Primele rezultate ale analizelor făcute de Direcția Sanitar Veterinară în cazul fetiței din județul Călărași care a murit după ce a mâncat pește arată un grad de infestare cu bacterii peste limitele normale a alimentelor consumate.
Inspectorii DSV au prelevat probe atât de magazinul sătesc din care a fost cumpărat peștele, cât și din frigiderul familiei, fiind vorba de două probe de mici congelați și de una de macrou congelat, transmite Digi 24.
Rezultatele în cazul celor trei probe arată valori peste limita admisă de enterobacterii, care pot fi bacterii periculoase ca klebsiella sau salmonella. Sunt așteptate în continuare și rezultatele altor probe luate de DSV, precum și ale probelor prelevate de Direcția de Sănătate Publică.
O fetița de 4 ani dintr-o localitate din județul Călărași a murit după ce ar fi mâncat macrou congelat cumpărat de la magazinul din sat.
Bunica ei, cunoscută cu afecţiuni cardiace, a fost dusă la Spitalul din Olteniţa, după ce i s-a făcut și ei rău după masă. Femeia de 59 de ani a făcut infarct și a murit și ea când a primit vestea despre decesul nepoatei. Și bunicul fetiței a ajuns la spital, dar în momentul de față, starea lui este stabilă.
DSV a închis magazinul din care au fost cumpărate alimentele infestate pentru 30 de zile, iar administratorul a fost amendat cu 20.000 de lei pentru că vindea pește fără să aibă autorizație sanitar-veterinară.
Ce sunt enterobacteriile și ce simptome provoacă
Enterobacteriaceae reprezintă o familie de bacterii care include agenți patogeni cum sunt Klebsiella pneumoniae, Salmonella, Escherichia coli și altele. Este cel mai frecvent tip de bacterii care afectează sectorul alimentar, putând cauza boli grave.
Salmonella, de exemplu, asociată cu carne crudă sau insuficient preparată, ouă și produse lactate, poate provoca simptome precum febră, diaree și vărsături. Poate duce la complicații severe, mai ales la copii mici, vârstnici și persoane cu sistemul imunitar slăbit. Consumul de alimente cu variante periculoase de E. coli poate duce la simptome precum diaree sângeroasă și, în cazuri grave, la sindromul hemolitic-uremic (SHU), o afecțiune potențial fatală.
Gătitul corespunzător, spălarea mâinilor, păstrarea alimentelor în condiții adecvate și consumul de alimente sigure sunt principalele modalități de prevenire a infecțiilor cu astfel de bacterii.
Recomandările ANPC
Protecția Consumatorilor a făcut o serie de recomandări în ceea ce privește cumpărăturile făcute de români în perioada minivacanței de 1 mai și Paște și a anunțat că desfășoară acțiuni de control în toată țara, fiind vizate, în mod special, produsele alimentare de post, pește și preparate din pește, carne, în special carne de miel, preparate din carne, în mod deosebit micii, cozonac, produse de patiserie, ciocolată, produse din ciocolată, produse pe bază de cacao și grăsimi vegetale (tablete, figurine), vopsea de ouă, bere, vin și băuturi alcoolice.
ANPC recomandă ca la cumpărarea produselor din carne tocată să fie acordată o atenție deosebită aspectului produsului, să nu se cumpere produse preambalate neetichetate și să se țină cont ca pentru cele comercializate vrac să fie înscrisă datei durabilității minimale/ datei limită de consum.
Consumatorii mai sunt sfătuiți să nu cumpere produse din carne tocată din locuri neautorizate, să fie atenți la existența și funcționarea vitrinelor frigorifice în care sunt expuse alimentele, precum și la integritatea ambalajelor.
Atunci când cumpără carne, consumatorii trebuie să verifice, prin apreciere directă, proprietățile organoleptice ale produselor, a semnelor organoleptice de alterare, modificări ale aspectului (aspect de mâzguit, cu prezența mucilagiilor), culorii (culoare modificată), consistenței, prezența corpurilor străine.
Carnea trebuie să prezinte, la suprafață, o peliculă uscată, de culoare roz până la roșie, să fie fermă și elastică, atât la suprafață cât și în secțiune, iar mirosul trebuie să fie caracteristic de produs proaspăt, mai transmite ANPC.