Primul raport complet al masacrului de la Daraya: Cum a ucis fără milă regimul lui Assad sute de femei și copii

Primul raport complet al masacrului de la Daraya: Cum a ucis fără milă regimul lui Assad sute de femei și copii
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Primul raport complet despre atacul barbar al forțelor guvernului sirian asupra populației civile din orașul Daraya ar putea fi folosit în justiție pentru a li se face dreptate victimelor.

Cel puțin 700 de oameni au fost uciși când luptătorii loiali președintelui sirian Bashar al-Assad au luat cu asalt orașul între 24 și 26 august 2012. Trupele au mers din ușă în ușă și au ucis bărbați, femei și copii. Doar cei care s-au ascuns în beciuri și în subsoluri au scăpat de execuții.

La zece ani de la aceste crime, o echipă de investigatori din Siria, susținută de un grup de sprijin britanico-sirian, a stat de vorbă cu victimele și martorii răspândiți în toată lumea pentru a înregistra și analiza mărturiile lor. Echipa de investigații speră că informațiile publicate joi vor fi folosite de organismele ONU și alte instituții judiciare pentru a-i pedepsi pe cei vinovați, relatează The Guardian.

ADVERTISING

Evenimentele din Daraya, localitate situată la câțiva kilometri de Damasc, au fost considerate atunci cel mai grav masacru din războiul civil care a răvășit Siria. Regimul Assad a susținut că a fost o operațiune de contraterorism, iar pe plan internațional ceea ce s-a întâmplat acolo a rămas în mare parte nedocumentat, cu excepția unei scurte mențiuni într-un raport ONU din 2013 despre Siria care arăta că forțele guvernamentale au comis crime de război și se impune o investigație mai amplă.

În zilele de după masacru, martorii, mulți dintre ei intervievați pentru prima oară despre evenimente, au spus că regimul Assad și aliații său au bombardat la nimereală orașul, ucigând și rănind civili.

ADVERTISING

"Asaltul asupra orașului Daraya a început în prima sau a doua zi de Eid (Eid ul-Fitr sau Eid al-Fitr, sărbătoare musulmană care marchează sfârșitul Ramadanului, n.r.), pe 19 sau 20 august. Bombardamentele s-au întețit. Erau tiruri de mortieră și lovituri cu arme pe care nu le cunoșteam, cu sunete noi", a povestit un martor.

"Ne-am dat seama că e rândul zonei noastre când s-au oprit mortierele", a relatat altul.

Un martor le-a povestit anchetatorilor o scenă de la un spital, de după un atac, afirmând că a fost "oribilă, ca la sfârșitul lumii": "Toți îi căutau pe cei dragi, încercând să-i ajute. Toată lumea striga 'salvați-l, o să moară'. Când intrai în spital însemna că vei vedea oameni murind. Mă gândeam doar la fratele meu… dacă era viu sau nu. Urmele de sânge erau înspăimântătoare. Încă îmi amintesc urletele oamenilor; toți strigau numele celor dragi… Îmi aduc aminte că mă întrebam dacă unii erau morți fiindcă nu mai strigau."

ADVERTISING

Potrivit raportului, forțele guvernamentale siriene și iraniene, precum și gruparea Hezbollah au fost implicate în atac. Investigatorii le-au identificat pe baza mărturiilor despre uniformele, insignele și armele atacatorilor. Echipa a reușit să afle și identitatea unora dintre cei responsabili.

Investigația analizează și modul în care masacrul și urmările sale au devenit ținta dezinformării, inclusiv dovezile că reporterii de televiziune au făcut presiuni asupra civililor grav răniți pentru a susține teoria statului, conform căreia forțele rebele sunt responsabile pentru crime.

Un ofițer sirian a fost judecat recent pentru crime împotriva umanității, într-un proces care a avut loc în Germania. Încercările Consiliului de Securitate al ONU de a duce crimele de război în fața Curții Penale Internaționale au fost zădărnicite, însă, de dreptul la veto exercitat de Rusia și China.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇