Mii de oameni au participat, sâmbătă, la proteste, în mai multe oraşe din Franţa, faţă de controversatul plan de creştere a vârstei de pensionare, care a fost adoptat prin asumarea răspunderii de guvern.
În Paris, unde au fost circa 4.000 de protestatari, a fost ocupat un centru comercial din zona Châtelet-Les Halles, în Arondismentul 1 al capitalei Franţei.
În oraşul Nantes, aproximativ 9.000 de oameni au protestat, iar în Marsilia sunt circa 1.500 de protestatari. Sute de persoane au ieşit pe străzi în Toulouse, Brest (vest) sau Montpellier (sud-est).
Confruntări între protestatari şi forţele de ordine au avut loc, sâmbătă seară, în oraşele Paris şi Lyon, informează Le Monde.
În zone din sudul şi centrul Parisului, manifestanţii au atacat forţele de ordine, au incendiat magazine şi staţii ale mijloacelor de transport în comun, iar mai multe stații de metrou au fost închise. Forţele de ordine au utilizat tunuri cu apă şi gaze lacrimogene pentru dispersarea protestatarilor. Zeci de manifestanţi au fost reţinuţi.
Vineri seara, mii de oameni s-au adunat în Place de la Concorde, câteva sute aruncând cu sticle şi artificii în poliţişti, care au răspuns cu gaze lacrimogene şi au operat 61 de arestări. Cu o zi înainte, joi, în piaţă au protestat 10.000 de persoane şi 258 au fost reţinute.
De teama unor noi violențe, autoritățile au decis sâmbătă interzicerea oricărei reuniuni în Place de la Concorde, cea mai mare piaţă din Paris, precum şi pe faimosul bulevard Champs Elysees, relatează AFP.
Prefectura din Paris a interzis adunările în cele două locuri, situate în apropiere de sediul parlamentului şi de palatul prezidenţial, afirmând că "persoanele care încearcă să se adune în aceste locuri vor fi evacuate sistematic de forţele de ordine" şi ar putea fi amendate.
Joi după-amiază, guvernul a decis în ultimul moment să adopte prin asumarea răspunderii cel mai important proiect de reformă al preşedintelui Emmanuel Macron - care prevede creşterea graduală a vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani - şi să treacă peste camera inferioară a parlamentului, Adunarea Naţională, unde rezultatul votului era imprevizibil.
Vineri, în Adunarea Naţională au fost depuse două moţiuni de cenzură împotriva executivului, care nu sunt însă susţinute de o majoritate parlamentară. Totuși, dacă vreuna dintre moţiuni va fi adoptată de Adunarea Naţională, planul reformei pensiilor va fi respins, iar Guvernul va fi demis.