Gardienii au ieşit la protest, marţi dimineaţă, în faţa penitenciarelor Rahova, Jilava, Arad şi Târgu Mureş.
Angajaţii refuză să intre la muncă în semn de nemulţumire faţă de neplata orelor suplimentare si a celor lucrate în zilele de weekend şi sărbători legale.
Angajații de la Rahova au protestat și luni față de ordonanța trenuleț, adoptată ieri de Guvernul Ciolacu 2.
Ei spun că situația este asemănătoare și la Penitenciarul Jilava.
În timpul protestului, deținuții sunt supravegheați de angajații care sunt în acest moment în activitate, însă reprezentanții penitenciarelor pot apela și la jandarmi, dacă e necesar.
Deținuții care aveau azi proces nu vor fi duși la instanțe şi nu vor fi acceptate nici vizite în penitenciarele Rahova și Jilava.
Poliţiştii de penitenciar mai sunt nemulţumiţi că norma de hrană şi cea de echipament nu vor mai fi actualizate, că nu vor mai fi plătite zilele de concediu rămase neefectuate şi se va percepe o coplată la voucherele de vacanţă.
Gardienii susţin că vor refuza munca suplimentară neplătită.
Şi la Penitenciarul Târgu Mureş aproximativ 50 de angajaţi au protestat, marţi, în faţa instituţiei, arătând că nu mai doresc să presteze ore de muncă suplimentară, iar poliţiştii care au în atribuţii paza deţinuţilor au refuzat să intre în tură pentru a-şi înlocui colegii din schimbul de noapte.
Vicepreşedintele Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor, Alin Pop, şef serviciu în cadrul Penitenciarului Târgu Mureş, spune că soluţia pentru situaţia creată ar fi chemarea personalului din alte departamente care nu au ore suplimentare, prin întreruperea concediilor de odihnă.
"Încă nu se ştie care sunt soluţiile. În ţară s-au găsit soluţii să se intre în serviciu cu efective subdiminuate, în loc de 20 de oameni intră 12 - 13 şi astfel se pune pericol, se periclitează siguranţa locului de deţinere şi a misiunilor.
Statutul nostru prevede să venim la serviciu, dar în acelaşi timp ne supunem şi prevederilor din Codul Muncii, în care munca suplimentară şi munca forţată este interzisă.
Colegii noştri care şi-au efectuat fondul de timp pot să refuze să intre în serviciu. În schimb, colegilor care nu au efectuat fondul de timp lunar sau care sunt în concedii li se pot întrerupe concediile de odihnă şi să fie chemaţi de acasă. Astăzi vom protesta în această formă şi de luna viitoare, de la jumătatea lunii şi spre sfârşitul lunii, când iarăşi se îndeplineşte fondul de timp lunar, colegii vor refuza să intre în serviciu", a afirmat vicepreşedintele FSANP, citat de Agerpres.
Zeci de poliţişti de penitenciar au protestat, marţi dimineaţă, şi în faţa Penitenciarului Arad. Protestul a început după tura de noapte, fiind prezenţi atât dintre cei care au ieşit de la posturi, cât şi unii veniţi de acasă.
"Principala nemulţumire a noastră este legată de tăierea sporurilor pentru zilele de weekend lucrate sau pentru sărbătorile legale lucrate. În al doilea rând, suntem nemulţumiţi de neplata orelor suplimentare", a declarat liderul de sindicat din Penitenciarul Arad, Mario Bubuş, pentru Agerpres.
La protestul care a durat o oră au fost prezenţi aproximativ 40 de poliţişti de penitenciar, din cei 90 de membri de sindicat.
Potrivit ordonanţei trenuleţ, salariile de bază ale bugetarilor şi cuantumul sporurilor se vor menţine în anul 2025 la nivelul din noiembrie 2024, la fel ca şi valoarea indemnizaţiei de hrană.