Război în Gaza Un distrugător american și mai multe nave comerciale au fost atacate în Marea Roșie. Foști ostatici rup tăcerea. Danemarca mobilizează armata

<span style="color:#990000;">Război în Gaza</span> Un distrugător american și mai multe nave comerciale au fost atacate în Marea Roșie. Foști ostatici rup tăcerea. Danemarca mobilizează armata
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Forţele israeliene au continuat atacurile aeriene şi de artilerie de amploare în întreaga Fâşie Gaza, după ce sâmbătă seara Hamas a lansat un nou tir de rachete asupra Tel Avivului.

Forţele de Apărare ale Israelului (IDF) au anunţat moartea a încă doi soldaţi ucişi în luptele împotriva Hamas în Fâşia Gaza și distrugerea a sute de tuneluri, „unele chiar în structuri civile, cum ar fi şcoli, creşe, moschei şi locuri de joacă”.

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a cerut Israelului să protejeze civilii palestinieni, subliniind că aceasta este o condiţie prealabilă pentru victoria pe teren împotriva Hamas.

În același timp, cresc temerile că urmează o escaladare majoră în apele din Orientul Mijlociu, după ce un distrugător american și mai multe nave comerciale au fost atacate în Marea Roșie. Rebelii houthi din Yemen, susţinuţi de Iran, au revendicat atacurile.

Iar foşti ostatici din Fâşia Gaza au vorbit public pentru prima dată, îndemnând guvernul lui Benjamin Netanyahu să obţină eliberarea celor care sunt încă ţinuţi prizonieri în teritoriul palestinian de mişcarea islamistă Hamas.

ADVERTISING

Între timp, tensiunile cresc în țările occidentale, fiind necesare eforturi suplimentare de securitate. De exemplu, Danemarca a anunțat că a decis mobilizarea armatei pentru paza obiectivelor evreieşti și israeliene.

Iată cele mai importante evenimente de duminică, 3 decembrie, în războiul dintre Israel și Hamas, care a ajuns în ziua 58:

  • Nave atacate în Marea Roșie - O navă de război americană şi mai multe nave comerciale au fost atacate duminică în Marea Roşie, a anunţat Pentagonul, ceea ce ar putea marca o escaladare majoră a unei serii de atacuri maritime în Orientul Mijlociu legate de războiul dintre Israel şi Hamas. Carney este un distrugător din clasa Arleigh Burke. Pentagonul nu a precizat de unde crede că a provenit atacul. Însă rebelii houthi din Yemen, susţinuţi de Iran, l-au revendicat.
  • Tuneluri distruse - Armata israeliană a anunţat - duminică - că trupele sale au descoperit peste 800 de guri de tuneluri în Fâşia Gaza de la începutul ofensivei sale terestre în enclava palestiniană la sfârşitul lunii octombrie şi că aproximativ 500 au fost distruse: „Unele din aceste guri conectau obiective strategice ale Hamas prin reţeaua de tuneluri subterane. Au fost distruse tuneluri de mulţi kilometri. Aceste guri de tunel erau situate în zone civile, iar unele chiar în structuri civile, cum ar fi şcoli, creşe, moschei şi locuri de joacă".
  • Avertismentul lui Netanyahu - Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că nu va permite ca Autoritatea Naţională Palestiniană (ANP), care guvernează în unele zone din Cisiordania, să preia controlul asupra Fâşiei Gaza în cazul în care Israelul va reuşi să înlăture Hamas de la putere. "Nu voi face greşeala de a permite ANP să conducă în Gaza pentru că va fi la fel ca Hamas”, a declarat premierul israelian într-o conferinţă de presă televizată, în care a pledat pentru o "nouă viziune, o schimbare" în enclava palestiniană, care să implice "securitatea şi controlul israelian".
  • Combustibil pentru Gaza - Israelul a facilitat, sâmbătă, intrarea în Gaza a 138.000 de litri de combustibil, potrivit Biroului ONU pentru coordonarea afacerilor umanitare. Aceasta este cea mai mare cantitate de combustibil permisă în Gaza într-o singură zi de la începutul războiului, potrivit cifrelor OCHA. Israelul nu a permis vineri - prima zi de la căderea armistiţiului dintre Israel şi Hamas - aducerea de combustibil în Gaza. Statele Unite au transmis Israelului că doresc ca livrarea de ajutoare să continue la acelaşi nivel atins în timpul armistiţiului, când 200 de camioane intrau în fiecare zi.
  • Apel pentru protejarea civililor palestinieni - Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a cerut Israelului, care şi-a reluat bombardamentele asupra Fâşiei Gaza, să protejeze civilii palestinieni, subliniind că aceasta este o condiţie prealabilă pentru victoria pe teren împotriva Hamas. Fostul general, care a luptat în Irak şi Afganistan şi a condus lupta împotriva grupării Statul Islamic, a explicat că "lecţia care trebuie învăţată nu este că ai garanţia că vei câştiga un război urban dacă protejezi civilii. Lecţia este că poţi câştiga un război urban doar dacă protejezi civilii". "În acest tip de luptă, centrul de greutate este reprezentat de populaţia civilă. Iar dacă îi împingi în braţele inamicului, înlocuieşti o victorie tactică cu o înfrângere strategică", a adăugat el.
  • Foşti ostatici rup tăcerea - Foşti ostatici din Fâşia Gaza au vorbit public pentru prima dată sâmbătă, îndemnând guvernul lui Benjamin Netanyahu să obţină eliberarea celor care sunt încă ţinuţi prizonieri în teritoriul palestinian de mişcarea islamistă Hamas. Ostaticii, dintre care unii au fost eliberaţi în cadrul armistiţiului de şapte zile care a expirat vineri, au vorbit într-o înregistrare video difuzată în faţa unei mulţimi de mii de persoane la un miting la Tel Aviv. În cadrul unor scurte interviuri, patru femei au vorbit despre frica, foamea şi lipsa somnului în timpul captivităţii. "Fiicele noastre au văzut lucruri pe care copiii de acea vârstă, sau de orice vârstă, nu ar trebui să le vadă", a declarat Danielle Aloni, în vârstă de 45 de ani, care a fost eliberată împreună cu fiica ei de cinci ani. "Mâncarea nu era din belşug şi, cu cât trecea mai mult timp, cu atât mai puţină era", a declarat Ditza Heiman, în vârstă de 84 de ani.
  • IDF anunţă decesul a încă doi soldaţi - Forţele de Apărare ale Israelului (IDF) au anunţat moartea a încă doi soldaţi ucişi în luptele împotriva Hamas în Fâşia Gaza, relatează Times of Israel. Sergentul Aschalwu Sama, 20 de ani, din Petah Tikva, a fost rănit pe 14 noiembrie şi a murit sâmbătă, din cauza rănilor. Sergentul Or Brandes, 25 de ani, din Shoham, a fost ucis în luptele de sâmbătă, în centrul oraşului Gaza.
  • Atacuri aeriene de amploare - Forţele israeliene au efectuat, în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică, atacuri aeriene şi de artilerie de amploare în întreaga Fâşie Gaza. Printre zonele vizate se numără şi oraşul Khan Younis, din sudul Fâşiei Gaza, potrivit publicaţiei de ştiri Shehab. Sâmbătă seară, aripa armată a grupării militante Hamas, Brigăzile Al Qassam, a anunţat că a lansat mai multe rachete asupra oraşului Tel Aviv, ca răspuns la ofensiva militară a Israelului asupra Fâşiei Gaza. Israelienii afirmaseră că sistemul de apărare Iron Dome a interceptat 12 rachete deasupra Tel Avivului.
  • Danemarca mobilizează armata - Armata va fi mobilizată în Danemarca pentru a ajuta poliţia să asigure securitatea obiectivelor evreieşti: „Situaţia din Israel şi Gaza pune o mare presiune asupra resurselor poliţiei. În acest context, s-a decis (…) ca forţele armate să sprijine monitorizarea siturilor evreieşti şi israeliene din Copenhaga, cum ar fi sinagoga sau ambasada Israelului”, a declarat ministrul apărării, Troels Lund Poulsen.
  • Anchetă pentru crime de război - Procurorul Curţii Penale Internaţionale (CPI), Karim Khan, a promis că tribunalul îşi va intensifica eforturile pentru investigarea posibilelor crime de război comise în conflictul dintre Israel şi Hamas din Fâşia Gaza. Karim Khan a subliniat, la sfârşitul unei vizite în Israel şi în teritoriile palestiniene, că vizita sa nu a fost "de natură investigativă", dar a spus că a putut vorbi cu victime de ambele părţi ale conflictului.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇