România apare de 12 ori în raportul critic al SUA: Un punct esențial - site-urile de „torrente″

România apare de 12 ori în raportul critic al SUA: Un punct esențial - site-urile de „torrente″
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

România este menționată explicit de 12 ori în raportul realizat de Office of the United States Trade Representative (USTR), în baza căruia administrația Trump a decretat impunerea de tarife vamale de 20% asupra țărilor Uniunii Europene, declanșând un război comercial între cele două maluri ale Atlanticului.

Documentul, intitulat „2025 National Trade Estimate Report on Foreign Trade Barriers”, vorbește despre barierele comerciale pe care le aplică partenerii comerciali ai Americii.

Totodată, raportul trece în revistă practicile considerate neconcurențiale sau anumite cazuri de neaplicare a legislației naționale – un exemplu fiind legislația pentru încălcarea drepturilor de proprietate intelectuală – care, conform administrației, duc la o scădere a vânzărilor de bunuri și produse americane.

Potrivit administrației, aceste practici și implicit vânzările reduse de bunuri și produse de origine americană – inclusiv culturale – prejudiciază firmele din Statele Unite.

Administrația Trump evidențiază pirateria online din România – În țara noastră există o comunitate de „torrente″ foarte dezvoltată

În ceea ce privește România, țara noastră este numită la capitolele ce privesc practici neconforme pe zona de piraterie online (încălcări ale dreptului la proprietate intelectuală), precum și pe zona de farmaceutice.

„Pirateria online rămâne o îngrijorare din cauza unor site-uri notorii care sunt fie găzduite, fie înregistrate în România. Sancțiunile mici (din România) pentru încălcarea drepturilor de proprietate intelectuală împiedică investigații și nu descurajează în mod credibil astfel de infracțiuni viitoare, astfel că instituțiile de aplicare a legii aleg să trateze spețele semnificative drept cazuri de evaziune fiscală.

România nu dispune de un mecanism eficient și prompt prin care deținătorii de drepturi de proprietate intelectuală să poată depune cereri de eliminare a conținutului care încalcă aceste drepturi de către site-urile de comerț online și de către platformele de găzduire.

Este nevoie de resurse adecvate, inclusiv de pregătirea suplimentară a instituțiilor abilitate, pentru a îmbunătăți calitatea aplicării legii. Deși România a făcut progrese în abordarea îngrijorărilor legate de protecția drepturilor de proprietate intelectuală și respectarea lor, Statele Unite continuă să monitorizeze îndeaproape evoluțiile în domeniu din țară″, se arată în documentul administrației Trump.

În România există o comunitate foarte mare de internauți care sprijină și folosesc site-urile de așa-numite „torrente″, adică website-uri de pe care se pot descărca gratuit fie jocuri video, fie filme, fie produse software sau cărți în format electronic și alte produse similare.

Citește integral analiza România, sub lupa comercială critică a SUA: Pirateria online și refuzul Guvernului de a actualiza lista medicamentelor eligibile la decontare, principalele reproșuri pe Curs de Guvernare


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇