În ziua 347 de război, primul tanc Leopard a plecat spre Ucraina, din Canada. Iar cancelarul Olaf Scholz a dat asigurări că există un „consens” cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru ca armele furnizate de occidentali să nu fie folosite pentru atacuri asupra teritoriului rus.
În timpul ăsta, Volodimir Zelenski atrage atenția că situația de pe frontul din estul Ucrainei devine din ce în ce mai dură, pe măsură ce Rusia aruncă tot mai multe trupe în luptă. Au apărut și informații că Rusia a construit o bază miliatară în nordul Crimeei. Iar Ministerul britanic al Apărării constată un ușor avans al rușilor la Bahmut.
Sâmbătă, în ziua 346 de război, a fost un accident „semnificativ” la Odesa, care a lăsat peste 500.000 de oameni în beznă, iar SUA a transferat în premieră Ucrainei fonduri rusești confiscate.
Evoluții pe front
- Ofensivă puternică a Rusiei - Situația de pe frontul din estul Ucrainei devine din ce în ce mai dură, iar Rusia aruncă tot mai multe trupe în luptă, a declarat sâmbătă președintele Zelenski, citat de Reuters. Forțele ruse încearcă să închidă controlul asupra orașului Bahmut și să captureze orașul minier Vuledar, situat la aproximativ 120 de kilometri sud-vest de Bahmut, tot în regiunea estică Donețk. Ministrul adjunct al Apărării, Hanna Malyar, a scris pe Telegram că eforturile Rusiei de a sparge apărarea în Bahmut și Liman au eșuat.
- Rachete în centrul Harkov - Două rachete ruseşti au lovit centrul Harkovului, capitala administrativă a regiunii din nord-estul Ucrainei, una dintre ele lovind o clădire rezidenţială, a declarat duminică primarul oraşului, scrie Reuters. S-a raportat incendiu într-una dintre clădirile rezidenţiale şi o persoană rănită. Reuters nu a putut verifica informaţia.
- Bază rusă în Crimeea - Forțele ruse au construit o bază în nordul Crimeei, relatează un analist de la American Enterprise Institute, citat de Sky News. Analizând imaginile din satelit, analistul afirmă că baza are un heliport, un perimetru fortificat și parcări pentru vehicule. Potrivit Mediafax, imaginile vin la câteva zile după ce autoritățile instalate de Rusia în Crimeea au declarat că au naționalizat aproximativ 500 de proprietăți din peninsulă, inclusiv unele aparținând unor politicieni și oameni de afaceri ucraineni de rang înalt.
- Rusia avansează la Bahmut - Rusia a continuat să facă mici progrese în tentativa de a încercui oraşul asediat Bahmut, în estul Ucrainei, potrivit Ministerului britanic al Apărării, citat de dpa. În acelaşi timp, patronul Grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin susţine că luptele se dau deja în cartierele din zona de nord a oraşului, potrivit AFP. Cele două drumuri principale de acces spre acest oraş din regiunea Doneţk se află acum sub ameninţarea directă a bombardamentelor ruseşti, iar o altă rută este controlată de mercenari Wagner. "Chiar dacă rămân mai multe rute alternative de aprovizionare a forţelor ucrainene, Bahmut este din ce în ce mai izolat", menţionează ministerul.
- Prigojin laudă forțele ucrainene - "Lupte crâncene au loc în cartierele din nordul Bahmut, pentru fiecare stradă, pentru fiecare imobil, pentru fiecare casă a scărilor", a indicat duminică patronul grupului paramilitar Wagner, Evgheni Prigojin, ai cărui oameni sunt în prima linie. "Forţele armate ucrainene nu bat în retragere. Ele se bat până la ultimul om", a declarat Prigojin, citat de serviciul său de presă pe Telegram.
Ajutoare pentru Ucraina
- Primul Leopard - Canada a expediat sâmbătă primul tanc Leopard 2 din cele pe care le-a promis Ucrainei. „Un avion al forţelor aeriene canadiene a decolat de la Halifax cu primul tanc de luptă Leopard 2 pe care îl donăm Ucrainei", a anunţat ministrul Apărării, Anita Anand, citată de AFP. Canada a anunţat la sfârşitul lui ianuarie că va livra Ucrainei patru tancuri Leopard 2 de fabricaţie germană.
Alte informații relevante
- Fără arme occidentale pe teritoriul rus - Olaf Scholz spune, într-un interviu publicat duminică de săptămânalul Bild am Sonntag, citat de AFP, că există un "consens" cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru ca armele furnizate de occidentali să nu fie folosite pentru atacuri asupra teritoriului rus. "Împreună cu aliaţii noştri, furnizăm Ucrainei tancuri de luptă pentru ca aceasta să se poată apăra. Am cântărit cu atenţie fiecare livrare de arme, în strânsă coordonare cu aliaţii noştri, începând cu America. Această abordare comună face posibilă evitarea unei escaladări a războiului", a dat asigurări cancelarul german.
- Rușii ard literatura ucraineană - Forțele rusești din zonele ocupate ale Ucrainei ar fi confiscat cărți și le-ar fi ars, susțin ucrainenii citați de Sky News. Cărțile au fost luate din biblioteci și școli din estul orașului Luhansk și apoi au fost arse în cazane, anunță Centrul Național de Rezistență, un site administrat de forțele de operațiuni speciale din Ucraina. Potrivit sursei, cărțile conțineau în special literatură ucraineană.
- Ucraina, pregătită de ofensiva Moscovei - Ucraina se aşteaptă la o eventuală ofensivă majoră din partea Rusiei în luna februarie, când se împlinește un an de război, dar Kievul are rezervele necesare pentru a respinge forţele Moscovei, chiar dacă noile livrări de armament occidental nu vor efectuate până atunci, a declarat duminică ministrul ucrainean al apărării Oleksii Reznikov, citat de Reuters şi media ucrainene. El spune că ofensiva va fi lansată probabil în est - unde Rusia încearcă să captureze întreaga regiune puternic industrializată Donbas - sau în sud, unde doreşte să-şi extindă coridorul terestru către peninsula Crimeea ocupată.
- Operațiune sub steag fals - Ministerul rus al Apărării a acuzat Kievul că s-ar pregăti să arunce în aer clădiri din Kramatorsk, oraş din estul Ucrainei, pentru a da vina apoi pe Moscova că a comis crime de război şi că a ţintit civili într-o operaţiune sub steag fals, potrivit Reuters. Ministerul Apărării de la Moscova nu a oferit nicio probă care să-i susţină acuzaţia.
- Ministrul Apărării, înlocuit - Şeful serviciilor secrete militare ucrainene, Kirilo Budanov, îl va înlocui pe Oleksii Reznikov în funcţia de ministru al apărării, a anunţat duminică seară deputatul David Arahamia, lider al partidului de guvernământ, citat de AFP. "Războiul dictează mişcări de personal", a explicat deputatul. "Vremurile şi circumstanţele obligă la o întărire şi concentrare. Este ceea ce se întâmplă acum şi va continua în viitor", a adăugat el, fără a preciza data estimată a acestei remanieri ministeriale.