Hamas a anunțat că un acord privind încheierea unui armistițiu cu Israelul este „aproape” gata. Înțelegerea va conține detalii despre ajutorul umanitar și despre eliberarea de ostatici.
Guvernul Netanyahu s-a reunit, marţi seară, pentru a aproba acordul, însă şedinţa s-a prelungit până după miezul nopţii.
Premierul a declarat, în faţa guvernului, că acordul e "decizia corectă" de luat. Preşedintele american Joe Biden a contribuit la "îmbunătăţirea cadrului care vă este propus (...) pentru a include mai mulţi ostatici la un cost mai mic". Acordul ar presupune un schimb în etape, la o rată zilnică de zece ostatici pentru 30 de prizonieri palestinieni.
Între timp, tancurile israeliene ar fi înconjurat spitalul indonezian din Gaza. Directorul spitalului a declarat că departamentul de îngrijire postoperatorie a fost lovit, iar trupele se aflau la doar 20 de metri distanţă.
De cealaltă parte, armata israeliană susţine că forţele sale au vizat "teroriştii" care au deschis focul asupra lor din interiorul spitalului.
Iar secretarul general al ONU, António Guterres, acuză că numărul civililor ucişi în Gaza este "fără precedent şi fără egal" în comparaţie cu orice conflict din 2017 încoace. "Ceea ce este clar este că am avut în câteva săptămâni mii de copii ucişi”, a spus el.
Comisia Europeană va continua să ofere ajutor financiar palestinienilor, după ce o anchetă nu a găsit nicio dovadă că banii ar ajunge la Hamas.
Iată cele mai importante evenimente de marți, 21 noiembrie, în războiul dintre Israel și Hamas, care a ajuns în ziua 46:
- Şedinţă prelungită - Guvernul Netanyahu s-a reunit marţi seară pentru a lua o decizie, însă şedinţa s-a prelungit până după miezul nopţii. Premierul a declarat, în faţa guvernului, că acordul e "decizia corectă" de luat. Preşedintele american Joe Biden a contribuit la "îmbunătăţirea cadrului care vă este propus (...) pentru a include mai mulţi ostatici la un cost mai mic". Acordul ar presupune un schimb în etape, la o rată zilnică de zece ostatici pentru 30 de prizonieri palestinieni.
- Șase spitale din Israel sunt gata să primească ostaticii care urmează să fie eliberați ca parte a acordului cu Hamas.
- Angajată OMS ucisă cu copilul de 6 luni - O angajată OMS a fost ucisă, marți, împreună cu copilul de doar 6 luni, soțul și frații ei, într-un atac asupra Fâșiei Gaza, a anunțat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.
- Elon Musk anunţă că va dona toate veniturile X din publicitate și abonamente asociate cu războiul din Gaza spitalelor din Israel și Crucii Roșii/Semiluna din Gaza.
- Creşte bilanţul negru - Guvernul Hamas anunţă marţi că 14.128 de palestinieni au fost ucişi în bombardamente israeliene în Gaza. Între victime se află 5.840 de copii şi 3.920 de femei.
- Medici ucişi - Semiluna Roșie Palestiniană a anunțat că trei medici au fost uciși, după o lovitură israeliană asupra spitalului Al-Awda din nordul Gazei. Medici fără frontiere a confirmat că doi dintre medicii săi și un al treilea de la Ministerul Sănătății au fost uciși.
- UE continuă ajutorul pentru palestinieni - Comisia Europeană va continua să ofere ajutor financiar palestinienilor, după ce o anchetă nu a găsit nicio dovadă că banii ar ajunge la Hamas. După atacul Hamas asupra Israelului, CE a anunțat o revizuire a utilizării asistenței pentru dezvoltare în valoare de sute de milioane de euro menite să-i ajute pe palestinieni să lupte împotriva sărăciei. "Analiza nu a găsit indicii că de banii UE ar fi beneficiat direct sau indirect organizația teroristă Hamas", spune acum vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis. UE este cel mai mare furnizor de asistență din lume pentru palestinieni. Aproape 1,2 miliarde de euro sunt alocați pentru perioada 2021-2024.
- Atac în Liban - Armata israeliană (IDF) susține că forțele sale au lovit trei echipe de rachete antitanc Hezbollah în sudul Libanului, ca răspuns la atacurile repetate din nordul Israelului.
- Sute de ținte Hamas lovite - Aproximativ 250 de „ținte teroriste” Hamas au fost lovite în ultimele 24 de ore, fiind vizați „zeci de militanți, lansatoare de rachete și infrastructură teroristă”, susţine IDF. Peste noapte, un post de lansare a rachetelor, care fusese folosit pentru a trage spre centrul Israelului, a fost lovit de un avion de luptă. Obiectivul se afla „în apropierea unei zone rezidențiale”, au precizat reprezentanții IDF.
- Peste 10.000 de militari israelieni se află în prezent în Fâşia Gaza, în războiul cu gruparea islamistă Hamas, scrie cotidianul Haaretz. Cei mai mulţi soldaţi sunt în cartierele Zeitoun şi Jabalya din oraşul Gaza, precizează ziarul israelian.
- 50 de jurnaliști uciși - Doi jurnalişti care lucrau pentru un canal de televiziune din Liban au fost ucişi marţi în urma unui atac cu rachete, ridicând bilanțul total de la 7 octombrie încoace la 50 de jurnaliști morți. Incidentul în urma căruia a murit și o a treia persoană s-a produs lângă graniţa Libanului cu Israelul, în apropierea orașului Tir Harfa. Reprezentanții televiziunii Al Mayadeen din Liban, pentru care lucrau cei doi jurnaliști, susțin că Israelul a comis atacul. Armata israeliană nu a comentat acuzațiile.
- Nava capturată este în Yemen - Nava comercială Galaxy Leader, capturată de rebelii Houthi şi la bordul căreia se află şi un român, a fost "abordată ilegal de către personal militar cu ajutorul unui elicopter", la 19 noiembrie, şi se află în prezent în zona portului Hodeidah din Yemen, a declarat proprietarul navei. "Ulterior, toate comunicaţiile au fost pierdute cu nava", a precizat într-un comunicat Galaxy Maritime Ltd, înregistrată în Insula Man şi proprietar al navei Galaxy Leader, care transporta maşini. "Compania, în calitate de concern de transport maritim, nu va face alte comentarii cu privire la situaţia politică sau geopolitică", se arată în comunicat.
- Spital înconjurat de tancuri - Tancurile israeliene ar fi înconjurat spitalul indonezian din Gaza, unde Ministerul Sănătăţii condus de Hamas a declarat că 12 persoane au fost ucise duminică seara. Directorul spitalului, dr. Marwan Al-Sultan, a declarat pentru BBC că departamentul de îngrijire postoperatorie a fost lovit, iar trupele se aflau la doar 20 de metri distanţă. Armata israeliană susţine că forţele sale au vizat "teroriştii" care au deschis focul asupra lor din interiorul spitalului.
- Acord de armistițiu - Hamas a anunțat se apropie de "încheierea unui acord de armistiţiu" în Fâşia Gaza, a declarat liderul mişcării islamiste palestiniene, Ismail Haniyeh. "Mişcarea Hamas le-a dat răspunsul său fraţilor din Qatar şi mediatorilor. Ne apropiem de încheierea unui acord de armistiţiu", a spus Haniyeh, citat într-un scurt mesaj pe contul Telegram al mişcării palestiniene. Înțelegerea va conține detalii despre ajutorul umanitar și despre eliberarea de ostatici. Și preşedintele SUA, Joe Biden, afirmă că un acord prin care Hamas ar putea elibera ostaticii ar putea fi aproape. Guvernul Netanyahu se reunește la ora 20:00 pentru a lua o decizie.
- Israelul îşi recheamă ambasadorul din Africa de Sud - Israelul şi-a rechemat ambasadorul din Africa de Sud, Eli Belotserkovsky, anunţă Ministerul israelian de Externe, după ce Pretoria şi-a rechemat toţi diplomaţii din Israel, înaintea unui summit virtual BRICS pe tema războiului din Gaza. ”În urma ultimelor declaraţii sud-africane, ambasadorul Israelului la Pretoria a fost chemat la Ierusalim, la consultări”, anunţă un purtător de cuvânt al ministerului, Lior Haiat, fără să precizeze natura acestor declaraţii.
- Șase americani morți - Şase cetăţeni americani care serveau în forţele de securitate israeliene au murit în Israel şi în Gaza, începând cu 7 octombrie, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matt Miller. "Există un total de şase cetăţeni americani care au murit, nu în urma atacurilor teroriste din 7 octombrie, ci în decurs de peste o lună de atunci", a declarat Miller. Cinci dintre ei erau membri ai Forţelor de Apărare israeliene, iar al şaselea era un ofiţer de frontieră, a precizat el. Patru dintre americanii care serveau în cadrul IDF au murit în Fâşia Gaza, iar al cincilea a fost ucis în nordul Israelului, a precizat purtătorul de cuvânt.
- Mii de copii uciși - Numărul civililor ucişi în Gaza este "fără precedent şi fără egal" în comparaţie cu orice conflict din 2017 încoace, a declarat secretarul general al ONU, António Guterres. "Este clar că am avut în câteva săptămâni mii de copii ucişi. Aşa că asta este ceea ce contează. Asistăm la o ucidere a civililor care nu are egal şi nu are precedent în niciun conflict de când sunt secretar general", spune Guterres.