Cum arată primul scaner cu raze X, cumpărat cu bani din PNRR și inaugurat la vama Galați (Foto)

Cum arată primul scaner cu raze X, cumpărat cu bani din PNRR și inaugurat la vama Galați (Foto)
UE PENTRU TINE  • • • • • • • •
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER-UL SPOT
Afli tot ce s-a întâmplat important în UE
Încotro merge UE, ce probleme sunt și ce oportunități
Fonduri nerambursabile pe care ai putea să le accesezi
Îl primești în fiecare lună, în ultima zi a lunii
Mă abonez!

Primul scaner cu raze X pentru verificarea transporturilor a fost inaugurat, marţi, la Biroul Vamal Galaţi-Giurgiuleşti.

În total, România va operaţionaliza 26 de astfel de aparate.

În 2024, vor mai fi amplasate 8 în principale puncte de frontieră: Siret, Albiţa, Constanţa Nord, Constanţa Sud, Isaccea, Halmeu, Sighet şi Moraviţa.

Finanţarea nerambursabilă (din PNRR) se ridică la 34.060.459 de euro, potrivit unui comunicat al Ministerului de Finanţe remis SpotMedia.ro.

Scanerele sunt menite să reducă, în punctele vamale, atât evaziunea fiscală, cât şi traficul de droguri şi substanţe periculoase.

scanner-vama-Giurgiu-raze-X
Foto: Autoritatea Vamală Română

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a anunţat că montarea aparatelor va duce la scăderea infracţionalităţii economice.

ADVERTISING

”În special, ne concentrăm pe consolidarea luptei împotriva contrabandei. Introducerea acestor noi scanere reprezintă o mişcare strategică în acest sens. Ele vor revoluţiona modul în care verificăm conţinutul mijloacelor de transport, permiţându-ne să efectuăm inspecţii mai rapide şi mai precise.

Această tehnologie care utilizează inteligenţa artificială nu numai că va consolida securitatea noastră naţională, ci şi va contribui la creşterea eficienţei în combaterea evaziunii.

Odată ce vom operaţionaliza toate cele 26 de scanere în cele mai importante 12 puncte de frontieră din ţară, vom acoperi peste 85% din fluxul de intrări în vămi", a explicat ministrul de Finanţe, Marcel Boloş, prezent la inaugurare.

monitorizare-scaner-vama
Foto: Autoritatea Vamală Română

”Utilizarea acestui sistem de scanare va contribui la creşterea gradului de securizare a frontierei externe a UE şi eficientizarea controlului autorităţii vamale asupra mijloacelor de transport la trecerea frontierei. Utilizarea acestui sistem va da AVR un avantaj în combaterea contrabandei, a fraudelor vamale şi va duce, totodată, la reducerea timpului de aşteptare la trecerea frontierei”, a declarat şi Marcel Mutescu, preşedintele Autorităţii Vamale Române, care a participat şi el la inaugurare.

ADVERTISING

Beneficiile aduse de utilizarea scanerelor cu raze X în controlul vamal:

  • Economie: Contribuie la combaterea fraudei vamale, oferind astfel autorităţilor o modalitate eficientă de a verifica conţinutul coletelor sau compartimentelor de transport mărfuri ale mijloacelor de transport.
  • Siguranţa naţională: Permite autorităţilor să detecteze obiecte sau substanţe periculoase, cum ar fi materiale explozive, arme sau substanţe chimice periculoase, care pot reprezenta o ameninţare pentru securitatea naţională.
  • Contrabandă: Ajută la identificarea oricăror bunuri sau substanţe interzise, nedeclarate sau disimulate care ar putea fi introduse ilegal în ţară, cum ar fi droguri, arme interzise sau alte mărfuri interzise.
  • Protecţia mediului: Permite identificarea substanţelor sau materialelor care pot avea impact negativ asupra mediului înconjurător şi care pot fi interzise sau restricţionate.
  • Eficienţa operaţională: Desfăşurarea mai rapidă a operaţiunilor vamale prin scurtarea timpului de inspecţie fizică a fiecărui colet, container sau mijloc de transport duce la reducerea timpului de aşteptare la trecerea frontierei.
ADVERTISING

Iată unde urmează să mai fie amplasate astfel de scanere:

  • În anul 2025 - în birourile vamale din Giurgiuleşti, Albiţa, Constanţa Sud, Isaccea, Sighet, Stânca Costeşti, Oancea.
  • În 2026 - în vămile Constanţa Sud, Halmeu, Moraviţa, Calafat, Nădlac, Borş, Stânca Costeşti, Porţile de Fier, Petea.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇