Preşedintele rus Vladimir Putin a lăudat joi racheta Oreșnik, provocând Occidentul să împiedice lovirea Kievului cu această armă. El a mai spus că Rusia e în război cu „aproape toate” țările din NATO.
Conferința de presă maraton pe care Putin o susține la fiecare sfârșit de an a fost un nou prilej pentru liderul de la Kiev de a lăuda rezultatele armatei ruse în războiul din Ucraina și de a lansa amenințări la adresa Occidentului. Singura noutate a fost că acum a ridicat miza, lăudând racheta Oreșnik, vânturând fără perdea scenariul unui atac cu această armă asupra Kievului.
Putin a lăudat noua rachetă hipersonică a Rusiei, spunând că nimeni nu o poarte doborî. El a propus Occidentului să testeze eficiența acesteia cu cele mai bune mijloace de apărare de care dispune.
„Experţii occidentali să ne propună nouă și celor din Occident şi din SUA care îi plătesc pentru analizele lor, să facem un fel de experiment tehnologic. Să-l numim un duel high-tech al secolului XXI.
Să stabilească o ţintă de distrugere, să zicem Kievul, să concentreze acolo toate forţele lor de apărare aeriană şi antirachetă, iar noi vom lovi acolo cu Oreşnik şi vom vedea ce se întâmplă. Noi suntem pregătiţi pentru un astfel de experiment, dar cealaltă parte este pregătită?", a afirmat Putin.
Rusia a lansat o rachetă Oreșnik asupra orașului ucrainean Dnipro pe 21 noiembrie, ca răspuns la ridicarea restricțiilor de către SUA și Regatul Unit asupra atacurilor cu rază lungă de acțiune ale Ucrainei în interiorul Rusiei. Atacul cu Oreșnik a fost urmat de un val de propagandă, având ca scop descurajarea sprijinului occidental pentru Kiev.
În ciuda afirmațiilor lui Putin, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că există deja sisteme de apărare aeriană care pot doborî cu succes racheta.
Armata americană operează sistemul Terminal High Altitude Area Defense (THAAD), conceput pentru a intercepta rachete balistice cu rază intermediară. Sistemul nu a fost furnizat Ucrainei, astfel că nu a fost niciodată testat împotriva rachetei Oreșnik.
Putin a mai spus joi că sistemele de apărare aeriană americane sunt „costisitoare și ineficiente" și că nu vede „nicio problemă" dacă Washingtonul furnizează sistemul THAAD Ucrainei.
Liderul de la Kremlin a mai afirmat că Oreșnik, despre care a spus că are o rază de acțiune de 5.500 de kilometri, e o armă complet nouă. Experții au contestat însă această afirmație, spunând că arma se bazează pe racheta RS-26 Rubej.
Kursk, cimitir de arme NATO
Vorbind despre forţele ucrainene din regiunea Kursk din Rusia, Putin a declarat că acestea vor fi cu siguranţă nevoite să se retragă, dar, la fel, a refuzat să spună exact când se va întâmpla acest lucru.
Numărul vehiculelor blindate ucrainene distruse în regiunea Kursk a depăşit numărul vehiculelor distruse în alte zone pe parcursul anului, a susţinut el, afirmând că în regiunea Kursk se află „cel mai mare cimitir de echipamente NATO din lume".
Putin a reluat tema conflictului dintre Moscova și NATO. „Aproape toate ţările NATO sunt în război cu noi", a declarat el, adăugând că Rusia a devenit mult mai puternică în ultimii doi sau trei ani, contrar aşteptărilor Occidentului.
Când se termină războiul?
În conferința sa, Putin a mai spus că armata rusă avansează de-a lungul întregului front. „Trebuie să spun că situaţia se schimbă dramatic... Există mişcare de-a lungul întregii linii a frontului. Luptătorii noştri recuperează teritoriul cu kilometrul pătrat în fiecare zi", a spus el. "Toată lumea luptă, efectiv eroic. Şi luptă chiar acum. Să le urăm tuturor, atât celor care luptă în regiunea Kursk (din Rusia), cât şi celor care luptă de-a lungul întregii linii a frontului, mult noroc, victorie şi să se întoarcă acasă", a mai spus liderul de la Kremlin.
Aceste afirmații ale președintelui rus sunt confirmate de analiștii militari, potrivit cărora Rusia avansează în estul Ucrainei în cel mai rapid ritm din 2022.
Putin a evitat, însă, să spună când s-ar putea sfârşi conflictul militar. „Operaţiunile de luptă sunt complexe, deci este dificil şi inutil să ghicim ce ne aşteaptă. Iar noi ne îndreptăm spre rezolvarea sarcinilor noastre principale, pe care le-am conturat la începutul operaţiunii militare speciale", a declarat el.
Rusia nu are precondiții pentru negocieri cu Ucraina
Preşedintele rus a declarat, totodată, că Moscova nu are precondiţii pentru începerea unor negocieri cu Ucraina asupra unui posibil acord de pace.
El a afirmat că un acord preliminar ce fusese convenit la Istanbul între negociatorii ruşi şi ucraineni în primele săptămâni ale războiului în 2022, dar care nu a fost niciodată implementat, ar putea servi drept bază pentru noi discuţii.
Totuşi, a completat Putin, actuala situaţie de pe câmpul de luptă, unde trupele ruse continuă să avanseze pe toată linia frontului, va trebui avută în vedere în orice negocieri. Iar dacă în cele din urmă s-ar ajunge la un acord, Rusia este dispusă să-l semneze cu autorităţile ucrainene pe care le consideră legitime, adică cu parlamentul de la Kiev, a indicat el.
Potrivit acestuia, Rusia e pregătită să negocieze cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, însă acesta ar trebui să fie mai întâi reales în funcţie pentru ca Moscova să-l considere preşedinte legitim.
Săptămâna trecută, ministerul rus de Externe a transmis că Rusia nu este dispusă la concesii pentru încheierea conflictului din Ucraina şi că propunerile preşedintelui Putin în vederea soluţionării acestui conflict trebuie puse în aplicare.
Aceste propuneri, prezentate de Putin în luna iunie, vizează o încetare a focului şi o pace negociată cu Ucraina pe baza acordului nefinalizat la negocierile desfăşurate la Istanbul în martie-aprilie 2022 şi includ în principal retragerea trupelor Kievului din cele patru provincii ucrainene revendicate de Rusia (Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson), precum şi renunţarea de către Ucraina la aspiraţia de aderare la NATO, condiţii respinse categoric de Ucraina şi de aliaţii săi occidentali.
Pregătit pentru Trump
Răspunzând unei întrebări din partea unui jurnalist american cu privire la o posibilă întâlnire cu Donald Trump, liderul rus a spus că nu a mai vorbit de peste patru ani cu preşedintele ales al SUA.
„În primul rând, nu ştiu când ne vom întâlni. Pentru că el nu spune nimic despre asta. Nu am mai vorbit deloc cu el de mai bine de patru ani", a spus Putin. „Sunt gata să mă întâlnesc cu el, dacă doreşte", a menționat el.
Cei doi s-au întâlnit ultima dată la summitul G20 din Japonia în 2019, când au purtat discuţii în marja summitului.
Totuşi, la câteva zile după ce Donald Trump a câştigat alegerile din 5 noiembrie, The Washington Post a scris că fostul preşedinte american l-a sunat pe Putin din Florida și a discutat cu acesta despre războiul din Ucraina.