Un polițist din Texas a amendat o femeie însărcinată, care conducea pe banda rezervată mașinilor cu mai mult de un ocupant. Șoferița cere instanței să constate că nu se afla singură în mașină.
Brandy Bottone, din Plano, Texas, conducea pe banda dedicată autoturismelor cu un număr minim de pasageri de pe austostrada 75 South, pe 29 iunie, când a fost trasă pe dreapta de un polițist.
În Statele Unite, pentru a circula pe această bandă trebuie ca în mașină să se afle mai mult de o persoană, scrie Vanity Fair.
Femeia însărcinată în opt luni și jumătate i-a spus polițistului că nu înțelege de ce a fost oprită. Când acesta a întrebat-o unde este al doilea ocupant al mașinii, ea i-a arătat spre abdomenul său: "Fetița mea e chiar aici. E o persoană."
"O, nu. Trebuie să fie două persoane în afara corpului", i-a răspuns polițistul.
"Agentul nici n-a vrut să audă când i-am menționat că acesta e un copil viu. Nu știu de ce nu vedeți asta", i-a spus femeia.
Poliţistul l-a chemat pe colegul său și i-a spus să-i dea o amendă de 215 dolari, dar a recunoscut: "Dacă o contestați, mai mult ca sigur va fi anulată."
Așa că Brandy Bottone s-a adresat instanței. "O s-o contest", a declarat ea pentru Dallas Morning News. Însă această luptă nu se anunță ușoară: data înfățișării în instanță coincide cu cea în care este programată nașterea, 20 iulie.
Bottone a mai condus pe acea bandă și în timpul primei sarcini și, deși susține dreptul femeilor de a face ce vor cu corpul lor, asta nu înseamnă că este o susținătoare a avortului.
Femeia acuză dublul standard al legislației din statul Texas. Ea consideră că, în contextul anulării hotărârii din cazul "Roe v. Wade" care le garanta din 1973 dreptul la avort femeilor din SUA, statul Texas apără dreptul la viață al fătului nenăscut - prin urmare, ea nu era singură în mașină.
Dacă fătul este considerat o viață înainte de naștere, atunci de ce nu este luat în considerare ca pasager într-o mașină? - aceasta este chestiunea pe care o va solicita judecătorului să o lămurească.
Avorturile sunt interzise în Texas, iar autoritățile intenționează să complice și mai mult legislația în domeniul reproducerii umane, prin interzicerea comenzilor de pilule contraceptive din alte state, precum și a deplasării în alte state pentru a avorta.
Chiar înainte de decizia crucială a Curții Supreme a Statelor Unite, Texasul se număra printre cele 13 state care aveau o legislație restrictivă asupra avortului, notează The New York Times. În martie, Curtea Supremă din Texas a permis interzicerea avortului pentru sarcinile care depășesc șase săptămâni.
Texasul este unul dintre cele nouă state americane care au declarat avorturile ilegale, procedura fiind permisă cu mici excepții. Deși codul penal din acest stat recunoaște copilul nenăscut ca o persoană, legislația în vigoare care reglementează transportul nu o face, relatează BBC. Potrivit experților în chestiuni juridice, cazul Bottone scoate în evidență o zonă juridică gri, creată de decizia de luna trecută a Curții Supreme din SUA.
T.D.