Premierul Italiei și șase miniştri sunt cercetați pentru gestionarea pandemiei COVID-19. Au fost acuzați de ucidere din culpă și abuz în serviciu

Premierul Italiei și șase miniştri sunt cercetați pentru gestionarea pandemiei COVID-19. Au fost acuzați de ucidere din culpă și abuz în serviciu

Premierul Italiei, Giuseppe Conte, și șase ministri sunt cercetați penal pentru modul în care au gestionat pandemia COVID-19.

Biroul de presă al premierului a confirmat informația și a precizat că oficialii au primit joi înștiințarea oficială că vor fi anchetați, informează Times Now News.

Potrivit huffingtonpost.it, ancheta a fost demarată în urma plângerilor depuse de asociaţii, cetăţeni şi avocaţi din Italia pentru ucidere din culpă, abuz în serviciu, atac împotriva Constituției, atac împotriva drepturilor politice ale cetățenilor.

ADVERTISING

Atât premierul, cât și miniștrii vizați de anchetă au anunțat că vor oferi toate elementele necesare pentru ca procesul să se finalizeze cât mai repede.

Există peste două sute de plângeri pe care Parchetul de la Roma le-a primit de la debutul pandemiei și care privesc activitatea Guvernului în această perioadă.

De fapt, există două aspecte: persoane care au reclamat că Guvernul a făcut prea puțin în lupta împotriva noului coronavirus și, în acest caz, există acuzații de ucidere din culpă.

În al doilea rând, sunt plângeri privind izolarea obligatorie a cetățenilor, iar aici oficialii sunt acuzați de abuz în serviciu și atacuri împotriva drepturilor cetățeanului.

ADVERTISING

Giuseppe Conte a apărat însă acțiunile guvernului său din timpul pandemiei.

"În ultimele luni, cetățeni, avocați, chiar și o asociație au depus plângeri împotriva mea și a Guvernului pentru gestionarea pandemiei. Acuzațiile sunt variate. Unii ne-au acuzat că am luat măsuri restrictive, alții ne-au acuzat că nu am luat măsuri suficiente sau că le-am luat prea târziu.

Am fost acuzați de ucidere din culpă, atac la siguranța publică, atac împotriva Constituției, împotriva drepturilor politice ale cetățenilor și altele.

ADVERTISING

Ne-am asumat întotdeauna responsabilitatea, în primul rând „politică” pentru deciziile luate. Deciziile luate au fost extrem de provocatoare, uneori dureroase, nu au fost luate dintr-un manual și nu au existat protocoale pentru astfel de situații. Am acționat în baza conștiinței, fără să ne prefacem infailibili”, a scris Conte pe Facebook.

Italia a fost prima țară din afara Asiei care s-a confruntat cu un focar major al COVID-19.

Peste 252.000 de persoane au fost infectate cu noul coronavirus și peste 35.000 și-au pierdut viața.

În urmă cu două săptămâni, Senatul italian a aprobat o solicitare a premierului Giuseppe Conte de prelungire – până la 15 octombrie – a stării de urgenţă sanitară împotriva pandemiei COVID-19, care acordă Guvernului prerogative consolidate.

Prelungirea stării de urgenţă a fost adoptată cu 157 la 125 din cele 319 de voturi din Camera superioară a Parlamentului italian.

Starea de urgenţă sanitară a fost instaurată în Italia pe o perioadă iniţială de şase luni, începând de la 31 ianuarie, după confirmarea primelor două contaminări la Roma.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇