Profit.ro: Agenția americană care expulzează imigranți pregătește un „birou secret ICE” la București. Reacția MAI

Profit.ro: Agenția americană care expulzează imigranți pregătește un „birou secret ICE” la București. Reacția MAI
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Statele Unite pregătesc discret înființarea în România a unui birou al diviziei de investigații a Serviciului pentru Imigrări și Vamă (US Immigration and Customs Enforcement – ICE), unde instituția americană va coopera cu omologii săi români. MAI susține, însă, că nu există acțiuni derulate în secret.

Ambasada SUA în România a început demersuri pentru instalarea unui sistem de securitate, control al accesului, supraveghere video, detecție și prevenire a accesului neautorizat într-o clădire din București în care ar urma să funcționeze biroul de cooperare din România al ICE, scrie Profit.ro.

Clădirea este situată pe strada Maior Gheorghe Șonțu nr. 11, din Sectorul 1 al Capitalei, vizavi de ambasadele statelor Chile și Peru.

Imobilul în care ar urma să funcționeze biroul local de cooperare al ICE e proprietatea statului român și se află în administrarea Regiei Autonome Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS). Aici a funcționat anterior ambasada Marocului în România, iar din 2013 clădirea a fost închiriată de organizația Sectorului 1 București a PSD.

Ce este TCIU și ce urmărește

Guvernul a aprobat în 2023 un Memorandum privind negocierea de către Ministerul Afacerilor Interne (MAI) român, cu ICE de la Washington, a înființării la București a unei Unități de Investigații a Infracțiunilor Transfrontaliere (Transnational Criminal Investigative Unit - TCIU) a Agenției de Investigații de Securitate Internă (Homeland Security Investigations - HSI) din cadrul ICE.

Aceasta ar fi a doua astfel de unitate a HSI din Europa, după cea din Spania, arată publicația citată.

Programul a fost înființat în 2011, iar în prezent există 16 TCIU, cu peste 600 de ofițeri din forțele de ordine locale, instruiți, verificați și plătiți cu bonusuri de SUA, în țări din America de Nord, Centrală și de Sud, zona Caraibelor, Orientul Mijlociu și Asia.

″Scopul acesteia (TCIU - n.red.) îl constituie strângerea de probe, schimbul de informații și facilitarea urmăririi penale a grupărilor de criminalitate organizată transfrontalieră, atât în România, cât și în cadrul sistemului penal american. TCIU ar urma să faciliteze schimbul de informații și derularea investigațiilor bilaterale pentru infracțiuni care au legătură cu România, SUA și, din perspectivă regională, cu celelalte state pentru care este acreditat atașatul Departamentului de Securitate Internă al SUA, care își are reședința la București.

Schimbul de informații, urmărirea penală a grupărilor de criminalitate organizată transfrontalieră, atât în România, cât și în cadrul sistemului penal american, va fi semnificativ facilitat datorită Centrului, iar investigațiile criminale se vor derula într-un ritm mai alert datorită faptului că, în același loc, se vor reuni experți din cadrul Poliției Române și Poliției de Frontieră, cât și ai autorităților americane de aplicare a legii, eforturile comune ale echipelor operative care acționează în vederea arestării și incriminării infractorilor fiind considerabil susținute", se arată în Memorandumul din 2023.

Profit.ro menționează că a contactat Departamentul de Stat al SUA, ICE, Departamentul de Securitate Internă (DHS) de care aparține ICE și ambasada Statelor Unite la București pentru a comenta informația, dar niciuna dintre aceste instituții nu a răspuns.

MAI spune că nu există acțiuni derulate în secret

Ministerul Afacerilor Interne a transmis, luni, că înfiinţarea unei Unităţi de Investigaţii Criminale Transnaţionale a fost decisă în 2023 de către România şi SUA, pentru a deveni un hub în cadrul căruia va putea fi monitorizată întreaga regiune sud-est europeană, cu scopul de a diminua fenomenul infracţional care se manifestă în acest areal.

MAI precizează că nu există acţiuni secrete, relatează News.ro.

"România şi Statele Unite ale Americii continuă să-şi întărească parteneriatul strategic în domeniul siguranţei naţionale, cu accent pe combaterea criminalităţii transfrontaliere. În acest scop, cele două state au stabilit, încă din anul 2023, înfiinţarea unei Unităţi de Investigaţii Criminale Transnaţionale, fapt mediatizat încă de la acel moment", au transmis oficialii ministerului, alături de un link al comunicatului de presă din 24 mai 2023.

De asemenea, oficialii MAI precizează că "înfiinţarea TCIU reprezintă o parte importantă în ansamblul mecanismelor de cooperare existente în scopul intensificării colaborării între autorităţile celor două ţări".

"Cooperarea privilegiată în materie operativă a determinat ca acest Centru să fie înfiinţat în România, cu personal MAI, care în fapt este un Hub regional de colaborare care îşi propune să prevină şi să combată infracţionalitatea în regiune cu beneficii reale pentru asigurarea securităţii cetăţenilor", a mai transmis MAI.

Instituţia subliniază că "nu există acţiuni derulate în secret (…) ci măsuri adoptate de cele două state, cu respectarea prevederilor legale, cu scopul de a întări colaborarea în domeniul prevenirii şi combaterii criminalităţii transnaţionale"

"Menţionăm că TCIU a fost creat în parteneriat cu Departamentul de Securitate Internă (DHS), Serviciul de Imigrări menţionat în articol (ICE) fiind parte a DHS", au mai transmis oficialii MAI, care au precizat că de la înfiinţarea structurii mai multe reţele de crimă organizată au fost destructurate.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇