Parchetul General a anunțat, miercuri, că procurorul de caz a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de Ion Iliescu și Petru Roman, în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990. Astfel, cei doi devin din urmăriţi penal inculpaţi.
„În luna iunie 1990, persoane cu funcție de decizie în statul român la acel moment au lansat o politică de represiune împotriva populației civile din Capitală, în urma căreia au fost ucise 4 persoane, au fost violate 2 persoane, s-a vătămat integritatea fizică și/sau psihică a peste 1.300 de persoane şi au fost persecutate prin lipsirea nelegală de libertate peste 1.200 de persoane”, precizează Ministerul Public.
Procurorii îi acuză pe Iliescu, Roman şi alte persoane din conducerea statului sau a Frontului Salvării Naţionale că "au lansat un atac împotriva manifestanților aflați fizic în Piața Universității, care reprezenta în fapt un pretext menit să mascheze acțiunea represivă împotriva persoanelor care au participat anterior la aceste manifestații, în special liderii de opinie, precum și împotriva oricărei persoane care manifesta sau erau susceptibili de a manifesta o formă de opoziție, în special studenţi, intelectuali sau persoane care exprimau apropierea de valorile occidentale”.
Anchetatorii spun că, având în vedere amploarea atacului, punerea în aplicare a acestuia a necesitat angrenarea unui număr foarte mare de persoane.
"În acest sens, persoane din conducerea statului ar fi constituit, potrivit probelor administrate, un grup criminal de tip sistemic, eterogen, de natură politică, administrativă, militară și civilă, înlăuntrul căruia a fost implicat un număr mare de persoane, cu o contribuție de natură și conținut diferite la fapte produse la o scară impresionantă.
În tabloul infracțional, persoanele care au efectuat în mod fizic actele de natură criminală au ocupat o poziție inferioară în ierarhia grupului, însă conceperea și orchestrarea comiterii infracțiunilor a revenit conducerii politice a statului român de la acel moment, prin persoanele menționate", adaugă sursa citată.
Acuzaţiile pe larg le puteţi găsi AICI
Petre Roman: Nu există nicio dovadă că aș fi fost eu angajat în aducerea minerilor
Fostul premier Petre Roman, care s-a prezentat, miercuri, la Parchetul General, susţine că nu există nici cea mai mică dovadă ca ar fi fost implicat în aducerea minerilor în Bucureşti, în 13 – 15 iunie 1990. El consideră că această învinuire care i se aduce este profund nedreaptă, precizând că nu avea niciun interes să organizeze un complet şi o represiune.
Întrebat dacă a fost cooptat de preşedintele de atunci Ion Iliescu în acest plan, fostul premier a răspuns: ”Nu există niciun asemenea plan în care eu să fi fost prezent, niciun fel”.
Iată declaraţiile sale, relatate de News.ro:
- Această în învinuire este profund nedreaptă şi am să vă expun de ce. Ce interes aveam eu, mai mult decât atât, cum aş fi putut eu, profesor, cercetător, trecut prin baricada de la Inter, unde au fost 39 de tineri camarazi de-ai mei ucişi de gloanţele trase la ordinul lui Ceauşescu?
- Angajez România pe drumul spre Uniunea Europeană, spre NATO. Această angajare am făcut-o, ca să spun aşa categoric şi fără niciun fel de îndoială şi ezitare.
- Deci cum aş fi putut eu, ce interes aveam ca să organizez, să fac un complot, o represiune împotriva cui? Împotriva unor oameni care constatarea evidentă este că de două luni blocau traficul în Piaţa Universităţii, dar, încă o dată, eu eram cel venit de pe baricadele libertăţii şi democraţiei.
- ”Eram după alegerile libere, câştigasem alegerile cu 67%. Anunţasem programul de reformă pentru a crea în România o democraţie liberală cu o economie de piaţă.
- Eram deja angajat pe drumul ăsta şi, mai mult decât atâta, ca dovadă evidentă că aşa stau lucrurile este că la două săptămâni, nu mai mult, la două săptămâni după aceste evenimente, am fost votat în Parlamentul României pentru funcţia de prim-ministru fără vreun vot împotrivă.
- Erau în Parlamentul României toate partidele istorice. Nu a fost niciun vot împotriva mea şi asta la două săptămâni. Asta-i dovadă mai mult decât evidentă că eu reprezentam în acel moment speranţa reală a reformei.
- Nu există nicio dovadă că aş fi fost eu angajat în aducerea minerilor şi s-a întâmplat ceea ce ştiţi foarte bine şi am declarat în 16 iunie. Am făcut o conferinţă de presă şi am spus: ceea s-a întâmplat acolo a fost cu implicarea evidentă a oamenilor fostei Securităţi.
- Atunci am spus, pe 16 iunie, chestia asta m-a costat, pentru că după puciul de la Moscova, Guvernul Roman a dat cea mai categorică poziţie împotriva puciului şi la scurt timp după aceea au mai adus 10.000 de mineri şi printr-o lovitură de stat, ce au făcut? Au dat jos Guvernul Roman.
- Eu pot să vă spun că n-am avut niciun fel de legătură cu această învinuire, că este profund nedreaptă.
Ion Iliescu a refuzat să dea declaraţii procurorilor, deşi s-au dus acasă după el
Fostul preşedinte Ion Iliescu a refuzat, miercuri, să dea declaraţii procurorilor, iar avocatul său, Adrian Georgescu, a precizat că a făcut-o la recomandarea sa.
Procurorii s-au dus la domiciliul fostului preşedinte şi l-au informat că este inculpat.
Întrebat despre declaraţiile anterioare ale lui Petre Roman, care susţine că nu a avut nicio implicare în acele evenimente, avocatul lui Ion Iliescu a răspuns: ”Îi respect domnului Petre Roman modul de comunicare cu dumneavoastră şi modul în care îşi face apărarea în dosar”.