Legea pensiilor speciale a fost atacată la CCR de Înalta Curte. Iohannis: S-au făcut două legi, s-au votat în Parlament și le aștept la promulgare

Legea pensiilor speciale a fost atacată la CCR de Înalta Curte. Iohannis: S-au făcut două legi, s-au votat în Parlament și le aștept la promulgare
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Înalta Curte a anunțat oficial că a decis să atace la CCR legea pensiilor speciale și legea care interzice cumulul pensie-salariu la stat.

Informația a fost publicată inițial pe surse, însă intenția fusese anterior anunțată de ÎCCJ.

De la Bruxelles, preşedintele Klaus Iohannis, nepărând să fie la curent cu decizia ÎCCJ, a anunțat că așteaptă legile la promulgare.

Întrebat ce opinie are despre proiectele de lege adoptate de către Parlament privind eliminarea pensiilor speciale şi interzicerea cumulului pensiei cu salariul la stat, șeful statului a adăugat că este bine că a decis coaliţia să abordeze aceste două teme care sunt de ani de zile pe agenda publică din România.

ADVERTISING

„În esenţă, părerea mea e una bună. Sunt două teme care de ani de zile se află pe agenda publică din România şi e bine că s-a luat decizia la nivelul coaliţiei să se abordeze ambele chestiuni. S-au făcut două legi, s-au votat în Parlament şi le aştept la promulgare. Mai mult nu vă aşteptaţi să spun. Aşteptăm să îşi continue parcursul şi le aştept pe masa mea”, le-a răspuns Iohannis jurnaliștilor.

Predoiu: Nimeni nu a avut rele intenţii

Anterior, ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, până la rotativă ministru al Justiției, a fost rugat să comenteze decizia ICCJ.

ADVERTISING

”Nimeni nu a avut rele intenţii. Şi premierul, şi preşedintele Senatului, şi subsemnatul, şi alţi colegi din partide au avut consultări cu sistemul judiciar, permanent. Am explicat ce se poate şi ce nu se poate, din perspectiva limitelor destul de rigide impuse de criteriile stabilite anterior în PNRR, dar în acelaşi timp că prevederile legale vor respecta tot ceea ce înseamnă statutul magistraţilor şi independenţa magistratului.

Nu ar fi un eveniment inedit pentru că, în general, Înalta Curte îşi manifestă un rol destul de proactiv, am văzut în ultimii ani, în a sesiza CCR, a făcut-o recent şi cu Codul de Procedură Penală şi Codul Penal, unele sesizări au fost respinse, altele admise.

ADVERTISING

Până la urmă, este un mecanism democratic, dar sunt curios care sunt motivele”, a precizat Predoiu, citat de News.ro.

Întrebat dacă coaliţia de guvernare se teme de o decizie de neconstituţionalitate, Cătălin Predoiu a răspuns: "Nu, noi am făcut, cu Ministerul Muncii, evident, care a avut această sarcină, un proiect care a încercat să îmbine toate comandamentele în această chestiune, asupra acestui subiect - şi cele ale PNRR-ului, ale Comisiei Europene, pe baza unui PNRR pe care România l-a asumat acum 2-3 ani de zile, dar în acelaşi timp să respecte şi Statutul.

Este important să avem şi sisteme funcţionale, nu numai la cel de justiţie mă gândesc, mă gândesc şi la sistemele de ordine publică, de apărare şi siguranţă naţională, pentru că ar fi absurd să faci o reformă adresată unui stat care nu-şi mai poate menţine sistemele vitale în funcţiune", a spus Predoiu, precizând că trebuie să îndeplinim şi PNRR şi să menţinem şi sistemele funcţionale.

Ministrul a mai arătat că unele măsuri au fost etapizate tocmai pentru a nu bulversa sistemele.

”Sunt foarte mulţi beneficiari ai acestor pensii de serviciu care ar putea oricând să plece la pensie şi care ar putea să bulverseze funcţionarea unor sisteme vitale”, a explicat Predoiu.

”Nimeni nu a avut rele intenţii, este un subiect aşteptat de opinia publică”, a mai afirmat Predoiu.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇