Putin dă bani militarilor, poliţiştilor și pensionarilor, înainte de alegerile parlamentare

Putin dă bani militarilor, poliţiştilor și pensionarilor, înainte de alegerile parlamentare

Vladimir Putin a ordonat marţi să se plătească o primă militarilor şi membrilor forţelor de ordine, după ce a cerut, în urmă cu o săptămână, să se acorde un ajutor pensionarilor – ”cadouri” pe care le oferă cu mai puţin de o lună înaintea alegerilor legislative, relatează AFP.

Aceste categorii ale populaţiei fac parte din electoratul tradiţional al Rusiei Unite, partidul aflat la putere, care se confruntă cu o erodare a popularităţii pe fondul unei scăderi a nivelului de trai începând din 2014, dublată de creştere, în ultimele luni, a inflaţiei.

ADVERTISING

Toţi militarii şi agenţii forţelor de ordine urmează să primească în septembrie câte 15.000 de ruble (170 de euro), potrivit unor decrete publicate de către Kremlin, în urma unor anunţuri în acest sens ale preşedintelui rus săptămâna trecută, la un Congres al Rusiei Unite.

Putin a decretat acordarea unui ajutor punctual în valoare de 10.000 de ruble (110 euro) pensionarilor.

Xeci de milioane de beneficiari

Numărul beneficiarilor nu a fost comunicat, însă Rusia are 42 de milioane de pensionari şi cel puţin 1,7 milioane de poliţişti, militari şi membri ai Gărzii Naţionale.

ADVERTISING

Potrivit lui Andreï Makarov, un reprezentant al Dumei de Stat, Camera inferioară a Parlamentului rus, însărcinat cu bugetul, citat de agenţia de presă Interfax, aceste măsuri vor costa peste 500 de miliarde de ruble - adică 5,77 miliarde de euro.

Preţurile la consum au început să crească în Rusia în martie 2020, în plină pandemie.

Acest fenomen s-a accelerat, apoi, odată cu relansarea economică, şi au scăzut şi mai mult puterea de cumpărare a ruşilor, care s-a erodat începând din 2014, când Occidentul a impus sancţiuni Moscovei, după anexarea Crimeei.

ADVERTISING

Rusia Unită cade în sondaje

Din cauza stagnării economice şi în urma unor scandaluri de corupţie repetate, Rusia Unită se bucură, potrivit unui sondaj Vtsiom, de 27,3% opinii favorabile.

Este vorba despre un scor cu mult mai mic decât scorul de 62,2% al încrederii în Putin.

Critici ai Kremlinului, care ar fi putut să profite de numulţumiri, au fost vizaţi în paralel de o ofensivă a puterii, odată cu apropierea alegerilor.

Autorităţile ruse au desfiinţat mişcarea opozantului încarcerat Aleksei Navalnîi, ale cărui organizaţii au fost clasate drept ”extremiste”, iar site-urile acestuia au fost blocate.

Mulţi dintre membrii acestor organizaţii au fost excluşi din alegeri sau au fost nevoiţi să plece în exil.

Mai multe publicaţii independente şi ONG-ul Golos, specializat în supravegehrea alegerilor, au fost clasate recent drept ”agenţi străini”, un statut controversat, care le complică grav funcţionarea.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇