Olandezii suspendă adopțiile internaționale după ce o anchetă a scos la iveală practici abuzive, acte false și schimburi de bebeluși

Olandezii suspendă adopțiile internaționale după ce o anchetă a scos la iveală practici abuzive, acte false și schimburi de bebeluși

Țările de Jos suspendă cu efect imediat toate adopțiile de peste hotare, după ce o anchetă oficială a descoperit mai multe abuzuri care au avut loc de-a lungul a zeci de ani, până în ziua de azi.

Ancheta s-a concentrat inițial pe adopția copiilor din Bangladesh, Brazilia, Columbia, Indonezia și Sri Lanka, între 1967 și 1998. Descoperirile, însă, au forțat autoritățile să recurgă la măsuri drastice, relatează BBC.

”Scuze celor adoptați”

Despre decizia autorităților a vorbit un ministru din actualul cabinet guvernamental, Sander Dekker.

Potrivit acestuia, autoritățile au închis ochii ani la rând deși practicile care uneori implicau abuzuri și luare de mită erau cunoscute chiar și celor mai înalți dintre oficialii olandezi.

ADVERTISING

”Guvernul nu a făcut ceea ce ar fi trebuit să facă, ar fi trebuit să se implice mai mult în prevenirea abuzurilor, iar aceasta este o observație dureroasă. Cer scuze celor adoptați, în numele cabinetului”, a spus acesta.

Practici care încurajează traficul de copii

O olandeză care își caută părinții în Indoezia a spus pentru BBC că este binevenită decizia guvernului, întrucât sistemul actual încuraja traficul de copii.

”Adopția inter-statală practicată de olandezi se bazează în continuare pe stimultente financiare, iar asta încurajează traficul de copii. Astăzi procedura se concentrează în continuare pe nevoia părinților adoptivi care caută un copil, când, de fapt, lucrurile ar trebui să stea altfel”, spune ea.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Peste 100 de copii luați de lângă mamele lor în fiecare an

O ”resursă” intens exploatată de sistemul de adopție internațional era Indonezia (Indiile de Est Olandeze), o fostă colonie olandeză care și-a declarat independența față de Olanda în 1945.

Potrivit BBC, peste 3.000 de copii indonezieni au fost adoptați de olandezi în decada precedentă anului 1984, când Indonezia a interzis această practică.

Ancheta de acum, însă, a demonstrat că situația a fost gravă și înainte și după perioada 1967-1998 (perioada pe care ancheta s-a concentrat, inițial).

Potrivit raportului, sistemul olandez de adopții era susceptibil de fraudă, alimentând abuzurile până în ziua de astăzi.

ADVERTISING

Acte false, bebeluși schimbați

Ana van Valen, co-fondator al Mijn Roots Foundation, care ajută copiii adoptați să-și regăsească părinții biologici, spune că a găsit adesea același nume de mamă pe mai multe acte de adopție.

”Fie bebelușii au fost schimbați între ei, fie informațiile oferite au fost incorecte”, suspectează aceasta.

Copiii adoptați în înțelegerile indo-olandeze consideră binevenite scuzele guvernului pentru eșecurile din trecut, dar spun că acesta ar trebui să fie doar primul pas către îndreptarea greșelilor din trecut.

Widya Astuti Boerma a fost adoptată la cinci ani și și-a a petrecut zeci de ani în căutarea părinților ei biologici. A fost un proces dificil și dureos, întrucât actele sale de adopție s-au dovedit a fi false. Nici măcar testele ADN nu au ajutat-o să-și găsească mama.

”Vina guvernului olandez este că părinții mei adoptivi nu au știut niciodată ce s-a întâmplat cu adevărat. Nu li s-a spus niciodată că ar exista o posibilitate ca eu să fiu o victimă a traficului de copii sau că documentele mele sunt false”, spune ea.

”Părinții mei adoptivi se simt foarte vinovați că au luat un copil de lângă mama lui din Indonezia: N-au intenționat vreodată să facă așa ceva”, spune ea.

Un alt copil adoptat în acest sistem, Dewi Deijle crede că guvernul datorează inclusiv compensații financiare.

”Cred că guvernul olandez a fost foarte neglijent pentru că nu a împiedicat adopțiile ilegale din Indonezia”, spune Dewi Deijle.

Ambele femei încă speră că într-o zi își vor găsi părinții.

”Sper să ne petrecem împreună măcar câțiva dintre anii pe care-i mai avem de trăit. E cea mai mare speranță a mea”, spune Widya.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇