DIICOT a trimis în judecată o femeie aflată într-o fază avansată a procesului de auto-radicalizare, care a accesat şi promovat în mod sistematic, prin intermediul sistemelor informatice, materiale de propagandă teroristă, specifică unei organizaţii active în Orientul Mijlociu.
Este vorba de Florentina Liliana Gîdea, care a mai fost acuzată în trecut de fapte similare, primind o condamnare cu suspendare în vara trecută, dar a recidivat şi a fost reţinută în noiembrie de DIICOT.
În ianuarie, singura româncă acuzată de propagandă teroristă a fost adusă, la sediul DIICOT, pentru a participa la percheziţia informatică dispusă de instanţă. Ea a venit îmbrăcată în burka, haina care în unele tradiții islamice este destinată femeilor pentru a-şi acoperi complet trupurile în locurile publice.
Femeia va fi acum judecată de Curtea de Apel Craiova pentru:
- promovarea unui mesaj prin propagandă săvârşită prin orice mijloace, în public, cu intenţia de a instiga la săvârşirea unui act de terorism
- accesarea în mod repetat de materiale de propagandă teroristă, prin intermediul sistemelor informatice sau altor mijloace de comunicaţii electronice
- deţinerea de astfel de materiale, în scopul însuşirii ideologiei teroriste, ca parte a unui proces de radicalizare
Toate faptele sunt comise în stare de recidivă postcondamnatorie.
Anchetatorii susţin că, în cadrul materialelor accesate/diseminate de femeie, erau prezentate scene de luptă şi antrenamente ale membrilor organizaţiei teroriste, precum şi imagini cu luptători.
De asemenea, prin intermediul conturilor deschise pe platformele de socializare/aplicaţiile de mesagerie, femeia a promovat însemnele şi activităţile întreprinse de organizaţia teroristă, precum şi ideologia acesteia.
Procurorii menţionează că femeia a editat materialele de propagandă teroristă, inclusiv prin adăugarea semnelor distinctive, asumându-şi reluarea/continuarea activităţilor infracţionale la doar 6 zile după ce a primit o condamnare cu suspendare pentru săvârşirea aceluiaşi gen de infracţiuni.
Prin rechizitoriu, s-a solicitat menţinerea măsurii sechestrului instituit şi confiscarea specială a bunurilor folosite la săvârşirea faptelor şi obligarea femeii la plata unor cheltuieli judiciare în cuantum de 4.500 de lei.
În iunie 2022, femeia fusese condamnată definitiv de ÎCCJ la 2 ani şi 2 luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani.