Parlamentul a respins înființarea Muzeului Naţional al Victimelor Comunismului în clădirea Fortului 13 Jilava

Parlamentul a respins înființarea Muzeului Naţional al Victimelor Comunismului în clădirea Fortului 13 Jilava

Deputaţii au respins, marţi, propunerea legislativă privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Muzeului Naţional al Victimelor Comunismului.

S-au înregistrat 278 de voturi pentru respingere şi 26 de voturi împotriva respingerii proiectului de lege. Camera a fost decizională. Senatul a respins iniţiativa legislativă în şedinţa din 23 octombrie 2017.

Muzeul ar fi trebuit să aibă sediul în fostul penitenciar Fortul 13 din comuna Jilava și ar fi avut statut de instituţie publică de cultură, cu personalitate juridică, subordonată şi finanţată din bugetul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale.

Ar fi trebuit ca fostul penitenciar Fortul 13 să fie trecut din administrarea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, în administrarea Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale.

Comisia de cultură a arătat că această preluare ar implica, totodată, şi preluarea zonei de protecţie a imobilului Monument istoric Fortul 13 Jilava, pe teritoriul căreia se află mai multe clădiri construite, incluse în domeniul public al statului, ceea ce ar fi de natură să modifice în mod determinant efectuarea unor activităţi proprii penitenciarului.

ADVERTISING

Dezbateri aprinse în Parlament

Liderul deputaţilor AUR, George Simion, a cerut de la microfon adoptarea proiectului, fiind astfel respectată, consideră el, memoria deţinuţilor politici, respectiv istoria recentă a ţării.

Preşedintele Comisiei de cultură, Iulian Bulai, care a calificat iniţiativa ca fiind una bună, dar a atras atenția că nu din Parlament trebuie să pornească, ci de la Guvern.

"Din experienţa mea scurtă, dar relevantă, este foarte greu să creezi în România instituţii doar pentru că te obligă Parlamentul. E greu să faci autostrăzi, pentru că a dat Parlamentul o lege. În altă ordine de idei, Fortul 13 este un spaţiu valoros al tuturor celor care au suferit în urma comunismului şi a altor dictaturi din România.

Acest spaţiu trebuie păstrat, acolo trebuie să se facă un muzeu. (...) Fortul 13 trebuie salvat, dar nu putem face asta printr-o lege pentru că nu aşa se creează instituţii în România, dacă nu sunt asumate de Guvern ", a afirmat Iulian Bulai.

Deputatul PNL Laurenţiu Leoreanu s-a arătat "de acord parţial" cu poziţia exprimată de Bulai.

"De acord parţial cu ceea ce aţi spus, dar faptul că Parlamentul poate crea un produs legislativ superfluu, aici nu prea sunt de acord, pentru că legea adoptată şi promulgată devine opozabilă instituţiei asupra activităţii căreia stabileşte nişte reguli", a replicat preşedintele de şedinţă, deputatul PNL Laurenţiu Leoreanu.

Deputatul AUR Ilie-Alin Coleşa a declarat că acest muzeu nu ar trebui denumit "al victimelor comunismului", ci un "muzeu naţional asupra biruinţei comunismului", opinând că astfel de muzee ar trebui făcute în toate locurile în care aceşti oameni au suferit şi au biruit.

"Însă noi ce facem? La Piteşti clădirile s-au înstrăinat, osemintele s-au aruncat la gunoi. La Târgu Ocna cimitirul s-a extins peste vechile gropi, osemintele au fost aruncate la gunoi. La Aiud cimitirul s-a extins peste vechile morminte neidentificate, construindu-se peste ele coteţe pentru porci. Asta facem noi cu martirii, mărturisitorii, eroii şi sfinţii noştri", a susţinut deputatul AUR.

ADVERTISING

Mai avem un muzeu al comunismului. Are director, dar nu are sediu

Deputatul PSD Ionuţ Vulpescu a subliniat că, de Ziua Internaţională a Muzeelor, trebuie vorbit de fapt despre subfinanţarea cronică a instituţiilor muzeale şi a culturii din România.

"În acest moment, într-adevăr, din punct de vedere tehnic, există un muzeu similar, Muzeul Ororilor Comunismului, care a fost înfiinţat prin Legea 157 prin 2019. Un muzeu pentru care a fost, de asemenea, emisă o HG privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea, pentru care a fost numit chiar şi un director interimar, dar care nu are încă sediu.

Despre acest fapt ar trebui de fapt să vorbim astăzi, când este Ziua Internaţională a Muzeelor - despre subfinanţarea cronică a instituţiilor muzeale şi în general despre subfinanţarea cronică a culturii în România în ultima vreme.

De altfel, înainte de a veni cu propuneri de înfiinţarea de noi instituţii muzeale (...), ar trebui să ne îngrijim mai bine şi de cele pe care le avem deja sau să inversăm procesul - mai întâi identificăm sediul şi apoi înfiinţăm muzeul", a spus Vulpescu.

Deputatul PNL Andrei Gheorghe a solicitat Guvernului să faciliteze transferul Penitenciarului Jilava către CJ Ilfov, în condiţiile în care există o iniţiativă a autorităţii locale de a înfiinţa un memorial anticomunist.

"Jilava reprezintă un loc sacru pentru (...) jertfa românească în faţa regimului totalitar comunist impus brutal de către sovietici (...) Tot acel complex care a reprezentat penitenciarul din perioada regimului criminal comunist stă să se prăbuşească de mai mult timp.

ADVERTISING

Există o iniţiativă a Consiliului Judeţean Ilfov - şi aici solicit Guvernului României să urgenteze procedura de transfer a Penitenciarului Jilava, evident a ceea ce va reprezenta memorialul de la Jilava (...) către CJ Ilfov care are în proiect un memorial fix pe această tematică - ceea ce a însemnat jertfa anticomunistă a românilor.

Din păcate în hârţoagele de la Ministerul Justiţiei şi de pe la alte ministere, de la Secretariatul General, lucrurile s-au împotmolit de mai mulţi ani, şi cred că această procedură trebuie definitivată într-un timp cât mai rapid. Consiliul Judeţean este pregătit să preia, să facă acolo memorial anticomunist', a afirmat deputatul PNL.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇