Pentru o regiune care nu este străină de tulburările geopolitice, agențiile ONU cred că Orientul Mijlociu se confruntă cu o criză umanitară colectivă „apocaliptică”.
Chiar înainte de atacul Hamas din octombrie asupra Israelului, Libanul și Siria învecinate se confruntau cu provocări intense, în timp ce Yemenul se lupta pentru titlul de neinvidiat de „adăpost al celei mai mari calamități umanitare din lume”, scrie The Guardian.
Vineri, agenția umanitară a ONU (OCHA) a recunoscut că probabil situația din Orientul Mijlociu „nu a fost niciodată mai rea” de când a început să colecteze date în 1991.
Deja zeci de milioane de oameni din regiune depind de ajutor umanitar, iar majoritatea datelor prognozează o deteriorare a situației.
Dar experții avertizează că Gaza, care a fost devastată de ofensiva militară israeliană continuă, are un efect catalizator asupra regiunii, amplificând tensiunile istorice.
„Avem o istorie foarte recentă de crize la scară largă în regiune și acum avem cel mai intens conflict, în Gaza, pe care l-am văzut în generația modernă, care riscă să creeze o conflagrație între aceste alte conflicte. Pentru noi, ca agenție umanitară pentru copii, este destul de apocaliptic”, a declarat James Denselow, șeful pe politică umanitară la Salvați Copiii.
Patru crize care se suprapun – Gaza, Liban, Siria și Yemen – pun presiune fără precedent asupra agențiilor umanitare. Comunitatea umanitară trebuie să accepte realitatea dură că nu mai poate satisface cererea.
„Există mai multă cerere acum și mai multe obstacole pentru a ajunge la cei aflați în nevoie decât am văzut vreodată cei mai mulți dintre noi”, a declarat Jeff Feltman, oficial ONU, cu 30 de ani de experiență diplomatică în Orientul Mijlociu.
„Lucrurile sunt rele, dar totul indică faptul că urmează vremuri mai sumbre”, a spus, la rândul său, Jens Laerke, un oficial al OCHA din Geneva.
Siria
Odată cu a 13-a aniversare a conflictului sirian, care se apropie cu pași repezi, țara devastată de război se trezește alunecând către o catastrofă umanitară din ce în ce mai adâncă.
Ultimele evaluări concluzionează că 85% dintre gospodării nu își pot satisface nici măcar nevoile de bază și 70% au nevoie de asistență umanitară. Țara se află, de asemenea, în centrul „celei mai mari crize a refugiaților din lume”. Jumătate din populație este strămutată, în interiorul sau în afara țării.
Comisia Europeană a spus recent că nevoile umanitare din Siria au atins „un maxim istoric”. Iar violențele care au îngenuncheat o mare parte din țară nu dau semne de dispariție.
Gaza
La începutul lunii octombrie, puțini palestinieni din Gaza și-ar fi putut imagina cât de fundamental se vor schimba viețile lor.
Imaginile din satelit arată amploarea devastării în mare parte a Fâșiei Gaza la aproximativ 100 de zile de când Israelul și-a început ofensiva. Cel puțin jumătate din case sunt considerate distruse sau avariate. Peste 85% din populație a fost strămutată. Un înalt oficial al ONU a descris recent Fâșia Gaza ca fiind aparent „nelocuită”.
În timp ce agențiile umanitare deplâng faptul că nu este permis accesul suficient de ajutoare, rapoartele sugerează că apare „foametea”. Crucea Roșie britanică spune că 80% dintre oamenii din Gaza se confruntă cu o insecuritate alimentară catastrofală.
În mijlocul iernii, sute de mii de oameni supraviețuiesc în adăposturi improvizate, în mașini sau în aer liber. Peste 1,4 milioane de oameni dintr-o populație antebelică de 2,3 milioane trăiesc în adăposturi „suprapopulate și insalubre”, potrivit ONU.
Este deja probabil ca întreaga populație a Gazei, inclusiv o generație de copii, să fie traumatizată, spune ONU.
Liban
La patru ani după criza sa economică istorică, Libanul se confruntă cu una dintre cele mai grave crize umanitare din lume. Mai mult de jumătate din populația sa de 5,8 milioane de locuitori depinde de ajutor umanitar pentru nevoile de bază.
Din nou, agențiile umanitare sunt îngrijorate că nu este oferită suficientă asistență pentru a fi trimise ajutoare. Cu o zi înainte de atacul Hamas din 7 octombrie, ONU a avertizat că nivelul de asistență acordată Libanului era „mult mai mic decât nivelul minim de supraviețuire” pe care îl distribuia în mod normal.
Este posibil ca această situație să fi fost înrăutățită de ofensiva din Gaza. Dificultățile zilnice sunt amplificate de efectele inflației și ale deprecierii monedei, care împing în sus prețul mărfurilor de bază. În plus, peste 1,2 milioane de oameni au nevoie de sprijin pentru a avea acces la apă sigură și canalizare.
Un număr uriaș de refugiați sirieni, care fug de război peste graniță, exercită o presiune suplimentară asupra unui sistem fragil. Potrivit ONU, Libanul găzduiește acum „cel mai mare număr de oameni strămutați pe cap de locuitor și pe kilometru pătrat din lume”.
Yemen
Chiar înainte de recentul val de lovituri din SUA și Marea Britanie, statul sărac din Golf, zdrobit de ani de un război civil, a eșuat.
Aproximativ 21 de milioane de yemeniți, sau două treimi din populație, se bazează pe ajutor pentru a supraviețui. Dintre aceștia, peste 14 milioane necesită o „nevoie acută de ajutor”.
Loviturile recente asupra țintelor houthi au provocat o nouă panică, determinând întreruperea unor operațiuni de ajutor umanitar.