de Netanyahu” - Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a descris miercuri Spania ca fiind singura ţară occidentală care nu rămâne tăcută în faţa a ceea ce el a calificat drept „crimele împotriva umanităţii” comise de Israel: „Ţările occidentale, cu excepţia uneia, din nefericire nu se ocupă de această chestiune. Aproape toate ţările europene rămân tăcute pe acest subiect. Nu există iniţiative pentru a pune capăt masacrelor. Doar Spania are o abordare pozitivă. Terorismul de stat şi de ocupaţie pe care Israelul îl aplică în Gaza şi în alte oraşe palestiniene este o crimă împotriva umanităţii şi un genocid. Sper că, foarte curând, Netanyahu îşi va face bagajele şi va pleca. Trebuie să ne debarasăm de el".
  • Alți 12 români scoși din Gaza - Ministerul Afacerilor Externe (MAE) anunţă că, miercuri, alți 12 cetăţeni români şi membri de familie ai acestora au fost evacuaţi din Fâşia Gaza şi au ajuns în Egipt, urmând ca de la Cairo să plece spre România. Până în prezent, 249 de cetăţeni români şi membri de familie ai acestora au fost evacuaţi din Fâşia Gaza.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇